BANCI | Stirea Zilei

Cu cat s-au scumpit creditele din cauza cresterii indicilor de dobanda ROBOR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-01-01 19:19

Un credit imobiliar tip Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (225.000 de lei) avea la finalul lunii septembrie o dobanda de 2,69%, formata din ROBOR la 3 luni, care era 0,69%, plus marja maxima de 2% impusa prin lege bancilor.

Costul total al acestui imprumut, exprimat pin DAE, se ridica la 2,97%, rata lunara era de 911 lei iar suma totala de rambursat la finalul creditului ajungea la 337.703 lei, conform Calculatoruldecredite.ro.

La finalul lunii decembrie, cand bancile isi actualizeaza indicele ROBOR la 3 luni, valoarea acestuia a urcat la 0,90%, astfel ca noua dobanda este 2,90%, cu cu 0,21 puncte mai mare, iar DAE de 3,19%, fata de 2,97% anul trecut.

Cat inseamna la rata lunara o dobanda mai mare cu 0,21 puncte?

Noua rata lunara va fi de 936 lei, fata de 911 lei in decembrie, asadar cu 25 de lei mai mult. Iar suma totala de rambursat la finalul creditului ajunge la 346.826 lei, cu 9.123 de lei mai mult.

EURIBOR a scazut

Cei care au credite ipotecare in euro vor plati aceleasi rate si in prima luna din noul an, intrucat indicele EURIBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobanzii la imprumuturile in euro, nu s-a modificat aproape deloc in ultimele trei luni din 2016.

In 30 decembrie 2016, EURIBOR avea o valoare negativa, de -0,319%, fata de -0,301% cat era in 03 octombrie, la inceputul trimestrului trei din 2016. Fata de inceputul anului trecut, cand se situa la -0,207%, indicele EURIBOR a scazut usor. (vezi aici valoarea indicilor EURIBOR)

Cu cat s-au scumpit creditele de nevoi personale

Sa vedem cu cat a crescut dobanda un cazul unui credit de nevoi personale de 5.000 de euro (22.000 de lei) rambursat pe o perioada de cinci ani.

Luam exemplul unui credit cu o dobanda formata din ROBOR la 6 luni, indicele utilizat de mai multe banci mari, precum BRD, BT sau Raiffeisen Bank, plus o marja fixa de 8,75%, in total 9,67% pe an.

Daca se mai adauga un comision de acordare a creditului de 200 de lei, rezulta un cost total, reprezentat de DAE (dobanda anuala efectiva) de 10,54%. Valoarea ratei lunare este 463 lei, iar suma totala de rambursat la finalul creditului este 28.032 de lei.

Acum, cand ROBOR la 6 luni a ajuns la finalul lunii decembrie la 1,11%, dobanda a crescut la 9,86%, astfel incat DAE a urcat la 10,75%, majorand rata lunara cu doi lei, la 465 de lei, iar suma totala de rambursat cu 123 de lei, la 28.155 de lei.

Creditele de nevoi personale nu se acorda decat in lei, in urma restrictiilor BNR impuse dupa criza din 2008, astfel ca aici evolutia EURIBOR nu este relevanta.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  ROBOR  comisioane cont bancar  reclamatie Vodafone  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite Prima Casa  myBRD  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  EURIBOR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii