BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania este netransparenta si discriminatorie cu investitorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-23 22:27

Banca Transilvania (indice bursier TLV) a inceput din 2015 sa organizeze, dupa modelul bancilor straine, teleconferinte in care prezinta investitorilor, in general analisti ai bancilor si fondurilor de investitii, detalii despre rezultatele financiare trimestriale, la o zi dupa ce acestea erau comunicate oficial Bursei si presei.

Dar spre deosebire de practica bancilor straine in organizarea conferintelor cu investitorii, care sunt publice, asadar transparente, si la care poate participa orice analist, deci nediscriminatorii, teleconferintele bancii din Cluj sunt secrete.

Nu se stie cine sunt investitorii care participa la teleconferinta si nici ce s-a discutat in cadrul acesteia. Banca publica doar o prezentare in engleza dupa sustinerea evenimentului.

Ceea ce, evident, reprezinta o practica netransparenta si discriminatorie, avand in vedere ca doar unii investitori pot afla informatiile prezentate de banca la respectiva conferinta, ceea ce le-ar putea oferi un avantaj competitiv fata de ceilalti.

Motiv pentru care am intrebat pesoanele responsabile cu comunicarea la BT de ce practica banca o astfel de metoda opaca si discriminatorie de comunicare cu investitorii si cu publicul, insa acestia nu au raspuns la intrebari.

Nici de la reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu am primit un raspuns la intrebarile privind practica opaca si discriminatorie a Bancii Transilvania.

Doar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ne-a raspuns la intrebarile trimise, dupa cum urmeaza:

Primul raspuns al ASF la urmatoarele intrebari:

- Considerati ca este corecta si transparenta practica BT de a organiza o conferinta cu investitorii si analistii despre rezultatele bancii la care sa nu poata participa orice investitor sau analist, inclusiv presa? Nu considerati ca este atat o discriminare fata de cei care nu pot participa, cat si o lipsa de transparenta a bancii?

ASF: “Obligațiile de transparenta ale societăților admise la tranzacționare pe piața de capital sunt prevăzute la nivelul legislației specifice (Legea nr. 297/2004, Regulamentului nr. 1/2006, Regulamentul nr. 6/2009).

Astfel, pentru toate categoriile de raportări au fost stabilite atât termene specifice cat si modalitățile de diseminare a acestora către public (vezi art. 113 din Regulamentul nr. 1/2006), acestea fiind aliniate la standardele si practica europeana, stabilite prin legislația comunitara.

Totodată, din perspectiva respectării drepturilor fundamentale asociate calității de acționar (dreptul de a participa la adunarea generala a acționarilor si de adopta decizii/a vota, dreptul de convoca/completa ordinea de zi a adunării generale a acționarilor etc.), legiuitorul a înțeles sa protejeze investitorii prin stabilirea in sarcina emitenților a obligației de a asigura un tratament egal pentru toţi deţinătorii de valori mobiliare, de acelaşi tip şi clasă, şi de a pune la dispoziţia acestora toate informaţiile necesare, pentru ca aceştia să-şi poată exercita drepturile.

In condițiile asigurării respectării obligațiilor de transparenta curenta si periodica precum si a drepturilor acționarilor astfel cum sunt acestea prevăzute de lege, desfășurarea unor evenimente/simpozioane/conferințe cu stakeholderii (investitorii, analiștii etc.) in care sa fie puse in discutie aspecte deja aduse la cunostinta publicului si stabilirea detaliilor de participare tine de opțiunea organizatorilor.”

Dupa primirea acestui raspuns, am adresat alte doua intrebari de clarificare:

- O conferinta de prezentare a rezultatelor financiare reprezinta "aspecte deja aduse la cunostinta publicului"? Adica, nu exista nicio noutate la aceste conferinte?

- Conferintele de prezentare a rezultatelor financiare nu ar trebui sa fie publice, cum se intampla la toate bancile din UE?

Raspunsul ASF a fost urmatorul:

„Astfel cum am precizat anterior, prevederile legale in vigoare impun in sarcina emitentului obligația de a pune la dispoziția tuturor investitorilor, utilizând canalele prevăzute de lege toate informatiile privilegiate care pot contribui la fundamentarea deciziei investiționale.

Totodată, din perspectiva onorarii obligațiilor de transparenta si facilitării accesului la informație a tuturor celor interesați, așa cum am precizat, legiuitorul a stabilit o serie de canale al cărui rol a devenit consacrat (web site-ul operatorului de piața, web site-ul autorității, web site-ul emitentului etc.).

Furnizarea acestor informații in forma corecta, completa si continua este o obligație pentru societate, nu o opțiune sau o facilitate acordata investitorilor la discreția societății.

In ceea ce privește obligația unui emitent de a asigura organizarea unor evenimente de acest tip cu caracter public (participarea tuturor celor interesați) este de reținut faptul ca prevederile legale incidente nu impun o astfel de obligație.

In aceste condiții, o conduita in respectul legii adoptata de către un emitent impune ca in cadrul unor astfel de evenimente sa fie aduse in discute exclusiv informații care deja au caracter public, acesta fiind in mod exclusiv răspunzător pentru gestionarea unor eventuale informații deținute si care nu au fost aduse la cunoștința publicului.

Astfel, așa cum am menționat anterior, in condițiile asigurării respectării obligațiilor de transparenta curenta si periodica precum si a drepturilor acționarilor astfel cum sunt acestea prevăzute de lege, desfășurarea unor evenimente/simpozioane/conferințe cu stakeholderii (investitorii, analiștii etc.) in care sa fie puse in discuție aspecte deja aduse la cunoștința publicului si stabilirea detaliilor de participare tine de opțiunea organizatorilor.”

ASF: BT are obligatia de a-si informa toti investitorii

Din raspunsul ASF trebuie retinute urmatoarele idei principale:

1. “Prevederile legale in vigoare impun in sarcina emitentului obligația de a pune la dispoziția tuturor investitorilor, utilizând canalele prevăzute de lege, toate informatiile privilegiate care pot contribui la fundamentarea deciziei investiționale.”

Ceea ce inseamna ca BT este obligata sa puna la dispozitia tuturor investitorilor informatiile din cadrul unei conferinte de prezentare a rezultatelor financiare, acestea putand influenta, fireste, deciziile investitorilor. Ceea ce Banca Transilvania nu a facut, permitand accesul la respectivele conferinte doar pentru anumiti investitori.

2. “Furnizarea acestor informații in forma corecta, completa si continua este o obligație pentru societate, nu o opțiune sau o facilitate acordata investitorilor la discreția societății.”

Este o fraza care spune destul de imperativ ca furnizarea de informatii intr-un mod corect este o obligatie pentru banca, nu o facilitate la discretia bancii, acordata, spunem noi, anumitor investitori privilegiati.

BRD a inceput bine, dar s-a "adaptat" romanilor

Si BRD, a doua mare banca romaneasca listata la BVB, a inceput sa organizeze, de anul trecut, conferinte cu investitorii, initial intr-un mod transparent. La conferinta se putea inscrie orice investitori care dorea sa puna intrebari, iar evenimentul putea fi urmarit in direct, iar ulterior inregistrat, adica exact cum procedeaza bancile straine listate la Bursa.

Dar din pacate, la ultima conferinta, din toamna anului trecut, BRD a luat exemplul negativ al BT, blocand accesul oricarui investitor la conferinta, iar aceasta nu mai este publica. Pacat pentru banca franceza, care ar trebui sa continue exercitiul transparent initiat dupa modelul bancii-mama.

Taguri: Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  BRD Groupe Societe Generale  Banca Transilvania  Bursa de Valori Bucuresti (BVB)  Indici bursa  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii