BANCI | Recuperare creante

Banca Transilvania vinde credite neperformante de 124 milioane euro firmei de recuperare B2Holding

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-04-13 17:33

Banca Transilvania a vandut firmei de recuperare creante B2 Kapital Portfolio Management SRL, detinuta de grupul norvegian B2Holding, un portofoliu de 3.300 de credite neperformante individuale, cu o valoare nominala de 124 milioane euro.

B2 Holding a intrat in Romania in iunie 2016, prin preluarea firmei bulgare de recuperare creante Debt Collection Agency AD.

Portofoliul de neperformante consta in credite tip retail si corporate, garantate si negarantate, precizeaza intr-un comunicat firma de recuperare listata la Bursa din Oslo, in care mentioneaza ca a facut publica aceasta trazactie, desi valoarea este sub pragul reglementat, pentru a fi complet transparenta cu anuntul vanzatorului.

Banca Transilvania, listata la Bursa din Bucuresti, nu a anuntat tranzactia de vanzare a creditelor neperformante.

Banca Transilvania avea la finalul lui 2017 o rata a creditelor neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, de 3,05%, in scadere de la 4,62% fata de anul precedent, din totalul portofoliului de credite al bancii, in valoare de 29,9 miliarde lei.

Ceea ce inseamna ca valoarea creditelor neperformante s-a ridicat la 912 milioane lei, adica 196 milioane euro. In urma vanzarii pachetului de 124 milioane euro catre B2 Holding, Banca Transilvania va mai ramane cu neperformante de doar 72 milioane euro.

Rata creditelor neperformante conform ABE (Autoritatea Bancara Europeana) era de 6,03% in decembrie 2017, in scadere de la 9,84% in 2016, inca o data mai mare fata de rata standard.

Rata creditelor neperformate conform ABE, denumita rata expunerilor neperformante (NPE) reprezinta, conform precizarilor BNR, raportul expunerilor neperformante din credite si avansuri din totalul expunerilor din credite si avansuri. “Potrivit definiției ABE, implementată în cadrul național prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperformante sunt cele care îndeplinesc oricare din următoarele criterii: 1) sunt expuneri semnificative cu scadența depașită cu peste 90 de zile; 2) se consideră că, în lipsa executării garanției reale, este improbabil ca debitorul să își achite integral obligațiile din credite, indiferent de existența oricărei sume restante sau numărul de zile de întarziere de plată”, conform BNR.

Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane si garanţii ipotecare era de 127%.

Soldul total al provizioanelor era de 1,8 miliarde lei la finalul anului trecut, din care 269 milioane lei sunt provizioane pentru litigii si alte riscuri preluate de la Volksbank.

Nici Banca Transilvania, nici B2 Holding nu au dorit sa dezvaluie valoarea tranzactiei.

Banca Transilvania nu-si va mai putea deduce din impozitul pe profit valoarea neperformantelor vandute catre B2 Holding, cum s-a intamplat pana anul trecut, intrucat prevederile Codului Fiscal cu privire la cesiunea creantelor bancare a fost modificat de doua ori, de la inceputul acestui an. (vezi aici detalii)

Taguri: oferte credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Recuperare creanteDintre firmele de recuperare creante, doar EOS KSI a decis amanarea ratelor pe perioada starii de urgenta

Dintre firmele de recuperare creante din Romania, doar EOS KSI a anuntat masuri pentru a-i ajuta pe datornici, si anume amanarea si scaderea ratelor pe perioada starii din urgenta cauzata de pandemia noului coronavirus COVID-19. Georg Kovacs, unul dintre cei doi sefi ai EOS KSI Romania, detalii

Numarul firmelor de recuperare creante a ajuns la 77

Numarul firmelor de recuperare creante inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), conform prevederilor legale, a ajuns la 77, dupa ce in acest an s-au inscris alte 10 astfel de entitati in registrul ANPC. Printre noile entitati de recuperare creante se detalii

Kruk a cumparat credite neperformante de la Patria Bank

Patria Bank si InvestCapital LTD, companie membră a Grupului KRUK, au semnat un acord prin care banca vinde un portofoliu de creanţe neperformante constand în credite de consum negarantate acordate persoanelor fizice, anunta banca intr-un comunicat, in care mai adauga: Expunerea detalii

E legal ca executorul (BEJ) sa-mi trimita o noua poprire, cu dobanzi si penalizari, pentru aceeasi datorie la Credit Europe Bank, preluata de Credit Plus Gulf?

"Credit Plus Gulf a preluat creditul meu de la Credit Europe Bank, iar din 2016 sunt executat silit pt o sumă de bani de către BEJ. Luna trecuta s-a achitat toata suma dar cei de la BEJ au trimis alta poprire din salariu pe 3600 lei, spunând că sunt dobânzi si penalizări detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii