BANCI | Stirea Zilei

Rata creditelor neperformante a scazut la 10,56%, insa volumul restantelor din sistemul bancar se mentine ridicat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-10-06 22:52

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a scazut la 10,56% in luna august, cu aproape o jumatate de punct fata de luna precedenta, cand era 11,02%, dar nu pentru ca volumul de restante s-a diminuat, ci datorita faptului ca bancile continua sa-si scoata in afara bilanturilor creditele cu intarzieri mari la rambursare, cu putine sanse de recuperare.

BNR a gasit aceasta stratagema pentru banci, de scoatere a neperformantelor in afara bilanturilor, dupa provizionare, asadar recunoasterea pierderilor, cu scopul de a se diminua artificial rata creditelor neperformante din sistemul bancar romanesc, cea mai ridicata dintre tarile din regiune.

In urma cu un an, in august 2015, rata creditelor neperformante era 16%, dupa ce in martie 2014 ajunsese la 22%.

Astfel, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR, totalul sumelor restante ale persoanelor fizice si firmelor la banci a crescut usor in august, la 25,6 miliarde lei, de la 25,4 miliarde lei in iulie.

In acelasi timp, creditele scoase in afara bilanturilor a crescut mult mai mult, de la 10,8 la 11,5 milarde lei.

Restantele persoanelor fizice insumeaza doar 5,5 miliarde lei, in scadere de la 5,6 miliarde lei in iulie. Dintre acestea, creditele scoase in afara bilanturilor au crescut de la 2,7 la 2,9 miliarde lei.

Statisticile CRC nu cuprind toate creditele, ci doar pe cele cu valori de peste 20.000 de lei, acordate de banci.

La Biroul de Credit sunt inregistrate toate creditele persoanelor fizice, indiferent de marime, acordate atat de banci (31 in total) cat si de IFN-uri (26 in total).

Datele Biroului de Credit arata ca in august valoarea restantelor a scazut cu 114 milioane lei, fata de luna precedenta, la un total de 10,9 miliarde lei, de la 11 miliarde lei in iulie.

Creditele scoase in afara bilanturilor s-au mentinut la un nivel aproape identic ca in luna precedenta, de 1,7 miliarde lei.

Volumul de credite neperformante ale bancilor romanesti a inceput sa scada abia din luna aprilie a acestui an, odata ce bancile au intensificat tranzatiile de vanzare a neperformantelor catre firmele de recuperare creante. (vezi aici detalii)

Ultima tranzactie facuta publica a fost cea de la inceputul acestei luni, prin care BCR a vandut credite ipotecare rezidentiale in valoare de 370 milioane euro firmelor de recuperare creante EOS si B2Holding. (vezi aici detalii)

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Centrala Riscului de Credit (CRC)  Biroul de Credit  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCererile pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022, se pot trimite pana in 29 august

Luni, 29 august, este ultima zi in care se mai pot trimite la banci si IFN-uri cereri pentru amanarea ratelor la credite, conform OUG 90/2022. Ratele la credite se pot amana pe o perioada de pana la 9 luni, prin prelungirea perioadei de creditare cu numarul de detalii

Care banci au cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice?

Bancile cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru persoane fizice sunt Intesa, CEC Bank și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat în calcul cele mai importante 16 bănci românești. (vezi detalii

CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

  

Ultimele Comentarii