BANCI | Ultima Ora

Guvernul a adoptat noua forma a taxei bancare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-29 15:27

Guvernul a adoptat astazi noua forma a taxei bancare, prevazuta in Ordonanta care modifica OUG 114 din 2018, astfel ca bancile nu vor mai plati o taxa anuala de 1,2% din active, daca ROBOR depaseste 2% pe an, ci o taxa de 0,4% in cazul bancilor mari si 0,2% pentru cele mici, incepand cu primul semestru al acestui an.

Taxa poate fi chiar 0 daca bancile isi majoreaza soldul de credite cu peste 8% pe an sau daca practica marje de dobanda (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) sub 4% pe an, fata de peste 5% cat este in prezent. (vezi aici detalii)

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca noua taxa aferenta primului semestru va fi platita in 25 august, urmand a fi regularizata, in functie de criteriile de ajustare (cresterea creditarii si marja de dobanda), pana la aceeasi data a anului viitor.

El a precizat ca noua forma a taxei bancare are acordul BNR, urmand ca si Banca Centrala Europeana sa-si prezinte opinia, dupa ce a fost consultata.

O alta modificare se refera la inlocuirea indicelui ROBOR care intra in calculul dobanzilor variabile la credite, printre care si creditele Prima Casa, cu un nou indice, stabilit pe baza dobanzilor tranzactiilor interbancare pe termen scurt, care este in prezent cu aproximativ o jumatate de punct mai mic decat ROBOR.

Astfel, in cazul unui credit Prima Casa, rata lunara ar putea scadea cu aproximativ 60 de lei. (vezi aici detalii)

Noul ROBOR se va aplica, incepand cu 2 mai 2019, doar creditelor noi, iar in cazul creditelor vechi, vechiul ROBOR se poate inlocui cu noul ROBOR in urma refinantarii creditului.

Vezi aici noua forma a taxei bancare

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBancile trebuie sa ofere nevazatorilor contracte in limbaj Braille

O banca a fost amendata de Consiliul National pentru Combaterea discriminarii pentru ca a refuzat sa-i deschida un cont unui nevazator. "S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 3.000 lei băncii reclamate, pentru refuzul unei bănci de a deschide un cont detalii

CEC Bank a lansat o aplicatie pentru platile cu telefoanele mobile

CEC Bank devine a opta banca din Romania care lanseaza o aplicatie pentru platile cu telefonul mobil, dupa Banca Transilvania (BT), ING Bank, Unicredit, Raiffeisen, BCR, OTP Bank si Credit Europe Bank. Aplicatia CEC Bank se numeste CEC Pay, se poate descarca din Google Play, detalii

Bancile sunt obligate sa vireze pensiile pe carduri cu o zi mai devreme decat pana acum

Bancile sunt obligate sa vireze pensiile pe carduri in termen de o zi din momentul in care au primit banii de la Trezoreria statului, fata de doua zile, cum se intampla pana acum, a anuntat noul ministru al Muncii, Violeta Alexandru (foto, langa premierul Ludovic Orban). Astfel, detalii

Doua banci reiau negocierile pentru scaderea ratelor celor care mai au credite in franci elvetieni (CHF)

O asociatie care reprezinta persoanele cu credite in franci elvetieni (CHF), denumita Credere, a anuntat ca a trimis la banci invitatii de renegociere a pretului creditelor in franci elvetieni (CHF), a caror valoare s-a dublat fata de leu si implicit ratele la imprumuturi au crescut de doua ori detalii

Ultimele Comentarii