BANCI | Stirea Zilei

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-25 21:45

Costul creditelor ipotecare a ramas stabil in luna iulie, in ciuda cresterii Indicelui de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), datorita faptului ca unele banci au redus marjele fixe ale dobanzilor la imprumuturile oferite, pentru a deveni mai competitive.

Pentru ca se ramburseaza pe termene lungi, de pana la 35 de ani, creditele pentru achizitia sau constructia unei locuinte au dobanzi variabile, care se modifica in functie de indicele pietei, IRCC, la care se adauga o marja fixa de castig a bancii.

Marjele variaza intre 2,5% la CEC Bank si 4,02% la Garanti Bank, la care se adauga nivelul IRCC, de 2,63% de la 1 iulie pana la finalul lunii septembrie, in crestere cu 0,27 puncte, de la 2,36%.

Cu toate acestea, dobanda medie la creditele ipotecare oferite de bancile romanesti a ramas stabila in iulie.

Astfel Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, compus atat din dobanda nominala, cat si de comisioane, a fost 6,60% in iulie, mai mare cu numai 0,10 puncte procentuale fata de luna mai, cand s-a introdus IRCC in locul ROBOR.

Dupa inlocuirea ROBOR cu IRCC, DAE a scazut cu o jumatate de punct, de la 7% in aprilie la 6,5% in luna mai, conform calculelor Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci.

Faptul ca in luna iulie dobanzile au ramas stabile se datoreaza scaderii marjelor la credite operate de unele banci, precum Alpha Bank si Libra Bank, ambele cu cate o jumatate de punct procentual.

In cazul Alpha Bank, marja fixa a fost scazuta de la 4,25% la 3,75%, dar cu toate acestea ramane printre cele mai mari din piata, cu aproximativ o jumatate de punct peste cea practicata de cele mai ieftine banci.

Cea mai mica marja o are in continuare CEC Bank, de doar 2,50%, cu 0,75 puncte mai mica decat a urmatoarelor doua cele mai ieftine banci, Banca Romaneasca si Banca Transilvania, cu 3,25%.

De observat ca pe podiumul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare se afla trei banci romanesti: CEC Bank, detinuta de statul roman, Banca Romaneasca, preluata recent tot de stat, prin Eximbank, si Banca Transilvania (BT), banca privata cu capital autohton din Cluj ajunsa cea mai mare din Romania.

La coada clasamentului, cele mai scumpe credite ipotecare le gasim la BRD, cu o DAE de 9,17%, cu peste trei puncte mai mare decat cel mai ieftin credit al CEC Bank, insa este vorba de un credit cu dobanda fixa pe toata perioada de rambursare, un produs inca singular pe piata romaneasca, desi a fost lansat de cativa ani.

Nicio alta banca nu si-a asumat insa, cum a facut BRD, riscul de a practica o dobanda fixa pe o perioada atat de indelungata, ci doar in primii 5 sau 10 ani de creditare.

De altfel, creditele cu dobanda fixa in primii ani de creditare, patentate de BCR, au inceput sa fie adoptate de tot mai multe banci, ultima sosita in acest grup fiind Alpha Bank.

Comentarii

aaaa
Ati uiat de OTP
Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR a facut un scenariu privind evolutia crizei COVID-19 si impactul asupra economiei: va fi mai mare decat criza financiara din 2008, iar revenirea mai lenta

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un scenariu de senzitivitate privind evoluția crizei coronavirusului, in care apreciaza ca "in anul curent pierderile de venit la nivel agregat sunt anticipate a le depăși pe cele înregistrate la apogeul crizei economice din 2008-2009, detalii

BNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Ultimele Comentarii