BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-25 21:45

Costul creditelor ipotecare a ramas stabil in luna iulie, in ciuda cresterii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), datorita faptului ca unele banci au redus marjele fixe ale dobanzilor la imprumuturile oferite, pentru a deveni mai competitive.

Pentru ca se ramburseaza pe termene lungi, de pana la 35 de ani, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte au dobanzi variabile, care se modifica in functie de indicele pietei, IRCC, la care se adauga o marja fixa de castig a bancii.

Marjele variaza intre 2,5% la CEC Bank si 4,02% la Garanti Bank, la care se adauga nivelul IRCC, de 2,63% de la 1 iulie pana la finalul lunii septembrie, in crestere cu 0,27 puncte, de la 2,36%.

Cu toate acestea, dobanda medie la creditele ipotecare oferite de bancile romanesti a ramas stabila in iulie.

Astfel Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, compus atat din dobanda nominala, cat si de comisioane, a fost 6,60% in iulie, mai mare cu numai 0,10 puncte procentuale fata de luna mai, cand s-a introdus IRCC in locul ROBOR.

Dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC, DAE a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Faptul ca in luna iulie dobanzile au ramas stabile se datoreaza scaderii marjelor la credite operate de unele banci, precum Alpha Bank si Libra Bank, ambele cu cate o jumatate de punct procentual.

In cazul Alpha Bank, marja fixa a fost scazuta de la 4,25% la 3,75%, dar cu toate acestea ramane printre cele mai mari din piata, cu aproximativ o jumatate de punct peste cea practicata de cele mai ieftine banci.

Cea mai mica marja o are in continuare CEC Bank, de doar 2,50%, cu 0,75 puncte mai mica decat a urmatoarelor doua cele mai ieftine banci, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, cu 3,25%.

De observat ca pe podiumul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare se afla trei banci romanesti: CEC Bank, detinuta de statul roman, Banca Romaneasca, preluata recent tot de stat, prin Eximbank, si Banca Transilvania (BT), banca privata cu capital autohton din Cluj ajunsa cea mai mare din Romania.

La coada clasamentului, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, cu o DAE de 9,17%, cu peste trei puncte mai mare decat cel mai ieftin credit al CEC Bank, insa este vorba de un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, un produs inca singular pe piata romaneasca, desi a fost lansat de cativa ani.

Nicio alta banca nu si-a asumat insa, cum a facut BRD, riscul de a practica o dobanda fixa pe o perioada atat de indelungata, ci doar in primii 5 sau 10 ani de creditare.

De altfel, creditele cu dobanda fixa in primii ani de creditare, patentate de BCR, au inceput sa fie adoptate de tot mai multe banci, ultima sosita in acest grup fiind Alpha Bank.

Comentarii

aaaa
Ati uiat de OTP
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii