BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi pentru consum ating un nou record istoric, pe fondul dobanzilor inca mici, in ciuda cresterii ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-03 21:50

Romanii au luat de la banci in luna mai credite noi pentru consum de 2,2 miliarde lei, din totalul celor aproape 6 miliarde lei, un nou record istoric, in contextul in care Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care exprima costul total al unui imprumut, a urcat moderat, cu mai putin de un punct, pe parcursul ultimului an, la 11%, de la 10,24%, cat era in mai 2017, inainte de cresterea indicelui ROBOR.

In luna mai a anului trecut, valoarea creditelor noi de consum era de doar 1,6 miliarde lei, mai scazuta cu 37% fata de aceeasi luna din acest an, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Iar in luna mai 2014, cand DAE era doar putin mai mare, 11,66%, valoarea creditelor de consum era de doar 1 miliard de lei, mai putin de jumatate fata de luna mai din acest an.

Volumul creditelor de consum din acest an este cu mult si peste nivelurile inregistrate in 2008, in euforia economica dinaintea crizei: in luna mai a acelui an, bancile acordau credite pentru consum in lei in valoare de 1,3 miliarde lei. Atunci insa bancile aprobau si multe credite in euro sau franci elvetieni, imprumuturile in valuta fiind in prezent restrictionate de BNR.

Valoarea creditelor de consum acordate de banci este dubla in comparatie cu creditele pentru locuinte, in ciuda succesului Programului Prima Casa, si se afla la acelasi nivel cu finantarile pentru firme, arata statisticile BNR. 

Volumul ridicat al creditelor de consum a pus in garda BNR, care in ultimul raport privind stabilitatea financiara, din iunie 2018, a evaluat ca fiind un risc sistemic ridicat riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental, în special pe segmentul populaţiei. (vezi aici detalii)

BNR a dezvaluit inca din decembrie 2017, odata cu publicarea raportului pentru stabilitatea financiara, ca pregateste restrictii pentru creditele ipotecare sau de consum, in paralel cu cateva solutii pentru stimularea creditarii firmelor. BNR a amanat insa adoptarea unor masuri de restrictionare a creditarii, pe fondul tensiunilor cu partidul de guvernamant, PSD.

Asta pentru ca in ciuda avansului puternic al creditelor de consum si al celor ipotecare, volumul finantarilor pentru firme a ramas modest.

In acelasi timp, indicatorul privind intermedierea financiara, adica ponderea creditelor din PIB, a continuat sa scada in ultimii ani, insa nu din cauza volumelor mici de credite ci pentru ca bancile si-au curatat bilanturile de credite neperformante vechi, acordate in special inainte de criza din 2008. (vezi aici detalii)

FMI recomanda BNR restrictii privind creditarea populatiei

Cresterea rapida a creditarii persoanelor fizice din Romania din ultimii ani necesita revizuirea normelor prudentiale, in vederea prevenirii vulnerabilitatilor populatiei, pentru evitarea indatorarii excesive, prin impunerea unei limite a serviciului datoriei, adica a ponderii ratei lunare la credit din venitul disponibil, arata Fondul Monetar International (FMI) in evaluarea sectorului financiar romanesc publicata recent.

“Adoptarea de politici macroprudentiale odata cu materializarea riscurilor nu este doar tardiva, dar ar putea sa precipite sau sa adanceasca pierderile, insa daca masurile sunt adoptate la inceputul ciclului, cand riscurile sunt inca benigne, previn acumularea vulnerabilitatilor. In acest sens, masurile BNR sunt propuse la timpul potrivit, in contextul cresterii creditarii si a ratelor de neperformanta inca scazute”, considera FMI.

Din datele existente la Centrala Riscului de Credit analizate de FMI rezulta ca probabilitatea de nerambursare a imprumuturilor (default) este foarte ridicata in cazul oricaror cresteri ale gradului de indatorare dincolo de 50%, in special in cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil ca o astfel de limita a gradului de indatorare sa nu depaseasca respectivul prag. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

Executarile silite pot fi negociate cu banca in cadrul CSALB

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) anunta ca exista banci care accepta o intelegere amiabila si cu clientii ajunsi in faza de executare silita, din cauza neplatii ratelor la credite. Bancile pot conveni cu clientii angajamente de plată, detalii

Raiffeisen Bank, amendata de ANPC pentru ca nu a respectat un ordin de despagubire a clientilor cu dobanzi majorate la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat, intr-un comunicat, ca a amendat Raiffeisen Bank cu 100.000 de lei pentru ca "in timpul scurs de la termenul pronunțării sentinței definitive a instanței, respectiv 6.02.2020, de aproximativ 1 an și 7 luni – detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Scam Watch

  Pe baza experienței, cred că majoritatea escrocheriilor de întâlniri încep destul de ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii

 • Către BRD

  Bună ziua, sunt client la dumneavoastră de mai mulți ani,având un credit,dar acum am avut ... detalii