BANCI | Stirea Zilei

Peste 90% dintre creditele date in plata au o valoare mai mare decat locuintele cumparate in urma cu 10 ani iar 62% sunt neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-03-15 15:03

Un oficial al BNR a dezvaluit astazi ca peste 90% dintre creditele ipotecare de care clientii bancilor vor sa scape prin darea in plata, conform Legii 77/2016, au o valoare mai mare decat cea a locuintelor cumparate cu respectivele credite, in urma cu 10 ani, in 2007 si 2008 in principal.

Asta din cauza cresterii substantiale, cu peste 80%, a cursului leu/CHF, mai putin in cazul cursului leu/euro, in paralel cu scaderea preturilor locuintelor, dupa izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, in conditiile in care majoritatea creditelor ipotecare au fost acordate in euro si franci elvetieni (CHF).

La primele statistici prezentate de BNR, in august 2016, cand existau aproape 4.000 de notificari de date in plata, valoarea creditului ramas de rambursat era atunci mai mare decat valoarea garantiei doar in cazul a 64% dintre numarul notificarilor si 75% din valoarea creditelor. (vezi aici detalii)

Din totalul creditelor date in plata, 93% sunt în valută, majoritatea in euro, 40% fiind in franci elvetieni, cele mai multe, respectiv 76%, fiind acordate în perioada 2007-2008.

De asemenea, două treimi, adica 62%, dintre aceste credite sunt neperformante, ceea ce inseamna ca detinatorii lor nu au mai platit ratele de peste trei luni, astfel ca bancile au fost nevoite sa le treaca in categoria pierderilor.

In aceste conditii, o treime din aceste credite, respectiv 33%, au fost scoase de banci in afara bilanturilor sau au fost cesionate firmelor de recuperare creante.

Aceste date arata destul de clar ca darea in plata reprezinta, pentru cei mai multi clienti ai bancilor, o solutie pentru a scapa de creditele ipotecare devenite pentru ei o povara din cauza devalorizarii leului cu peste 80% fata de francul elvetian si cu aproximativ 25% fata de euro, din momentul izbucnirii crizei, in paralel cu scaderea preturilor locuintelor. 

La finalul lunii februarie 2016 existau 7.000 de notificari de dare in plata a creditelor imobiliare, in valoare de doua miliarde de lei, trimise bancilor de un numar de 6.000 de clienti, in proportie de 99% persoane fizice, conform datelor prezentate astazi de viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea.

Numarul notificarilor este mai mare decat cel al clientilor intrucat 755 de persoane au notificat mai multe credite, obtinute de la mai multe banci.

Precedenta statistica prezentata de BNR a fost la finalul lunii septembrie, cand erau 5.366 de cazuri de notificari de dare in plata.

Numarul de noi notificari a scazut substantial in ultimele luni ale anului trecut, dupa decizia Curtii Constitutionale din octombrie 2016 de a modifica Legea 77/2016 privind darea in plata, astfel ca darea in plata este posibila doar in urma deciziei unei instante de judecata, dupa constatarea impreviziunii, conform prevederilor Codului Civil. (vezi aici detalii)

Dar dupa cum se vede si din grafic, numarul de noi notificari a crescut din nou puternic in luna februarie, la aproape 500 de notificari. 

Taguri: lege darea in plata  Curtea Constitutionala  credite ipotecare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  darea in plata  credite neperformante  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii