BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-25 21:45

Costul creditelor ipotecare a ramas stabil in luna iulie, in ciuda cresterii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), datorita faptului ca unele banci au redus marjele fixe ale dobanzilor la imprumuturile oferite, pentru a deveni mai competitive.

Pentru ca se ramburseaza pe termene lungi, de pana la 35 de ani, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte au dobanzi variabile, care se modifica in functie de indicele pietei, IRCC, la care se adauga o marja fixa de castig a bancii.

Marjele variaza intre 2,5% la CEC Bank si 4,02% la Garanti Bank, la care se adauga nivelul IRCC, de 2,63% de la 1 iulie pana la finalul lunii septembrie, in crestere cu 0,27 puncte, de la 2,36%.

Cu toate acestea, dobanda medie la creditele ipotecare oferite de bancile romanesti a ramas stabila in iulie.

Astfel Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, compus atat din dobanda nominala, cat si de comisioane, a fost 6,60% in iulie, mai mare cu numai 0,10 puncte procentuale fata de luna mai, cand s-a introdus IRCC in locul ROBOR.

Dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC, DAE a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Faptul ca in luna iulie dobanzile au ramas stabile se datoreaza scaderii marjelor la credite operate de unele banci, precum Alpha Bank si Libra Bank, ambele cu cate o jumatate de punct procentual.

In cazul Alpha Bank, marja fixa a fost scazuta de la 4,25% la 3,75%, dar cu toate acestea ramane printre cele mai mari din piata, cu aproximativ o jumatate de punct peste cea practicata de cele mai ieftine banci.

Cea mai mica marja o are in continuare CEC Bank, de doar 2,50%, cu 0,75 puncte mai mica decat a urmatoarelor doua cele mai ieftine banci, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, cu 3,25%.

De observat ca pe podiumul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare se afla trei banci romanesti: CEC Bank, detinuta de statul roman, Banca Romaneasca, preluata recent tot de stat, prin Eximbank, si Banca Transilvania (BT), banca privata cu capital autohton din Cluj ajunsa cea mai mare din Romania.

La coada clasamentului, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, cu o DAE de 9,17%, cu peste trei puncte mai mare decat cel mai ieftin credit al CEC Bank, insa este vorba de un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, un produs inca singular pe piata romaneasca, desi a fost lansat de cativa ani.

Nicio alta banca nu si-a asumat insa, cum a facut BRD, riscul de a practica o dobanda fixa pe o perioada atat de indelungata, ci doar in primii 5 sau 10 ani de creditare.

De altfel, creditele cu dobanda fixa in primii ani de creditare, patentate de BCR, au inceput sa fie adoptate de tot mai multe banci, ultima sosita in acest grup fiind Alpha Bank.

Comentarii

aaaa
Ati uiat de OTP
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la un credit de nevoi personale?

Banca Transilvania ramane si in aceasta luna banca la care gasim cele mai mici dobanzi pentru un credit de nevoi personale dintre cele 23 de oferte de astfel de imprumuturi acordate de un numar de 13 banci, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a detalii

Indicatorii sistemului bancar in T1 2021: profit record, tot mai multe credite si depozite, unitati teritoriale si angajati in continua scadere

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit (24 de banci si cooperativa de credit Creditcoop), a obtinut in primul trimestru (T1) din 2021 un profit net de 1,887 miliarde lei, mai mare cu 17%, echivalentul a 227 milioane lei, fata de acelasi interval al anului detalii

Profit record al sistemului bancar in T1 2021

Sistemul bancar romanesc, format din 34 de institutii de credit, a realizat in primul trimestru (T1) din 2021 un profit net record de aproximativ 1,9 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Comparativ, in aceeasi perioada a anului trecut castigul a detalii

“Amanarea ratelor nu este o piedica pentru gasirea unor noi solutii pentru clienti, prin negociere” - Interviu cu Vladimir Kalinov, vicepresedinte Raiffeisen Bank

Relația dintre bancă și client este asemănătoare cu relația dintre un pacient și doctor sau între un client și un avocat, este de părere Vladimir Kalinov, care vorbește despre rolul CSALB și al educației în această relație: “Dacă nu se spun toate detaliile detalii

  

Ultimele Comentarii