BANCI | Stirea Zilei

Care este cea mai buna banca pentru incasarea alocatiei copilului?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-29 21:56

“As dori sa stiu banca cu cea mai buna dobanda pentru alocatie copii si sa nu perceapa comisioane de tinere, scoatere..etc..”, a intrebat un cititor.

Pentru a-i oferi un raspuns util, am analizat ofertele tuturor bancilor romanesti si am comparat costurile unui cont curent clasic sau a unui cont de economii destinat special copiilor, la bancile care ofera acest cont.

De asemenea, am prezentat care este dobanda platita de banca la contul pentru copii sau daca nu are un astfel de cont, la depozitul standard la termen de un an, in lei.

Trebuie precizat ca incasarea alocatiei copilului se poate face in orice tip de cont bancar, deschis de parintele sau tutorele copilului, insa unele banci, in general cele mari, au produse speciale destinate economiilor pentru copii, denumite conturi de economii pentru copii sau planuri de economii pentru copii.

Avantajul conturilor de economii este acela ca banca plateste pentru banii din acesta o dobanda mai mare decat pentru un simplu cont curent, la care dobanda este foarte mica sau chiar 0.

Dezavantajul este ca dobanda la un cont de economii este mai mica decat la un depozit clasic.

Asta pentru ca dintr-un cont de economii se pot retrage oricand bani, fara sa pierzi dobanda calculata, de regula, zilnic, pe cand daca retragi banii dintr-un depozit, de regula pierzi toata dobanda aferenta perioadei de constituire, de o luna si pana la un an sau chiar mai mult.

In concluzie, pentru a economisi alocatia copilului, aveti la indemana doua optiuni:

1. deschiderea unui cont de economii pentru copii

2. deschiderea unui cont curent obisnuit si mutarea banilor din cont intr-un depozit

Pentru a raspunde la prima parte a intrebarii, referitoare la dobanda cea mai buna, dupa cum am precizar, dobanzile la depozitele la termen sunt mai ridicate decat cele pentru conturile de economii pentru copii.

Astfel, cele mai mari dobanzi la depozitele la termen de 1 an le gasim la Libra Bank si la Credit Agricole, de 2,5% pe an, locul trei fiind ocupat de Idea Bank, cu 2,3% pe an.

La conturile pentru copii, cea mai mare dobanda o are Banca Transilvania (BT), cu 2,2% la Kidcont, urmata de BCR, cu 1,3% la Planul pentru copii, OTP Bank, cu 1,15% la Contul Junior, CEC Bank, cu 1% la depozitul pentru copii si Piraeus Bank, tot 1% la Planul de viitor.

Pentru a raspunde la a doua parte a intrebarii, referitoare la costurile de administrare a contului si de retragere a banilor din contul copilului, este util sa ne uitam la tabelul din fotografie, unde am insumat un numar de 15 comisioane aferente unui cont cu card atasat si seviciile de accesare online a acestuia.

Conform clasamentului, cel mai ieftin cont bancar il gasim la Alior Bank, suma celor 15 comisioane fiind de 13 lei, urmata de CEC Bank, cu 18,5 lei si Patria Bank, cu 26,5 lei.

Cele mai scumpe banci sunt BRD, cu 69,7 lei, Unicredit, cu 63,3 lei si Idea Bank, cu 60,5 lei.

Daca utilizati doar contul si un card de debit de pe care sa scoateti bani, fara online banking, atunci cel mai ieftin este la CEC Bank. (vezi aici clasamentul)

In concluzie, trebuie sa retineti ca cea mai buna dobanda pentru un cont de economii pentru copii o gasiti la Banca Transilvania, iar CEC Bank are cel mai ieftin cont cu card atasat.

Conturile de economii pentru copii

Sa vedem acum descrierea pe scurt a produselor de economisire pentru copii la bancile care ofera acest tip de produs.

La BCR, produsul Planul de economii pentru copii are o dobanda de 1,3% pe an la lei, cu conditia depunerii lunare in cont a minim 40 de lei, fata de dobanda standard de 0,75% la depozitele pe un an. La depozitele la termen de 1 an in euro, dobanda este doar 0,10%, iar la depozitele in USD, de 0,20%.

