BANCI | Stirea Zilei

Se vor transforma bancile in agenti imobiliari?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-23 12:22

Ca urmare a scaderii continue a valorii apartamentelor vechi, iar acum si a celor noi, bancile au devenit tot mai reticente in a acorda imprumuturi imobiliare. Din simplul motiv ca valoarea ipotecii luate ca garantie scade, iar riscul bancii creste. Mai exact, este vorba de riscul ca banca sa-si recupereze integral valoarea creditului acordat, in cazul in care cel imprumutat intra in incapacitate de plata.

In ultimul timp au aparut o serie de stiri alarmiste in presa, potrivit carora bancile vor avea probleme in perioada urmatoare, din cauza scaderii valorii ipotecilor la creditele acordate anul trecut, in perspectiva in care se anunta tot mai multi someri din randurilor celor cu credite la banca, ce nu ar mai putea rambursa imprumuturile. La aceasta se adauga si majorarea substantiala din ultimele luni a dobanzilor si cresteri importante ale ratelor lunare la imprumuturile contractate.

Potrivit informatiilor din piata imobiliara, preturile apartamentelor vechi au scazut cu aproximativ 25-30 de procente, adica exact valoarea marjei de siguranta luata anul trecut de banci pentru acordarea de credite ipotecare. Mai exact, bancile finantau cel mult 75% din valoarea unui imobil vechi, ba chiar mai mult in cazul unor apartamente confort I sau apartamente noi.

Astfel incat, in situatia ipotetica in care beneficiarul unui credit nu-si mai poate rambursa ratele, banca este expusa riscului de a nu-si mai putea recupera valoarea ipotecii, cu alte cuvinte nu va putea vinde apartamentul cumparat din creditul obtinut pe banii bancii.

Numai ca trebuie luat in considerare si faptul ca bancile au solicitat un avans de 5-25% din valoarea apartamentului, asa incat lucrurile nu stau chiar atat de rau.

Problema ar fi faptul ca bancile vor putea cu greu vinde apartamentele datornicilor, in conditiile blocajului de pe piata imobiliara.

Insa bancile vor gasi, cu siguranta, modalitati de recuperare a debitelor, asa incat cei care se gandesc ca ar putea scapa de credit mergand la banca cu cheile apartamentului ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte.

In acelasi timp, bancile sunt primele interesate sa gaseasca o solutie pentru clientii care au probleme sa ramburseze ratele la banca, dintr-un motiv simplu: Banca nu este agent imobiliar, asa incat prefera sa se inteleaga cu debitorul, sa gaseasca o solutie pentru ca acesta sa-si plateasca in continuare rata.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua este o zicala care nu se mai aplica in Romania, spune Roxana Maria Hidan, OTP Bank

"Banca este un partener pe care dacă știi să îl folosești, îți este de ajutor fix când ai mai mare nevoie!" „Ideal ar fi ca, în secunda în care consumatorul nu mai poate să ramburseze creditul, să vină detalii

Virginia Otel, Garanti BBVA: este in interesul bancii sa gaseasca solutii pentru consumatorii cu probleme

- “O soluție negociată prelungește ciclul de viață al relației dintre consumator și bancă.” - „Nu este în interesul băncii să nu găsească soluții pentru consumatorii cu probleme, nu ne dorim să ajungem la executări detalii

Kalinov, Raiffeisen Bank: „Recomand dobanzile fixe. Chiar daca rata variabila va scadea, clientii nu pierd, ci castiga siguranta!”

Vladimir Kalinov - vicepreședintele Raiffeisen Bank, în dialog cu Liviu Fenoghen - directorul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) și Cătălin Bălan - comunicator. “Îi vom detalii

  

Ultimele Comentarii