BANCI | Stirea Zilei

Primele sapte banci acorda peste 70% din totalul creditelor noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-28 23:51

Primele patru banci romanesti, in ordinea valorii activelor, BCR, BT, BRD si Raiffeisen au acordat anul trecut populatiei si firmelor credite noi in valoare de aproximativ 35 miliarde lei, peste 50% din volumul total al imprumuturilor noi, de 67 miliarde lei, ale intregului sectorul bancar, care cuprinde 37 de instititutii de credit.

Daca le adaugam si pe ING Bank, CEC Bank si Unicredit, ne apropiem de o ingrijoratoare pondere de peste 70% din volumul total de credite noi acordate de primele sapte mari banci, fiecare cu o cota de piata de peste 6%.

De altfel, ponderea creditelor noi reflecta si cota de piata dupa active detinute de primele sapte banci, care este in jurul a 75% din totalul activelor sistemului bancar.

Cele mai multe credite noi au fost acordate de Raiffeisen Bank: 2,5 miliarde euro, echivalentul a aproximativ 11,2 miliarde lei, urmata de BCR, cu 8,8 miliarde lei, dintre care 5,5 miliarde lei au fost imprumuturi acordate persoanelor fizice. In urma cu un an, in 2015, valoarea creditelor noi acordate de BCR s-a ridicat la 8,6 miliarde lei.

Cele doua banci au reusit sa bata recordul imprumuturilor noi in ciuda faptului ca au fost in avangarda miscarii de restrictionare a creditelor imobiliare, prin majorarea avansului de la 15% la 35%, ca reactie la adoptarea legii privind darea in plata. Ele au compensat insa prin credite Prima Casa, in special in cazul BCR, precum si prin credite de consum si finantari acordate firmelor, in privinta Raiffeisen.

Banca Transilvania nu a dorit sa dezvaluie volumul de credite noi acordate anul trecut, ci doar numarul acestora (175.000), insa a precizat, pentru Bancherul.ro, ca a inlocuit 30% din soldul total de credite, ceea ce inseamna ca a acordat credite noi in jur de 8,7 miliarde lei, aproape de nivelul BCR.

In urma cu un an, in 2015, volumul de credite noi al BT era de 8,6 miliarde lei, iar numarul acestora de 160.000, conform datelor publicate de banca.

BT, alaturi de ING, a fost printre bancile care au profitat de replierea BCR si Raiffeisen pe piata creditelor imobiliare, urcand avansul la doar 20%, pentru a atrage mai multi clienti. Strategiile celor patru banci au ramans diferite si in prezent: in timp ce ING si BT practica un avans de 15% indiferent de localitatea in care se afla imobilul, BCR si Raiffeisen accepta acelasi avans doar pentru locuintele din orasele mari.

BRD a anuntat ca volumul de credite noi pentru populatie s-a ridicat anul trecut la 5,6 miliarde lei, in crestere cu 11% fata de 2015, cand au fost de 5 miliarde lei.

Cele mai multe imprumuturi noi, in valoare de patru miliarde lei, au fost din categoria creditelor de consum. Creditele ipotecare au insumat 1,6 miliarde lei, sub nivelul de 1,7 miliarde lei din 2015.

Una dintre cauzele reducerii volumului de credite ipotecare, au precizat reprezentantii bancii, au fost majorarea la 35% a avansului pentru imprumuturile pentru locuinte, nivel mentinut si in prezent, in ciuda faptului ca BRD a ramas singura dintre bancile mari cu un avans atat de ridicat pentru aceste imprumuturi.

BRD isi promoveaza si in prezent creditele de consum pentru populatie, dar si finantarile pentru IMM-uri.

La randul sau, CEC Bank s-a aflat, in 2015, printre bancile cu cele mai multe credite noi, cu o valoare de 4,6 miliarde lei. Banca inca nu si-a publicat rezultatele financiare aferente anului 2016, insa este de asteptat ca productia de imprumuturi sa fi fost mentinuta aproape de acest nivel.

Si ING acordat anul trecut credite noi pentru populatie in valoare de aproximativ patru miliarde de lei, dintre care 2,5 miliarde au fost credite de consum, conform informatiilor furnizate de reprezentantii bancii, pentru Bancherul.ro. (Vezi mai multe detalii despre rezultatele ING in Clubul Bancherilor)

In 2015, volumul de credite noi ale ING s-au ridicat la doar 2,5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca anul trecut banca a avut o crestere substantiala a productiei de noi imprumuturi.

Unicredit este ultima dintre cele sapte banci la productia de noi credite. Banca nu a publicat cifrele aferente volumului de noi imprumuturi in acest an. In 2015, valoarea creditelor noi pentru persoane fizice a fost de 0,7 miliarde lei, insa Unicredit este o banca cu mai multe credite pentru companii, astfel ca valoarea creditelor noi acordate acestora poate ajunge la trei miliarde lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe detalii despre creditele noi acordate de banci

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite de consum  ING Bank  Raiffeisen Bank  Banca Transilvania  TBI Credit IFN  credite firme  credite noi  BT Capital Partners  CEC Bank  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  

Comentarii

sgavirdea ecaterina
sulta
buna ziua. sunt din timisoara ma numesc sgavirdea ecaterina si am o rugaminte/ imi puteti spune, va ro, ce banca din Romania acorada credit ipotecar pentru sulta? de mai bine de juma de an incer sa obtin credit dela BRD,BT, RAIFFESEN BANKK, CEC...GARANTII...SI NU REUSESC.Ce sa fac..unde sa ma mut..la care sediu de banca?...da e gluma...dar asta fac bancilr din Romania. Multumesc.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele online ale IFN-urilor supraindatoreaza populatia: o problema in atentia BNR

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit in ultima perioada mai multe sesizari de la cititori care se plang ca au ajuns supraindatorati, dupa ce au putut obtine mai multe imprumuturi online de la IFN-uri, desi aveau deja de platit rate care depaseau detalii

Cum "se pescuiesc” 5.000 de euro de pe un card, printr-o frauda online, iar banca spune ca e vina clientului

„Mi-am deschis un cont la banca, cu card atasat, dar fara sa fiu atentionat cu privire la riscul fraudelor online, denumite phishing”, ne-a transmis un cititor. Iata ce a patit. Dupa cateva zile de la deschiderea contului, a primit un e-mail care parea de la banca, detalii

Cu cat s-a scumpit un credit ipotecar?

Costul unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte a crescut cu 2,5 procentuale in acest an, dupa ce Banca Nationala a Romanei (BNR) a majorat dobanda mult mai mult, cu 4,75 puncte, de la 2% in ianuarie la 6,75% in noiembrie. Concret Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul detalii

Care sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking?

George BCR, First Bank si ING Home Bank sunt cele mai apreciate aplicatii de mobile banking, conform evaluarilor din magazinele online de unde se pot descarca: Google Play pentru telefoane cu Adroid si App Store pentru divaisuri iPhone. Notele primite de detalii

  

Ultimele Comentarii