BANCI | Stirea Zilei

Vanzarea de titluri de stat pentru populatie nu a afectat depozitele bancare, care, dimpotriva, au crescut semnificativ, cu 3,1 miliarde lei, confirmand spusele lui Mugur Isarescu: tara are bani! Problema e: ce facem cu ei?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-24 22:56

Titlurile de stat Centenar in valoare de aproape 800 de milioane de lei vandute de stat populatiei in a doua jumatate a lunii iunie nu au afectat depozitele bancare. Dimpotriva, efectul a fost invers: romanii si-au sporit in aceeasi luna economiile din banci (in conturi curente si depozite la termen) cu o valoare importanta, de 3,1 miliarde lei, de trei ori mai mult decat au investit in titluri de stat.

Cresterea economiilor in iunie a fost cu mult peste nivelul din mai, cand avansul a fost de doar 0,9 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Si firmele si-au sporit economiile in iunie cu 1,2 miliarde lei, o valoare aproapiata de cea din luna precedenta, asfel ca in total conturile populatiei si firmelor din banci s-au majorat cu 4,3 miliarde lei, la 295 miliarde lei in total.

In primele sase luni ale anului, populatia si-a sporit economiile in banci cu nu mai putin de 9,1 miliarde lei, in timp ce conturile firmelor au crescut cu numai 1 miliard de lei.

In total, asadar, conturile si depozitele bancare s-au majorat cu 10 miliarde lei in primul semestru din 2018.

Tara are bani, bancile au bani, dar nu dau suficiente credite

Aceste statistici confirma ultima declaratie, din 4 iulie, a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu: “tara are acum bani, sa o spun pe intelesul tuturor!”

“Bancile au bani, dar din motive pe care le vom discuta, vom vedea de ce creditul creste dar nu suficient de rapid, de ce tara a ajuns la 27% intermediere bancara, una dintre cele mai scazute din Europa”, a adaugat Isarescu.

Statisticile BNR arata ca din cele 10 miliarde de lei economisite de populatie, in principal, in prima jumatate a anului, bancile si-au majorat soldul de credite cu 9,9 miliarde lei, ceea ce inseamna ca sporul de depozite a fost plasat integral in credite.

Bancile mai au insa la dispozitie depozite suplimentare ale populatiei de aproape 60 de miliarde de lei, peste nivelul soldului de credite, cu alte cuvinte au la dispozitie suficiente resurse pentru acordarea de imprumuturi persoanelor fizice si firmelor.

Mai ales ca bancile pot sa acorde chiar mai multe credite decat stocul de depozite detinut, avand in vedere ca doar o mica parte din depozite sunt retrase la termen de catre clienti, astfel ca ele pot fi folosite de banci pentru a imprumuta alti clienti.

De altfel, raportul credite/depozite din Romania, in continua scadere, la 77%, este cel mai mic din Europa, ceea ce arata potentialul mare de creditare al bancilor.

In iunie, insa, din cele 4,3 miliarde lei depozite in plus plasate in conturile bancare in principal de populatie (3,1 miliarde lei), mai putin de firme (1,2 miliarde lei), bancile au reusit sa-si majoreze soldul de imprumuturi cu numai 3 miliarde lei (1,2 miliarde pentru populatie si 1,8 miliarde finantari in plus pentru firme).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii