BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-25 21:45

Costul creditelor ipotecare a ramas stabil in luna iulie, in ciuda cresterii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), datorita faptului ca unele banci au redus marjele fixe ale dobanzilor la imprumuturile oferite, pentru a deveni mai competitive.

Pentru ca se ramburseaza pe termene lungi, de pana la 35 de ani, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte au dobanzi variabile, care se modifica in functie de indicele pietei, IRCC, la care se adauga o marja fixa de castig a bancii.

Marjele variaza intre 2,5% la CEC Bank si 4,02% la Garanti Bank, la care se adauga nivelul IRCC, de 2,63% de la 1 iulie pana la finalul lunii septembrie, in crestere cu 0,27 puncte, de la 2,36%.

Cu toate acestea, dobanda medie la creditele ipotecare oferite de bancile romanesti a ramas stabila in iulie.

Astfel Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, compus atat din dobanda nominala, cat si de comisioane, a fost 6,60% in iulie, mai mare cu numai 0,10 puncte procentuale fata de luna mai, cand s-a introdus IRCC in locul ROBOR.

Dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC, DAE a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Faptul ca in luna iulie dobanzile au ramas stabile se datoreaza scaderii marjelor la credite operate de unele banci, precum Alpha Bank si Libra Bank, ambele cu cate o jumatate de punct procentual.

In cazul Alpha Bank, marja fixa a fost scazuta de la 4,25% la 3,75%, dar cu toate acestea ramane printre cele mai mari din piata, cu aproximativ o jumatate de punct peste cea practicata de cele mai ieftine banci.

Cea mai mica marja o are in continuare CEC Bank, de doar 2,50%, cu 0,75 puncte mai mica decat a urmatoarelor doua cele mai ieftine banci, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, cu 3,25%.

De observat ca pe podiumul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare se afla trei banci romanesti: CEC Bank, detinuta de statul roman, Banca Romaneasca, preluata recent tot de stat, prin Eximbank, si Banca Transilvania (BT), banca privata cu capital autohton din Cluj ajunsa cea mai mare din Romania.

La coada clasamentului, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, cu o DAE de 9,17%, cu peste trei puncte mai mare decat cel mai ieftin credit al CEC Bank, insa este vorba de un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, un produs inca singular pe piata romaneasca, desi a fost lansat de cativa ani.

Nicio alta banca nu si-a asumat insa, cum a facut BRD, riscul de a practica o dobanda fixa pe o perioada atat de indelungata, ci doar in primii 5 sau 10 ani de creditare.

De altfel, creditele cu dobanda fixa in primii ani de creditare, patentate de BCR, au inceput sa fie adoptate de tot mai multe banci, ultima sosita in acest grup fiind Alpha Bank.

Comentarii

aaaa
Ati uiat de OTP
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDublarea platilor la POS-urile Raiffeisen a afectat doar cardurile Visa, nu si cele Mastercard: detalii despre incident (corectat si actualizat)

Doar cardurile Visa, nu si cele MasterCard, utilizate la POS-urile Raiffeisen pentru plata cumparaturilor in magazine, in data de 30 ianuarie 2020, au fost implicate in incidentul care a cauzat dublarea tranzactiilor, ceea ce inseamna ca utilizatorilor de carduri Visa emise de bancile romanesti detalii

CEC Bank lanseaza un produs greu de gasit la alte banci: contul de economii pentru firme

CEC Bank a lansat un cont de economii in lei pentru firme, un tip de produs bancar care se mai regaseste doar la alte doua (Alpha Bank si Garanti Bank) dintre cele mai mari 12 banci romanesti luate in calcul de Bancherul.ro. Contul de economii, spre deosebire de un cont clasic, are detalii

OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din detalii

Bancile au scumpit cu 40% comisioanele lunare pentru administrarea unui cont curent

Comisionul mediu de administrare a unui cont curent in lei standard a crescut cu 40%, de la 3,7 la 5,25 lei lunar, dupa ce mai multe banci au majorat costul unui cont curent in lei, pentru a compensa scaderea substantiala, de peste zece ori, a operatiunilor in euro, conform normelor europene detalii

Ultimele Comentarii