Banca Transilvania are un produs de economisire special pentru copii, denumit Kidcont, cu o dobanda de 2% pe an la lei si 0,6% la euro.

Suma minima care trebuie depusa la inceput in cont este 500 lei/100 de euro, iar in cont se pot face economii de maxim 450.000 de lei sau 100.000 de euro.

Actele necesare pentru deschiderea contului:
- actul de identitate al parintelui sau al imputernicitului
- certificatul de nastere/actul de identitate al copilului (daca acesta are peste 14 ani)
- daca este cazul, decizia de numire a tutorelui/curatorului, emisa de autoritatea tutelara

BT are si o platforma dedicata acestui produs, pe site-ul www.kidcont.ro, unde poti alimenta gratuit contul, de pe cardul BT sau de pe cardul altei banci.

Poti depune bani in cont de cate ori vrei, pe parcursul unui an, indiferent de suma. La final de an, banca iti da un bonus.

BRD are un cont special dedicat economiilor pentru copii, denumit Atustart, cu o dobanda de 0,4% pe an la lei, 0,2% la euro si 0,5% la USD, care se capitalizeaza trimestrial.

Suma minima este de 300 de lei iar cea maxima 100.000 de lei.

CEC Bank ofera un depozit pentru copii, care se poate constitui pentru persoane fizice minore de catre parinte/parinti/reprezentant legal. Depozitul va fi constituit/lichidat prin transfer din/in contul curent al titularului.

Valoarea depozitului la constituire este de min. 500 lei/200 euro. Pentru depunerile ulterioare suma minima este de 100 lei/50 euro.

Dobanda, 1% pe an la lei la depozitul pe termen de 1 an sau 0,2% pentru un depozit in euro, se calculeaza la soldul zilnic si se capitalizeaza anual, adaugandu-se la soldul depozitului.

Unicredit are contul de economii Junior, cu o suma minima necesara de 100 de lei/euro/USD, cu o dobanda de 1,30% pe an la lei, 0,3% la euro si 0,3% la dolari. Dobazile la depozitele standard la termen de 1 an sunt 0,9% la lei, 0% la euro si 0,15% la dolari.

La ING, pentru contul de economii pentru copii, doar in lei, nu este necesara o suma minima, ca la alte banci. Dobanda este 0,7%, dar trimestrial se acorda si un bonus de 1%, dar numai pentru noile sume depuse in cont, nu si pentru cele existente deja.

Alpha Bank ofera contul de economisire pentru copii Alpha Dreams, suma minima fiind de 40 lei/10euro/15 USD. Comisioanele nu sunt mai mici decat cele standard iar dobanda este de 0,75% pe an.

OTP Bank are contul de economii Junior, cu comisioane mai mici pentru card, dar cu dobanzi mult mai mici decat la un depozit standard.

Astfel, pentru sume intre 500 si 5.00 de lei, dobanda la contul de economii Junior este 1,15% la lei, fata de 2,35% cat este dobanda la un depozit standard.

La Piraeus Bank gasim un cont de economii cu depuneri lunare minime de 45 de lei, denumit Plan de viitor. Dobanda este variabila, se calculeaza la soldul zilnic si se capitalizeaza lunar. Valoarea dobanzii este de 1% in prezent, fata de dobanda de 2,25% la un depozit pe 12 luni.

Veniturile din dobanzile aferente instrumentelor de economisire se impoziteaza cu 10%.

Sumele depuse sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.

Comentarii

Tudor
alocatie
Cred ca ati scapat din vedere faptul ca plata alocatiei nu se poate face la ce banca vrea beneficiarul ci doar la cele cu care s-a incheiat protocol, conf. HG 577/2008 (3) Plata în cont curent personal sau cont de card a alocaţiei de stat pentru copii se realizează numai la băncile cu care direcţiile teritoriale au negociat comisionul, în condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (4) din Legea nr. 61/1993.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii