BANCI | Stirea Zilei

Banca Angliei ar fi vrut sa scada dobanda cu peste doua puncte, dar i-a fost frica de reactia pietei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-19 16:49

Banca Angliei ar fi vrut sa scada, la inceputul acestei luni, dobanda de referinta cu doua puncte sau chiar mai mult, insa i-a fost frica de faptul ca o scadere atat de puternica va transmite in piata un mesaj de neincredere, releva minuta intalnirii comitetului de politica monetara din 6 noiembrie, publicata astazi de Banca Angliei. (Vezi minuta in documentul atasat)

Membrii comitetului au decis, in unanimitate, sa scada dobanda cu cu 1,5 puncte procentuale pana la 3%, ceea ce a reprezentat cea mai mare scadere de dobanda de dupa 1997.

Decizia de scadere abrupta a dobanzii a fost luata cu scopul de a revigora economia care se indreapta cu pasi repezi spre recesiune, in conditiile in care tinta de inflatia a fost revizuita cu mult in jos.

Minuta releva faptul ca membrii comitetului au revizuit atat de mult in jos proiectia de inflatie incat ar fi fost nevoie de o scadere a dobanzii de doua puncte sau chiar mai mult pentru a preveni o scadere prea abrupta a inflatiei, cu mult sub tinta pe termen scurt.

Cu toate acestea Banca Angliei a scazut dobanda cu doar 1,5 puncte intrucat bancherii au fost ingrijorati de semnalul negativ pe care l-ar fi dat o scadere atat de abrupta a dobanzii.

"O surpriza prea mare ar expune la riscuri prea mari tinta de inflatie in conditiile in care lira s-ar fi depreciat excesiv", se arata in minuta. "Exista un risc ca o astfel de masura sa fie interpretata gresit ca o schimbare a functiei de reactie a Comitetului, ceea ce ar afecta credibilitatea tintei", arata minuta.

In luna octombrie, rata inflatiei din Marea Britanie a inregistrat cea mai puternica scadere din ultimii 11 ani, economia inregistrand insa o usoara tendinta de scadere. Seful bancii centrale a Angliei a declarat saptamana trecuta ca Marea Britanie se va confrunta cu o recesiune, banca centrala fiind gata sa reduca dobanda de referinta pentru ca Marea Britanie sa respecte estimarile de inflatie si in acelasi timp sa aiba crestere economica.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii