BANCI | Stirea Zilei

Rata creditelor neperformante a scazut la nivelul dinaintea crizei din 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-04-10 00:07

Rata creditelor neperformante a scazut in februarie 2019 la 4,82%, de la 4,95% cat era in ianuarie si decembrie 2018, nivel comparabil cu cel din februarie 2008, de 4,32%, cand in Romania exista o euforie a creditarii, stimulata de aderarea la UE si de abundenta investitiilor straine, curmate in scurt timp de criza financiara izbucnita in octombrie 2008.

Valoarea creditelor neperformante, adica imprumuturile cu restante de peste 30 de zile la plata ratelor, este insa in prezent substantial mai mare decat in 2008, pentru ca si volumul de imprumuturi este mult mai ridicat.

Astfel, conform datelor de la Biroul de Credit, unde se raporteaza creditele obtinute de persoanele fizice de la banci si IFN-uri, valoarea restantelor de peste 30 de zile era 6,4 miliarde lei, de zece ori mai multe decat restantele de 0,6 miliarde lei cate erau in februarie 2008.

De asemenea, numarul restantierilor persoane fizice este in prezent dublu (665.000) fata de acum 11 ani (375.000).

Valoarea creditelor cu valori mai mari de 20.000 de lei, acordate doar de banci, nu si de IFN-uri, persoanelor fizice, era 153 miliarde lei la finalul lunii februarie 2019, de doua ori mai mare decat era in februarie 2008, doar 76 miliarde lei.

Peste jumatate din creditele neperformante ale persoanelor fizice (54%), echivalentul a 3,5 miliare lei, au intarzieri mari, de peste 3 luni, la plata ratelor.

Un alt volum important de credite neperformante, de 1,8 miliarde lei, sunt in etapa de colectare (executare silita), iar o alta parte importanta, de 1 miliard de lei, sunt credite scoase in afara bilantului, ceea ce inseamna ca sunt recunoscute ca fiind pierderi.

Doar o mica parte din creditele neperformante (1,5%), echivalentul a 100 milioane lei, reprezinta credite cu restante pe perioade scurte, intre 30 si 90 de zile, mai arata datele Biroului de Credit.

In privinta creditelor cu valori de peste 20.000 de lei acordate de banci firmelor, valoarea acestora era 111 miliarde lei in februarie 2019, cu doar 42% peste nivelul existent in urma cu 11 ani, in februarie 2008, respectiv 78 miliarde lei.

Totalul sumelor restante, conform datelor BNR, era 19,5 miliarde lei in februarie 2019, fata de numai 2,2 miliarde lei in februarie 2008.

Din totalul restantelor de 19,5 miliarde, restantele persoanelor fizice reprezinta doar 4 miliarde de lei, fata de numai 0,1 miliarde lei cate erau in februarie 2008.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAi mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Unele banci nu mai vor sa dea credite celor care si-au amanat ratele din cauza coronavirusului si au fost raportati la Biroul de Credit

Unele banci refuza aprobarea de noi credite sau refinantari persoanelor care si-au amanat plata ratelor in perioada de izolare a crizei COVID-19, din aceasta primavara, cand multi au fost in somaj tehnic, s-au plans mai multi cititori. "Unicredit a refuzat sa-mi aprobe refinantarea detalii

Raiffeisen este singura banca din Romania care nu publica documentul standardizat de informare privind comisioanele unui cont, conform normelor legale (actualizat)

Raiffeisen Bank este singura banca din Romania care nu publica, pe site, documentele de informare privind nivelul comisioanelor pentru conturile curente aferente operatiunilor cu carduri si prin online banking, o obligatie impusa de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea detalii

Unicredit introduce o taxa de 20 de lei pentru reinnoirea cardurilor; care banci au cele mai mici comisioane pentru utilizarea unui card de debit

Unicredit isi va taxa clientii cu 20 de lei pentru reinnorea cardurilor de credit, de la 1 decembrie 2020, un tip de comision practicat doar de alte doua banci romanesti (Libra Bank - 5 lei si Credit Europe Bank - 3 lei (vezi tabelul). Unicredit a decis sa aplice acest comision detalii

Ultimele Comentarii