BANCI | Stirea Zilei

Dupa sase luni de lobby bancar, ANPC a schimbat in favoarea bancilor ordonanta privind contul bancar cu servicii de baza

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-12-05 23:36

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a publicat forma finala a Ordonantei privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, modificata substantial fata de prima varianta a proiectului dat publicitatii in urma cu sase luni, la finalul lunii mai.

In prima forma a acestei ordonante, care este o transpunere in legislatia nationala a Directivei europene nr.92, bancile erau obligate sa ofere gratuit clientilor un cont cu operatiuni de baza, precum depuneri si retrageri de bani, plati cu cardul si operatiuni la ghisee, online si la bancomate.

Directiva 92 prevede ca operatiunile aferente unui cont de baza trebuie oferite de catre banci gratuit sau in schimbul unui comision rezonabil, astfel ca ANPC a ales, in prima forma a Ordonantei, varianta cea mai convenabila consumatorilor, adica un cont de baza gratuit pentru toti clientii bancilor.

Dar dupa sase luni de lobby bancar, timp in care s-a depasit si termenul impus pentru transpunerea Directivei, 18 septembrie, ANPC a cedat la presiunea bancilor si a modificat substial proiectul de lege in favoarea acestora.

In primul rand, Ordonanta a fost armonizata cu recomandarile Directivei, potrivit carora un cont cu servicii de baza se ofera doar persoanelor care nu au deja un cont bancar.

Astfel, art.41 alin.2 al Ordonantei prevede ca “pot beneficia de deschiderea unui cont de plati cu servicii de baza consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plati de baza, la nicio altă instituție de credit din Romania.”

In prima forma a Ordonantei aceasta prevedere nu exista, astfel ca toti clientii bancilor, inclusiv cei care au deja conturi, puteau solicita un nou cont, gratuit.

Noua prevedere introdusa de ANPC este in acord cu recomandarile Directivei 92: “Statele membre ar trebui să poată permite instituțiilor de credit să refuze deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază de către consumatorii care dețin deja un cont de plăți activ și cel puțin echivalent în același stat membru. Pentru a verifica dacă un consumator nu deține deja un cont de plăți, instituțiile de credit ar trebui să se poată baza pe o declarație pe propria răspundere din partea consumatorului.”

O alta modificare substantiala este cea care stabileste costul unui cont cu operatiuni de baza.

In prima forma a Ordonantei, bancile erau obligate sa ofere gratuit un cont cu urmatoarele servicii de baza: deschiderea, administrarea si inchiderea contului, depunerea de bani in cont si retragerea de numerar, pe teritoriul Uniunii Europene, la ghisee sau la bancomate, precum si platile cu cardul si online.

In Directiva 92 se spune ca aceste servicii de baza aferente unui cont pot fi oferite de banci gratuit sau in schimbul unui comision rezonabil.

ANPC a decis, asadar, in prima forma a Ordonantei, varianta cea mai buna pentru consumatori, si anume ca aceste servicii de baza aferente unui cont sa fie gratuite.

Acum insa, un ultima varianta a Ordonantei, aproape nimic nu mai e gratis.

Astfel, Ordonanta prevede acum ca bancile ofera gratuit doar serviciile de deschidere, administrare si inchidere a unui cont.

In cazul retragerilor de bani de la ghisee sau bancomate, ANPC lasa la alegerea bancilor daca ofera gratuit aceste servicii sau pot sa-si taxeze clientii cu maxim 0,2% din suma retrasa la ghiseu sau maxim 0,1% din suma retrasa la bancomate.

Problema este ca Ordonanta nu mai mentioneaza nimic despre comisioanele gratuite sau cu costuri rezonabile, cum spune Directiva, aferente restului serviciilor aferente unui cont de baza, si anume platile si transferurile cu cardul, la bancomate si online.

Ceea ce inseamna ca in Romania serviciile de baza aferente unui cont sunt doar retragerile de bani, nu si platile si transferurile, cum prevede Directiva europeana.

O alta modificare adusa de ANPC Ordonantei privind contul cu servicii de baza este definirea unui tip de client distinct pentru banci, denumit “consumator vulnerabil din punct de vedere financiar - consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară sau al cărui venit din ultimele șase luni nu depășesc echivalentul salariului de baza minim brut pe ţară cumulat pentru ultimele șase luni.”

Un consumator vulnerabil poate beneficia de mai multe comisioane gratuite aferente unui cont de baza, nu doar de cel de administare a contului, si anume:

- retragerea de bani la ghisee si bancomate, dar numai in tara, nu si pe teritoriul Uniunii Europene, cum prevede Directiva Europeana, ceea ce poate fi considerata o noua incalcare a acesteia.

- gratuit primele 10 operatiuni de plati si transferuri cu cardul la bancomate, online si la ghisee.

Vezi aici ultima varianta a Ordonantei ANPC.

Taguri: plati online  reclamatie Provident  comisioane cont bancar  Vodafone  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  cont bancar  internet banking  mobile banking  transfer bancar  plati  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii