BANCI | Educatie financiara

Ce tip de dobanda alegem la un credit? Fixa sau variabila?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-07 06:29

Roxana Rebegeanu, Head of Retail Banking la Garanti Bank

În decizia de a lua un credit de la bancă intervin mereu numeroase variabile (suma accesată, salariu, scopul creditului). Clienții, însă, trebuie să fie atenți și la un alt aspect cu impact important asupra rambursării creditului, și anume alegerea unei forme de dobândă: fixă sau variabilă, spune Roxana Rebegeanu, Head of Retail Banking la Garanti Bank.

Ce este dobânda fixă?

Dobânda fixă rămâne neschimbată pe durata creditului, indiferent dacă ratele dobânzilor de referinţă ale pieţei monetare interbancare cresc sau scad. Clientul, astfel, va plăti aceeași rată de la început până la ultima. Aceasta va fi calculată în momentul în care clientul ia decizia de a accesa creditul, în conformitate cu oferta de costuri a băncii de la acel moment.

Ce este dobânda variabilă?

În calcularea dobânzii variabile se ia în considerare marja băncii (care rămâne fixă pe întreaga durată a creditării) si rata dobânzii de referință, care poate fluctua în funcție de schimbările care au loc pe piață.

Pentru creditele în RON, indicele de referință este ROBOR (reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele, în lei. Aceasta este stabilită zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală), iar pentru cele în EURO, indicele de referință EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) - este rata de referință a dobânzii la care se fac plasamente la termen în EURO, în zona EURO.
Aceasta este stabilită zilnic de către EBA (The Europea Banking Association), ca medie a dobânzilor practicate de cele mai importante bănci din zona euro.

In funcție de tipul creditului, fluctuația dobânzii poate fi chiar și lunară. In general, băncile aleg ca revizuirea ratei dobânzii variabile să se facă la 3 sau 6 luni, având în vedere valoarea indicelui ales la acea perioadă.

Dacă în cazul dobânzii fixe valoarea ratei lunare de plată era cunoscută încă de la acordarea creditului, pentru întreaga perioadă de creditare, în cazul dobânzii variabile valoarea ratei lunare de plată se modifica conform evoluției indicelui de referință ales.

Care este cea mai bună variantă?

Fiecare dintre cele două tipuri de dobânzi are beneficiile sale. Principalul avantaj al dobânzii fixe este faptul că un client știe care va fi valoarea ratei lunare de plată, pe toată durata creditului. Dezavantajul principal, însă, este acela că atunci când dobânzile de referință scad, clientul nu beneficiază de o scădere a dobânzii fixe.

În cazul Garanti Bank, de exemplu, la creditele în lei, dobânda fixă pentru un credit de consum cu ofertă de virare salariu este de 7.50% pe an, iar dobânda variabilă pentru același tip de credit este de 5.82% pe an (formată din marja fixă a băncii 4.80% pe an și ROBOR la 6 luni 1.02% pe an).

Rata variabilă, pe de altă parte, este recomandată pentru creditele pe termen scurt. Dezavantajul, desigur, apare în momentul în care dobânda de referință crește, iar clientul riscă să nu își poată achita obligațiile financiare.

Garanti Bank acordă numeroase avantaje clienților săi, indiferent de tipul de dobândă stabilită. În mod specific, clienții care accesează un credit de nevoi personale la Garanti Bank beneficiază de dobândă redusă dacă încasează salariul într-un cont al băncii.

Desigur, recomandarea pentru clienți este să discute cu specialiștii băncii pentru a lua cea mai potrivită decizie pentru ei, în așa fel încât să nu se supraîndatoreze și să poată menține un buget echilibrat.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  ROBOR  Garanti BBVA  reclamatie Vodafone  Educatie financiara  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Viva Credit  EURIBOR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCe este politica monetara si cum se aplica?

Politica monetara reprezinta deciziile adoptate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de alte banci centrale din lume in scopul cresterii sau scaderii dobanzilor la credite si depozite si pentru a controla volumul de bani din piata bancara si din economie. Care sunt detalii

Credius mi-a pus poprire, desi am platit anticipat tot creditul. E posibil asa ceva?

"Bună ziua. Am o întrebare la dumneavoastră. Am făcut un împrumut la credius de 1500 de lei din care doar 800 Am primit. Eu am restituit toată suma înapoi dar ei nu mi au spus ca am făcut ratele pe o durata de 5 ani. Am renunțat sa plătesc pentru ca mi sa părut prea detalii

De ce a majorat BNR dobanda de politica monetara la 6,75%? Decizia, explicata pe intelesul tuturor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte, la 6,75%, in ultima sedinta din 8 noiembrie 2022. De ce a luat BNR aceasta decizie? Pentru a reduce inflatia, care a ajuns la 15,32% in luna octombrie 2022, cu mult peste detalii

ROBOR-ul si omologii sai: BUBOR, WIBOR, PRIBOR, EURIBOR

ROBOR-ul, dobanda pietei interbancare din Romania, are, fireste, omologii sai in alte tari vecine, dar si la nivelul zonei euro: in Ungaria se numeste BUBOR, in Polonia - WIBOR, in Cehia - PRIBOR, iar in zona euro - EURIBOR. Pentru ca ROBOR-ul este indicele detalii

  

Ultimele Comentarii