BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi acordate de banci populatiei se mentin la niveluri record, desi bancherii spun ca au inceput sa le restrictioneze

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-30 21:36

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei s-au mentinut si in iulie apropiate de nivelurile record inregistrate in precedentele doua luni, in ciuda faptului ca bancherii au raportat BNR in ultimul sondaj privind creditarea ca in trimestrul doi al acestui an au inasprit “semnificativ” cerintele cu privire la gradul de indatorare al clientilor, adica valoarea imprumutului raportata la nivelul salariului.

Astfel, bancile au acordat in luna iulie populatiei credite noi in lei in valoare de 3,2 miliarde lei, la fel ca luna precedenta, iunie, si aproape de nivelul din mai, de 3,1 miliarde lei. Comparativ, in aprilie au fost doar 2,3 miliarde lei iar in martie 2,8 miliarde lei.

Si finantarile in lei pentru firme au crescut in iulie la 2,5 miliarde lei, de la 2,1 miliarde lei in iunie si 978 milioane lei in iulie 2016, arata statisticile BNR.

Dupa cum se vede si in grafic, volumele de credite noi pentru poulatie din ultimele trei luni au fost destul de mult peste nivelurile din aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea imprumuturilor noi acordate de banci populatiei s-a datorat in special creditelor Prima Casa, care in iunie au atins recordul de aproape 1,5 miliarde lei, iar in iulie s-au mentinut la un volum ridicat, de 1,3 miliarde lei, comparativ cu doar 0,9 miliarde lei in aceleasi luni ale anului trecut.

Dar si creditele de consum sunt in acest an mai multe decat anul trecut: 1,7 miliarde lei in iulie, comparativ cu 1,5 miliarde lei in aceeasi luna a anului trecut.

Si asta in ciuda faptului ca bancherii au sustinut, in sondajul BNR, ca au inasprit conditiile de creditare pentru populatie.

Bancile au scazut gradul de indatorare la credite

“Atat in cazul împrumuturilor ipotecare, cât și în cel al creditelor de consum, băncile au acționat, in trimestrul doi din 2017, în sensul unei înăspriri semnificative a cerințelor cu privire la gradul de îndatorare”, se arata in Sondajul de creditare al BNR din august 2017.

Bancile au invocat deciziile de politică monetară sau prudențială ale Băncii Naționale a României, așteptările privind situația economică generală, cerințele cu privire la gradul de îndatorare, așteptările privind situația financiară a populației și riscul asociat bonității clienților, se mai arata in sondajul BNR.

Pe de alta parte, bancile au continuat sa reduca moderat atat dobanzile cat si avansul solicitat pentru acordarea unui credit.

Astfel, dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele pentru consum a scazut la 10,23% in iunie, de la 10,43% in martie, insa in iulie a urcat la 10,37%.

La creditele pentru locuinte, DAE a scazut insa in iulie, la 3,71%, de la 3,72% in iunie si 4% in luna mai.

Pentru trimestrul al treilea din acest an, care se incheie in septembrie, bancile au indicat in sondajul BNR o continuare a inaspririi standardelor de creditare, insa una moderata la imprumuturile pentru consum si marginala la cele pentru locuinte.

In privinta cererii de credite, bancile au estimat ca aceasta va rămâne constantă în următoarele 3 luni în cazul creditelor ipotecare, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta se va majora marginal.

Rata solicitărilor respinse de către bănci a prezentat o creștere moderată în cazul împrumuturilor ipotecare și o scădere moderată în cazul creditelor de consum, se mai arata in sondajul BNR.

Taguri: Programul Prima Casa  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Prima Casa  credite firme  statistici BNR  credite noi  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Care banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

 



 

Ultimele Comentarii