BANCI | Stirea Zilei

Rata creditelor neperformante a scazut la nivelul dinaintea crizei din 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-10 00:07

Rata creditelor neperformante a scazut in februarie 2019 la 4,82%, de la 4,95% cat era in ianuarie si decembrie 2018, nivel comparabil cu cel din februarie 2008, de 4,32%, cand in Romania exista o euforie a creditarii, stimulata de aderarea la UE si de abundenta investitiilor straine, curmate in scurt timp de criza financiara izbucnita in octombrie 2008.

Valoarea creditelor neperformante, adica imprumuturile cu restante de peste 30 de zile la plata ratelor, este insa in prezent substantial mai mare decat in 2008, pentru ca si volumul de imprumuturi este mult mai ridicat.

Astfel, conform datelor de la Biroul de Credit, unde se raporteaza creditele obtinute de persoanele fizice de la banci si IFN-uri, valoarea restantelor de peste 30 de zile era 6,4 miliarde lei, de zece ori mai multe decat restantele de 0,6 miliarde lei cate erau in februarie 2008.

De asemenea, numarul restantierilor persoane fizice este in prezent dublu (665.000) fata de acum 11 ani (375.000).

Valoarea creditelor cu valori mai mari de 20.000 de lei, acordate doar de banci, nu si de IFN-uri, persoanelor fizice, era 153 miliarde lei la finalul lunii februarie 2019, de doua ori mai mare decat era in februarie 2008, doar 76 miliarde lei.

Peste jumatate din creditele neperformante ale persoanelor fizice (54%), echivalentul a 3,5 miliare lei, au intarzieri mari, de peste 3 luni, la plata ratelor.

Un alt volum important de credite neperformante, de 1,8 miliarde lei, sunt in etapa de colectare (executare silita), iar o alta parte importanta, de 1 miliard de lei, sunt credite scoase in afara bilantului, ceea ce inseamna ca sunt recunoscute ca fiind pierderi.

Doar o mica parte din creditele neperformante (1,5%), echivalentul a 100 milioane lei, reprezinta credite cu restante pe perioade scurte, intre 30 si 90 de zile, mai arata datele Biroului de Credit.

In privinta creditelor cu valori de peste 20.000 de lei acordate de banci firmelor, valoarea acestora era 111 miliarde lei in februarie 2019, cu doar 42% peste nivelul existent in urma cu 11 ani, in februarie 2008, respectiv 78 miliarde lei.

Totalul sumelor restante, conform datelor BNR, era 19,5 miliarde lei in februarie 2019, fata de numai 2,2 miliarde lei in februarie 2008.

Din totalul restantelor de 19,5 miliarde, restantele persoanelor fizice reprezinta doar 4 miliarde de lei, fata de numai 0,1 miliarde lei cate erau in februarie 2008.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele de consum

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a urcat pe primul loc si in topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe in lei la creditele de consum, odata cu lansarea unei promotii valabile pana la finalul lunii mai. Banca a diminuat dobanda fixa in lei pentru un credit de nevoi detalii

Cardurile de credit pot avea dobanzi duble, de la o banca la alta (corectat)

Dobanzile la cardurile de credit variaza foarte mult, de la o banca la alta: cele mai mici le gasim la CEC Bank (14,65%) si Libra Bank (14,73%), iar cele mai mari la Credit Europe Bank si BCR (28%), conform clasamentului realizat de Bancherul.ro. Locul trei in topul celor mai ieftine detalii

BNR nu a reusit un compromis cu seful PSD privind repatrierea rezervei de aur si avertizeaza ca modificarea Statutului BNR incalca Tratatul UE

Proiectul de lege al sefului PSD, Liviu Dragnea, privind modificarea Statutului BNR, in vederea repatrierii de la Londra a intregii rezerve de aur a Romaniei administrata de BNR, a fost avizat astazi de comisia de specialitate din Camera Deputatilor, urmand sa fie adoptat de Parlament, dupa ce detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Costul total al unui credit ipotecar, indicat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, pleaca de la 6,55% la CEC Bank, care practica cea mai mica dobanda variabila, in functie de evolutia ROBOR, si ajunge la 9,17% la BRD, in cazul unui credit cu detalii

Ultimele Comentarii