BANCI | Stirea Zilei

Cea mai mare banca din Romania a intrat imprudent intr-o zona nesanatoasa si nesustenabila, de creditare excesiva a populatiei, in detrimentul firmelor (actualizat)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-31 22:37

BCR, cea mai mare banca din Romania, s-a lasat angrenata in euforia consumului si a acordat in acest an de sapte ori mai multe credite populatiei decat firmelor, ceea ce reprezinta o strategie imprudenta, nesanatoasa si nesustanabila, in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, el recomandand bancilor sa se concentreze pe finantarea sectorului real al economiei, si anume finantarea afacerilor, intrucat creditarea populatiei a ajuns la saturatie.

BCR a acordat populatiei credite noi de consum si imobiliare in valoare de 4,1 miliarde lei in prima jumatate din acest an, de peste sapte ori mai multe decat finantarile acordate firmelor, care s-au ridicat la doar 568 milioane lei.

Cota de piata la credite noi acordate firmelor de catre BCR a fost de doar 4,5%, in conditiile in care volumul total de credite noi acordate firmelor de bancile romanesti s-au ridicat la 12,4 miliarde lei.

In schimb, cota de piata a BCR la creditele noi pentru populatie a fost de aproape 24%, asadar de cinci ori mai mare. La nivelul sistemului bancar, situatia este mult mai echilibrata, valoarea creditelor noi pentru populatie a fost de 17,3 miliarde lei in primul semestru, comparativ cu credite noi pentru populatie de 12,4 miliarde lei. (vezi statisticile in Clubul Bancherilor)

Cota de piata a BCR la stocul total de credite pe segmentul finantarii companiilor a scazut cu un punct in ultimul an, la doar 11,7%, in timp ce in cazul creditelor pentru persoanele fizice a urcat usor, la 16,4%, de la 16,3%.

Sa-i recunoastem meritele, dar sa o si criticam

Desi trebuie sa recunoastem meritele BCR de a fi pioniera in creditarea ipotecara in lei si in acordarea de credite de consum doar cu dobanda fixa, trebuie sa biciuim banca pentru ca s-a lafait in creditele de consum si in cele Prima Casa.

BCR nu a avut curajul sa fie trendsetter, cum le-ar placea bancherilor-sefi snobi sa spuna, in lansarea unui credit ipotecar alternativ la Prima Casa, dar cu dobanda fixa, nu cu ROBOR la 3 luni, program care, din cauza cresterii dobanzii, risca sa devina o bomba cu ceas pentru BCR si BRD, cele doua banci avand impreuna doua treimi din imprumuturile Prima Casa garantate de stat.

Creditele pentru populatie acordate de BCR au crescut cu nu mai putin de 50%, fata de un avans de doar 16% in cazul finantarilor pentru IMM-uri, ceea ce este o discrepanta majora care ar fi trebuit sa dea de gandit nu doar bancherilor, ci si supraghetorilor lor din BNR.

Guvernatorul Isarescu a invocat scuza ca BNR nu este Guvernul bancilor si nu le poate obliga in ce directie sa o ia, ci doar le poate sugera tendinta. Problema este ca BNR le face semne in van bancherilor de ceva timp sa o ia spre economia reala, dar “acolo sunt interese, se lucreaza pe bani.”

Asadar, bancherii sunt manati in continuare de ochiul dracului: din creditele de consum castiga mai multi bani si mai repede, asa ca pot raporta profituri tot mai mari, spre incantarea sefilor, actionarilor si investitorilor. Iar daca va veni iar o criza, cum a fost in 2008, se vor descurca foarte bine, la fel ca atunci: vor raporta niste pierderi, vor lua niste ajutoare de urgenta de la stat sau de la banca centrala, dar ei isi vor pastra in continuare salariile uriase si posturile caldute.

Isarescu este consolat cu aceasta situatie de fapt, care nu se poate schimba niciodata, prin oricate crize am trece: “puneti-va in pozitia unui bancher care se intreba daca poate acorda unei persoane un credit de consum de 100 de lei sau daca poate sa-i dea 120 de lei, daca i-a crescut salariul!”.

Lacomia pare un pacat nevindecabil, pe care-l mai poti tine in frau doar cu forta.

BNR, cu sprijinul FMI, se gandeste inca de anul trecut sa puna niste restrictii la creditele pentru populatie, mai exact sa limiteze gradul de indatorare la 50% din venituri, dar inca nu a avut curajul sa o faca, probabil din cauza scandalului cu PSD.

Mugur Isarescu invoca scuza efectelor negative, care sa produca alte dezechilibre, cel mai probabil o scadere a volumelor de credite, in conditiile in care cresterea economica, precum si intermedierea financiara, este in scadere. (vezi aici detalii)

BNR vorbeste insa prea mult despre reducerea indatorarii populatiei si prea putin despre incurajarea finantarii firmelor. In raportul privind stabilitatea financiara din decembrie 2017 se pomeneste, intr-o singura fraza, despre masuri pe care BNR le-ar putea lua pentru stimularea creditarii firmelor, in paralel cu cele privind reducerea indatorarii populatiei.

Willibald Cernko, seful riscului la Erste Bank
Willibald Cernko, seful riscului la Erste Bank

Seful riscului din Erste Bank avertizeaza cu privire la creditele de consum

Chiar si Willibald Cernko, seful riscului la Erste Bank, banca-mama a BCR, avertizeaza ca situatia a scapat de sub control in privinta creditelor pentru populatie, la alte banci, fireste, nu la banca sa, in ceea ce priveste perioada prea mare pentru creditele de consum si avansul prea mic pentru creditele imobiliare.

De exemplu, sunt banci care acorda credite de consum pe perioade de pana la 10 ani (la noi, BNR a limitat aceasta perioada la 5 ani, dupa criza din 2008). “Este riscant sa acorzi un credit pe10 ani pentru cumpararea unui televizor, timp in care acesta devine demodat”.

In cazul creditelor ipotecare, avansul ar trebui sa fie de 10-20% din valoarea imobilului, insa exista banci care finanteaza chiar si integral un imobil, spune oficialul Erste Bank.

El a precizat ca in Austria, Cehia, Slovacia, Romania si in alte tari, autoritatile de reglementare au inceput sa adopte masuri prudentiale. In cazul masurilor pregatite de BNR, seful Erste Bank, Andreas Treichl, considera ca nu vor afecta BCR, intrucat gradul de indatoare permis de banca este sub limitele pe care intentioneaza sa le impuna BNR.

Seful riscului din Erste Bank spune ca banca sa a invatat din lectiile trecutului si acum este mai prudenta. Atat de prudenta incat BCR, care in trecut a suferit pierderi importante de pe urma creditelor neperformante acordate firmelor, mai cu seama celor imobiliare si din constructii, sufla acum si-n iaurt cand vine vorba sa finanteze o afacere.

Ramane de vazut daca nu cumva de data aceasta BCR se va frige cu creditele in exces pentru populatie.

Deocamdata, seful BCR, Sergiu Manea, spune ca rezultatele bancii sale reprezinta "o performanta de care sunt cu adevarat mandru", cu toate ca dublarea profitului BCR nu s-a datorat castigurilor obtinute din activitatea de baza, ci din eliberarea de provizioane pentru litigii si creditele neperformante. (vezi aici detalii)

ACTUALIZARE

Articolul a fost actualizat in 5 august 2018, cu urmatoarele precizari primite de la purtatorul de cuvant al BCR, Ionut Stanimir:

1. Mai intai de toate in comunicatul de rezultate finanicare exista informatii detaliate despre gestionarea riscurilor. Cred ca suntem printre cele mai transparente banci in ceea ce priveste acest aspect. Vorbim foarte clar despre influxul de NPL din credite noi (aflat la un nivel foarte scazut) despre rata in scadere accelerata a ratei NPL, despre acoperirea cu cash aproape de 100% a NPL-urilor (atentie doar cash, nu se includ si garantiile ceea ce ar salta procentul mult peste 100%).

„În ceea ce priveşte pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a înregistrat eliberări de provizioane de 30,1 milioane RON (6,5 milioane EUR) în semestrul 1 2018, faţă de o cheltuială cu provizioanele de risc în valoare de 61,6 milioane RON (13,6 milioane EUR) în semestrul 1 2017, susţinute de reveniri complete şi însănătoşiri ale companiilor precum şi de o calitate mai ridicată a creditării noi, atât retail, cât şi corporate, care nu a mai generat credite neperformante.

Rata NPL de 6,7%, la 30 iunie 2018, a continuat să coboare faţă de nivelul de 8,1% în decembrie 2017, ca urmare a tranziţiei la IFRS9, continuării eforturilor de recuperare a creditelor neperformante, dar şi neînregistrării altor credite neperformante. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 95,3%. „

2. In al doilea rand faptul ca in citatul sau CEO-ul alege sa se pronunte explicit despre creditare responsabila si educatie financiara mi se pare ca pune lucrurile in context explicit cu privire la atentia pe care o acordam modului in care facem banking. Amintesc (pe langa faptul ca BCR, cum se citeaza in articol, a fost banca care a schimbat paradigma de creditare in Romania cu lansarea si promovarea creditelor in lei si a celor cu dobanda fixa) si faptul ca suntem prima si singura banca care a lansat un ghid de creditare responsabila, care are un parteneriat cu o asociatie de consumatori ca a lansat un program efectiv de educatie financiara prin care 1000 de angajati tin cursuri de educatie financiara, iar in acest sens vom face un pas major inainte. 

“În perioada urmatoare ne vom intensifica eforturile să oferim servicii competitive, să consolidăm relaţii de încredere şi să promovam în mod particular servicii bancare şi creditare responsabilă. Mai mult, vom folosi şi vom crea toate oportunităţile posibile pentru implementarea programului nostru de educaţie financiară, menit sa sprijine independenţa financiară a tuturor celor care aspiră la o viaţa mai bună în România.” – Sergiu Manea, CEO BCR.

3. In al treile rand, Erste Group este singurul grup bancar prezent in Romania care vorbeste explicit despre riscurile creditarii excesive, la nivelul cel mai inalt si in cea mai vizibila oportunitate de comunicare: publicarea rezultatelor financiare catre investitori. Mesajul intareste angajamenul Erste, inclusiv al subsidiarelor sale, printre care si BCR, sa nu se angajeze intr-o competitie cu competitori imprudenti si sa continue politica de risc prudenta (in special grad redus de indatorare), care iata are ca rezultat un nivel foarte scazut al imprumuturilor neperformante.

Nu in ultimul rand, observatia referitoare la creditarea populatiei in detrimentul firmelor este incorecta dintr-un motiv foarte simplu. Ciclul financiar al unei companii si relatia cu banca presupune prelungirea liniilor de finantare care nu sunt asociate creditelor nou acordate (despre care noi am facut referire explicita in comunicat). Din acest punct de vedere te asigur ca expunerea BCR )bilantul sau de creditare) este una aproape perfect echilibrata intre creditarea firmelor, a populatiei si a sectorului public. Suntem cel mai mare creditor ipotecar in agala masura in care suntem cel mai mare creditor al companiilor si cel mai mare finantator al proiectelor din sectorul public.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

  

Ultimele Comentarii