BANCI | Stirea Zilei

Se vor transforma bancile in agenti imobiliari?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-23 12:22

Ca urmare a scaderii continue a valorii apartamentelor vechi, iar acum si a celor noi, bancile au devenit tot mai reticente in a acorda imprumuturi imobiliare. Din simplul motiv ca valoarea ipotecii luate ca garantie scade, iar riscul bancii creste. Mai exact, este vorba de riscul ca banca sa-si recupereze integral valoarea creditului acordat, in cazul in care cel imprumutat intra in incapacitate de plata.

In ultimul timp au aparut o serie de stiri alarmiste in presa, potrivit carora bancile vor avea probleme in perioada urmatoare, din cauza scaderii valorii ipotecilor la creditele acordate anul trecut, in perspectiva in care se anunta tot mai multi someri din randurilor celor cu credite la banca, ce nu ar mai putea rambursa imprumuturile. La aceasta se adauga si majorarea substantiala din ultimele luni a dobanzilor si cresteri importante ale ratelor lunare la imprumuturile contractate.

Potrivit informatiilor din piata imobiliara, preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 25-30 de procente, adica exact valoarea marjei de siguranta luata anul trecut de banci pentru acordarea de credite ipotecare. Mai exact, bancile finantau cel mult 75% din valoarea unui imobil vechi, ba chiar mai mult in cazul unor apartamente confort I sau apartamente noi.

Astfel incat, in situatia ipotetica in care beneficiarul unui credit nu-si mai poate rambursa ratele, banca este expusa riscului de a nu-si mai putea recupera valoarea ipotecii, cu alte cuvinte nu va putea vinde apartamentul cumparat din creditul obtinut pe banii bancii.

Numai ca trebuie luat in considerare si faptul ca bancile au solicitat un avans de 5-25% din valoarea apartamentului, asa incat lucrurile nu stau chiar atat de rau.

Problema ar fi faptul ca bancile vor putea cu greu vinde apartamentele datornicilor, in conditiile blocajului de pe piata imobiliara.

Insa bancile vor gasi, cu siguranta, modalitati de recuperare a debitelor, asa incat cei care se gandesc ca ar putea scapa de credit mergand la banca cu cheile apartamentului ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte.

In acelasi timp, bancile sunt primele interesate sa gaseasca o solutie pentru clientii care au probleme sa ramburseze ratele la banca, dintr-un motiv simplu: Banca nu este agent imobiliar, asa incat prefera sa se inteleaga cu debitorul, sa gaseasca o solutie pentru ca acesta sa-si plateasca in continuare rata.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii