BANCI | Stirea Zilei

BNR semnaleaza relaxarea politicii monetare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-04 23:54

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a transmis astazi un semnal privind relaxarea politicii monetare, ceea ce inseamna scaderea dobanzilor, in perspectiva reducerii inflatiei si in conditiile aprecierii leului si schimbarii strategiei marilor banci centrale din SUA, Europa, care se pregatesc de scaderea dobanzilor si de noi masuri de sustinere a economiei.

Intrebat, de Bancherul.ro, ce impact asupra politicii monetare ar putea avea aprecierea leului din ultima perioada, diferentialul de dobanda fata de alte tari vecine, precum Ungaria, Polonia si Cehia, precum si relaxarea politicilor monetare ale BCE si Fed, considerate in comunicatul BNR ca fiind “deosebit de relevante”, guvernatorul a raspuns:

“Impactul este ca trebuie sa fim permanent in piata in aceasta perioada, pentru ca sunt schimbari rapide. De aceea, consideram ca a fost o decizie inspirata ca nu ne-am repezit sa mergem mult mai sus cu rata de politica monetara si am intarit controlul lichiditatii, ne-am dus cu dobanzile din piata sus, iar acum cand vedem ca lucrurile se schimba avem mai multa flexibilitate. Pentru ca a te plimba cu rata de politica monetara in sus si in jos este o problema in plus, nu poti sa iei astfel de decizii foarte usor.

Pot sa va explic cu alte cuvinte ce spunem in comunicatul BNR: in comunicat nu mai vorbim de o intarire a controlului lichiditatii, vorbim doar de controlul lichiditatii, ceea ce e ceva, am vazut ca sunteti atenti la fiecare cuvant si asa e.“

“Nu va spunem noi la ce trebuie sa va asteptati”, a raspuns guvernatorul, intrebat daca ne putem astepta la o scadere a dobanzilor.

In comunicatul de astazi se arata ca “BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară.”

In comunicatul precedent, din 15 mai, se spune ca “BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu întărirea controlului asupra lichidității de pe piața monetară .”

Dupa decizia din 15 mai privind intarirea controlului asupra lichiditatii, dobanzile pe termen scurt din piata interbancara au crescut, insa cele pe termen mai lung au scazut.

Astfel, in 15 mai, ROBOR overnight avea o valoare de 1,74%, care a urcat cu un punct, la 2,79% la finalul lunii mai, dupa care in iunie s-a plafonat si a inceput sa scada pana la 2,04% in prezent.

ROBOR la termen de 1 saptamana a avut o evolutie asemanatoare: a urcat de la 1,9% in momentul deciziei BNR la 2,9% la finalul lunii mai, dupa care a scazut constant si lin, pe parcursul lunii iunie, pana la 2,5% in prezent.

Insa ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele firmelor, inlocuit cu IRCC la creditele populatiei, a urmat o tendinta inversa: de la 3,28% in 15 mai, a scazut la 3,21% in prezent.

Semnalul de astazi al BNR ar putea determina continuarea tendintei de scadere a dobanzilor, daca banca nationala va mai detensiona lichiditatea din piata.

Guvernatorul Isarescu a subliniat de mai multe ori in ultimele zile ca dobanda noastra se afla mult mai ridicata decat in alte tari, el dand exemplul Ungariei, unde dobanda de politica monetara este 0,9%, desi inflatia este mult mai mare, 3,9%.

Diferentialul mare de dobanzi atrage capitalurile speculative care apreciaza leul si ieftineste importurile, majorand si mai mult deficitul comercial si cel de cont curent, care a devenit o problema importanta a economiei, a subliniat Mugur Isarescu.

De fiecare data cand Romania a avut probleme, a fost din cauza deficitului de cont curent, a avertizat Isarescu.

Din acest motiv, el a subliat ca BNR nu va permite o apreciere mai mare a leului, cu toate ca, fireste, ar fi bine sa avem un leu mai puternic.

Guvernatorul BNR a reafirmat si tendinta de scadere a inflatiei in a doua jumatate a acestui an, ceea ce l-a determinat sa transmita semnalul de relaxare a politicii monetare.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii primesc bancile

Executarile silite, poprirea conturilor, raportarea la Biroul de Credit, restantele la credite sau amanarea ratelor sunt printre cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor transmise de clientii acestora, care se confrunta tot mai mult cu criza COVID-19, conform intrebarilor detalii

BCR emite online un card de credit cu una dintre cele mai mari dobanzi in comparatie cu alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca poate emite si online, nu doar in sucursale, cardurile sale de credit, care au una dintre cele mai mari dobanzi din piata bancara, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cardurile de credit ale celor mai mari 15 banci detalii

Raiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Ultimele Comentarii