BANCI | Stirea Zilei

Creditele noi in lei ating un nou record de crestere post-criza, in timp ce depozitele scad la cel mai redus nivel de dupa 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-29 22:13

Creditele si depozitele noi in lei din sectorul bancar se apropie de nivelurile inregistrate in 2008, anul de euforie economica dinaintea crizei financiare izbucnite la finalul aceluiasi an, arata statisticile BNR.

Astfel, depozitele noi in lei au scazut sub 15 miliarde lei in luna februarie, cel mai scazut nivel din anii post-criza, fiind la doar 1,5 miliarde lei distanta de nivelul inregistrat in februarie 2008, de 13,5 miliarde lei.

Depozitele in banci au crescut in anii dupa criza intrucat populatia si firmele si-au redus nivelul investitiilor, precum si consumul.

Insa odata ce economia isi reia ciclul de crestere, firmele in special, dar si persoanele fizice, isi retrag depozitele din banci si plaseaza banii in diverse investitii, iar cei care nu detin suficiente resurse financiare apeleaza la credite pentru investitii si consum.

De altfel, statisticile BNR arata ca in februarie bancile au acordat mai multe credite noi populatiei decat firmelor. (vezi detalii despre tipurile de credite noi acordate de banci in CLUBUL BANCHERILOR)

Dupa cum se vede din grafic, evolutia depozitelor din ultimii ani nu a fost liniara, din cauza fluctuatiilor inregistrate in lichiditatile firmelor, insa tendinta este de scadere.

Volumul mult mai mare de depozite noi, comparativ cu creditele noi, se datoreaza faptului ca depozitele sunt constituite pe perioade scurte de timp, in general pe cateva luni sau maxim un an, dupa care se innoiesc, considerandu-se astfel depozit nou.

Stocul de depozite este, in realitate, apropiat de cel al creditelor, mai exact este cu doar 20% mai mare decat cel al depozitelor, ceea ce inseamna un raportul credite/depozite din sectorul bancar de 79,34% la finalul lui 2016.

Mai exact, valoarea depozitelor din bancile romanesti este 272 miliarde lei, in timp ce creditele se ridica la 219 miliarde lei.

Primele sapte banci din sectorul bancar, care detin o cota de piata de 75% din active, au acordat anul trecut peste 70% din volumul total de credite noi. (vezi aici detalii)

Taguri: statistici  statistici BNR  credite noi  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiLitigiile dintre banci si consumatori rezolvate amiabil prin CSALB s-au dublat fata de anul trecut

Negocierile dintre consumatori și bănci derulate în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) au decurs anul acesta mult mai rapid, iar numărul dosarelor finalizate cu împăcarea părților a crescut cu peste 80% față de prima detalii

Liviu Fenoghen, CSALB: “In cererea de negociere cu banca, un consumator poate invoca si motive de bucurie, nu doar probleme”

“Nașterea unui copil în familie poate fi un argument invocat în cererea de negociere cu banca, deoarece aduce o creștere a cheltuielilor”, explică în interviu Liviu Fenoghen, directorul CSALB. Liviu Fenoghen conduce Centrul de Soluționare detalii

"In negocierea cu banca, pragmatismul trebuie sa fie prima regula: decat nimic, mai bine putin", ne recomanda conciliatorii CSALB

Conciliatorii transmit sfaturi consumatorilor și recomandări către bănci, pentru o derulare mai eficientă a negocierilor în cadrul CSALB. Personaje cheie în aceste negocieri, conciliatorii intermediază găsirea unei soluții amiabile, iar la final propun o detalii

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei bat un nou record

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei a inregistrat un nou record instoric in luna mai, in timp ce finantarile pentru firme sunt in scadere, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, volumul de credite noi in lei pentru gospodariile detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna dimineața

  Buna dimineața. Am o poprire pe salariu la Raiffaisen BANK de către un executor judecătoresc ... detalii

 • Eroare BTPAY

  Cum a spus si alexandru mai sus , asa am facut si eu aveam ora la telefon cu 4-5 min in fata, ... detalii

 • Revolut

  Revolut a introdus ... detalii

 • Mda

  Numai că BCR te pune sa semnezi pe același formular cum că ești de acord cu condițiile lor de ... detalii

 • reclamatie

  de citeva sapt ing imi cere resetarea parolei pe care apoi n-o accepta Astfel am ajuns la resetari ... detalii