BANCI | Stirea Zilei

Unicredit pregateste lansarea primelor obligatiuni ipotecare din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-19 23:08

Unicredit se pregateste sa emita primele obligatiuni ipotecare din Romania, dupa 11 ani de la adoptarea Legii obligatiunilor ipotecare, in 2006, si la un an de la intrarea in vigoare a noii legislatii in domeniu, adaptata la noile norme europene in materie.

Emisiunea de obligatiuni ipotecare va avea un plafon maxim de 500 milioane euro, pe termen de 10 ani. Valoarea nominala maxima a unei obligatiuni va fi de 5.000 de euro, iar banca urmeaza a stabili care va fi valuta de denominare (RON sau EUR), dobanda (fixa sau variabila), frecventa cuponului (anuala sau semianuala). In acelasi timp, Unicredit pregateste o noua emisiune de obligatiuni negarantate cu aceleasi caracteristici ca ale obligatiunilor ipotecare.

Obligatiunile ipotecare (covered bonds) sunt o categorie de obligatiuni garantate cu portofoliile de credite imobiliare ale bancilor, motiv pentru care reprezinta pentru banci o sursa de finantare mai ieftina decat obligatiunile corporative negarantate.

Emiterea de obligatiuni ipotecare in Romania, singura tara europeana care inca nu are astfel de instrumente financiare, a fost impiedicata, in prima faza, de balonul imobilar si euforia creditarii de dupa aderarea tarii la UE, la 1 ianuarie 2007, ulterior de criza de la sfarsitul lui 2008 care a provocat prabusirea pretului caselor si cresterea puternica a creditelor neperformante, iar mai recent de legea darii in plata.

Unicredit a scazut la 15% avansul la creditele ipotecare

Legea darii in plata, considerata un risc important de creditare pentru unele banci, care mentin si acum un avans de 35% la imprumuturile imobiliare, pare a reprezenta pentru Unicredit o oportunitate de a-si creste cota de piata pe acest segment.

Astfel, Unicredit a redus recent avansul pentru creditele imobiliare standard de la 20% la 15%, un semnal ca banca vrea sa-si intensifice activitatea de creditare pe acest segment.

Unicredit concureaza in privinta celui mai redus avans la creditele imobiliare standard doar cu ING, alte banci mari avand restrictii impuse din cauza legii darii in plata: BCR acorda credite cu avans de 15% doar pe perioade de pana la 20 de ani si numai in orasele mari, BRD practica un avans de 35% iar Banca Transilvania are avans de 15% doar pentru creditele destinate primei locuinte. (vezi aici ce avansuri practica bancile la creditele imobiliare)

Unicredit a accelerat puternic anul trecut creditarea imobiliara pentru persoane fizice: stocul de credite ipotecare al bancii a crescut in 2016 cu un miliard de lei, la 9,1 miliarde lei in total, acestea reprezentand jumatate din volumul total de credite acordate de banca persoanelor fizice si firmelor. (vezi in CLUBUL BANCHERILOR detalii privind bilantul Unicredit la finalul lui 2016)

Romania este singura tara din Europa care inca nu a emis obligatiuni ipotecare.

Bancile si BNR au pregatit noua lege privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, intrata în vigoare din 3 martie 2016, inca de acum cinci ani, din 2012, insa discutiile si procedurile de adoptare au fost intarziate de banca centrala, iar ulterior a aparut si legea darii in plata a caselor ipotecate, un nou impediment pentru piata creditelor ipotecare din Romania, si asa subdezvoltata in comparatie cu alte tari din zona.

De altfel, UniCredit s-a pregatit sa iasa pe piata cu obligatiuni ipotecare in urma cu patru ani, dar pentru ca legislatia a intarziat sa apara, a fost nevoita sa recurga la obligatiuni corporative, cu costuri mai ridicate.

“Costurile emisiunii de obligatiuni ipotecare sunt in general mai mici, asadar si pretul de finantare pentru banca poate fi mai redus si pot acorda credite cu dobanzi mai mici”, spunea atunci Rasvan Radu, presedintele Unicredit.

Dupa adoptarea legii darii in plata, specialistii apreciau ca aceasta ar putea avea ca efect scumpirea obligatiunilor ipotecare.

Romania este singura tara europeana care nu a emis pana acum astfel de instrumente de finantare, care pentru bancile din alte state reprezinta o sursa ieftina de lichiditati pe termen lung necesare acordarii de noi credite.

In Romania a existat o lege a obligatiunilor ipotecare, Legea nr. 32/2006, dar care nu a fost aplicata niciodata, in conditiile in care inainte de criza bancile se puteau finanta mai usor si mai ieftin, in principal de la bancile-mama din strainatate.

Dupa criza insa, finantarile s-au scumpit iar bancile-mama si-au redus drastic expunerile in Romania, astfel ca bancile locale au fost nevoite sa devina independente in privinta resurselor de creditare, atrase in special din depozitele clientilor.

Recent insa unele banci au inceput sa emita obligatiuni in vederea diversificarii resurselor de finantare, iar noile tipuri de obligatiuni ipotecare ar putea reprezenta in viitor o varianta eficienta pentru asigurarea finantarii creditelor pe termen lung, precum cele imobiliare.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  ING Bank  Banca Transilvania  TBI Credit IFN  BT Capital Partners  darea in plata  myBRD  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii