BANCI | Ultima Ora

Deputatii decid luni conversia in lei a creditelor in CHF, la cursul istoric; bancile nu mai au nicio sansa de scapare, fara sprijinul BNR si FMI, ca anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-09 23:06

Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor urmeaza sa decida luni dupa-amiaza, de la ora 17, forma finala a legii privind conversia in lei a creditelor in CHF la cursul istoric, din data acordarii, asa cum au convenit de principiu saptamana trecuta, intr-o euforie populista unanima.

Astfel ca bancile nu mai au practic niciun cuvant de spus in aceasta disputa, fiind puse cu spatele la zid de catre toti parlamentarii, PSD si PNL deopotriva, toti fiind convinsi ca vor castiga ceva capital politic la alegerile din decembrie daca-i ajuta pe detinatorii de credite sa-si injumatateasca ratele lunare.

Nici nu se pune problema vreunei negocieri in aceasta disputa, in conditiile in care bancile sunt acuzate de inselaciune, conform Codului Penal, pentru acordarea creditelor in CHF, de catre deputata PNL, Andreea Paul, cea care a preluat sefia discutiilor in comisii. (vezi aici detalii)

Ea si-a insusit astfel discursul anti-banci al colegului Daniel Zamfir, cel care a propus amendamentul de conversie la cursul istoric, precum si legea privind darea in plata, ambele fiind operele avocatului Piperea.

Iar reprezentantii BNR, in lipsa partenerilor de la FMI, cu ajutorul carora au reusit anul trecut sa amane adoptarea legii conversiei, au preferat acum sa aiba o atitutine foarte discreta in apararea bancilor, fara declaratii in forta ale conducerii sau vizite la Parlament.

Astfel ca la dezbaterile din Parlament de saptamana trecuta s-au rezumat la a cere doar plafonarea creditelor ce vor fi convertite, dupa modelul darii in plata. (vezi aici detalii)

De altfel, nici bancherii nu au fost reprezentati la Camera Deputatilor de catre liderii asociatiilor bancare, Steven van Groningen de la Patronatele Bancare si Sorin Oprescu de la ARB, cum se intampla anul trecut, ci doar de catre executivii celor doua organizatii, a caror influenta este mult mai mica.

In aceste conditii, parlamentarii nici mai vor sa auda de problemele pe care le-ar putea ridica adoptarea unei legi a conversiei la cursul istoric, precum pierderile destul de mari provocate anumitor banci, cu multe credite in CHF, nu neaparat sistemului bancar in ansamblu.

De asemenea, o astfel de masura, conversia la cursul istoric, ar putea fi contestata in privinta caracterului retroactiv si a afectarii dreptului de proprietate al bancilor, atat la Curtea Constitutionala, cat si la instantele de arbitraj europene, la fel ca legea darii in plata.

Nu este exlusa nici declansarea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, daca aceasta ajunge la concluzia ca legea nu respecta directivele europene, care impun aplicarea legilor doar la creditele nou acordate, nu si la cele in derulare.

Taguri: dobanzi credite firme  curs BNR  Easy Credit  TBI Bank  reclama inselatoare  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BT Pay  darea in plata  Vista Bank  Sergiu Oprescu  

Comentarii

Răzvan
Articol la comanda
Ești un idiot....cel care ai scris articolul. Se vede de la o posta ca ești plătit de bancheri.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca elvetiana Credit Suisse, cu o vechime de 167 de ani, a devenit brusc istorie

Credit Suisse, banca mondiala de importanta sistemica, a 17-a ca marime din Europa, cu o istorie de 167 de ani, a fost preluata UBS, cea mai mare institutie de credit din Elvetia, pentru evitarea unei crize bancare in Europa. Credit Suisse si-a pierdut detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. și constatarea stării de insolvență a detalii

Euroins, a treia mare firma de asigurari din Romania, inchisa de ASF, dupa investigatia ziarului Libertatea

Euroins, detinuta de grupul bulgar Eurohold, a treia mare firma de asigurari din Romania si cea mai importanta pe piata asigurarilor auto RCA, a fost declarata insolventa si i-a fost retrasa autorizatia de functionare de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), dupa o detalii

Frica de o noua criza bancara globala se raspandeste in Europa: Credit Suisse se imprumuta de urgenta la banca centrala

Marea banca elvetiana Credit Suisse a accesat un imprumut de urgenta in valoare de 50 de miliarde de franci elvetieni de la banca cetnrala a Elvetiei, in incercarea de a castiga increderea investitorilor, dupa ce actiunile sale la bursa s-au prabusind, starnind temeri privind o noua detalii