BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-25 21:45

Costul creditelor ipotecare a ramas stabil in luna iulie, in ciuda cresterii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), datorita faptului ca unele banci au redus marjele fixe ale dobanzilor la imprumuturile oferite, pentru a deveni mai competitive.

Pentru ca se ramburseaza pe termene lungi, de pana la 35 de ani, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte au dobanzi variabile, care se modifica in functie de indicele pietei, IRCC, la care se adauga o marja fixa de castig a bancii.

Marjele variaza intre 2,5% la CEC Bank si 4,02% la Garanti Bank, la care se adauga nivelul IRCC, de 2,63% de la 1 iulie pana la finalul lunii septembrie, in crestere cu 0,27 puncte, de la 2,36%.

Cu toate acestea, dobanda medie la creditele ipotecare oferite de bancile romanesti a ramas stabila in iulie.

Astfel Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, compus atat din dobanda nominala, cat si de comisioane, a fost 6,60% in iulie, mai mare cu numai 0,10 puncte procentuale fata de luna mai, cand s-a introdus IRCC in locul ROBOR.

Dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC, DAE a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Faptul ca in luna iulie dobanzile au ramas stabile se datoreaza scaderii marjelor la credite operate de unele banci, precum Alpha Bank si Libra Bank, ambele cu cate o jumatate de punct procentual.

In cazul Alpha Bank, marja fixa a fost scazuta de la 4,25% la 3,75%, dar cu toate acestea ramane printre cele mai mari din piata, cu aproximativ o jumatate de punct peste cea practicata de cele mai ieftine banci.

Cea mai mica marja o are in continuare CEC Bank, de doar 2,50%, cu 0,75 puncte mai mica decat a urmatoarelor doua cele mai ieftine banci, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, cu 3,25%.

De observat ca pe podiumul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare se afla trei banci romanesti: CEC Bank, detinuta de statul roman, Banca Romaneasca, preluata recent tot de stat, prin Eximbank, si Banca Transilvania (BT), banca privata cu capital autohton din Cluj ajunsa cea mai mare din Romania.

La coada clasamentului, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, cu o DAE de 9,17%, cu peste trei puncte mai mare decat cel mai ieftin credit al CEC Bank, insa este vorba de un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, un produs inca singular pe piata romaneasca, desi a fost lansat de cativa ani.

Nicio alta banca nu si-a asumat insa, cum a facut BRD, riscul de a practica o dobanda fixa pe o perioada atat de indelungata, ci doar in primii 5 sau 10 ani de creditare.

De altfel, creditele cu dobanda fixa in primii ani de creditare, patentate de BCR, au inceput sa fie adoptate de tot mai multe banci, ultima sosita in acest grup fiind Alpha Bank.

Comentarii

aaaa
Ati uiat de OTP
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCetelem este acuzata de clienti ca le trimite carduri de credit fara acordul lor, pe care nu le mai pot inchide si sunt raportati la Biroul de Credit sau chiar executati silit

Cetelem, Institutia Financiara Nebancara (IFN) care apartine de banca franceza BNP Paribas, este acuzata de clienti ca le emite, fara acordul lor, carduri de credit, pe langa imprumuturile obtinute de regula in cadrul diverselor magazine, dupa care se chinuie sa le inchida sau ajung in situatia detalii

Cererea de credite si refinantari a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Cererea de credite si refinantari din partea populatiei si firmelor continua sa creasca, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, gratie avansului economiei si a veniturilor populatiei. Astfel, numarul interogarilor de catre banci a bazei de date a Centralei Riscului de detalii

Topul creditelor de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

Volumul creditelor de nevoi personale acordate de banci a atins un nou record istoric, datorita cresterii puternice a cererii de noi imprumuturi din partea populatiei si a dobanzilor in scadere, pe fondul semnalelor de usoara relaxare a politicii monetare transmise de BNR, dar si a competitiei detalii

Bancile mari vor avea nevoie si anul viitor de capital suplimentar pentru riscul sistemic

Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM), condus de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, din care mai fac parte reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Ministerului Finantelor Publice si Fondului de Garantare a Depozitelor detalii

Ultimele Comentarii