BANCI | Educatie financiara

Creditul se poate prescrie (sterge) daca nu s.a mai achitat nimic bancii timp de 3 ani?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-09-23 10:43

"Buna ziua, am citit undeva ca exista o lege in care se precizeaza ca in cazul in care nu s.a mai achitat nimic bancii timp de 3 ani, creditul se prescrie. Exista cumva o astfel de lege? Si daca da, ma puteti ajuta va rog cu informatii despre ea (numar, data)? Multumesc", intreaba un cititor pe site-ul Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii lor.

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:

Stimata doamna,

Legea, mai exact Codul Civil, spune ca datoriile la un credit se pot anula (prescrie) daca firma creditoare (banca sau IFN-ul) nu incearca, timp de trei ani, sa recupereze datoriile de la client (debitor), prin executare silita.

Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra nu ati primit, timp de trei ani, nicio notificare de executare silita de la banca sau de la o firma de recuperare creante, exista posibilitatea ca datoria sa se anuleze.

Ceea ce nu inseamna ca daca dumneavoastra nu ati platit bancii nimic timp de trei ani, puteti scapa de datorii.

Dimpotriva, veti avea de platit mai mult, din cauza dobanzilor pentru intarziere si alte costuri aferente executarii silite, daca banca a inceput procedura de executare silita, inainte de termenul de trei ani, dar dumneavoastra nu stiti, din diverse motive, precum schimbarea domiciliului, adresa gresita sau alte cauze.

Banca si firmele de recuperare creante sunt obligate sa-si notifice clientii cu privire la declansarea procedurilor de executare silita.

De aceea, sfatul meu este sa luati legatura cu banca pentru a vedea care este situatia creditului si a datoriilor, pentru a nu avea surprize neplacute.

Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca, potrivit Codului de Procedura Civila, art. 405 indice 1 alin. (1), prescriptia dreptului de a cere executarea silita se intrerupe:

a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;

b) pe durata depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;

c) pe durata trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;

d) pe durata indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;

e) pe durata depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371 indice 6 alin. 1;

f) in alte cazuri prevazute de lege.

Probleme cu banca? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  Reclamatiibanci.ro  Executare silita  

Comentarii

florescu george danut
descoperire de card
Ma umesc Florescu george si am o mare dilema daca ma puteti lamuri si pe mine ,va rog !In aul 2006 am facut o descoperire de card la Bcr i val de 4200delei datorita faptului ca la cateva lui am fost disponibilizat si eu si sotia mea si fiindca am fost in imposibilitate de plata ,neavand decat o pensie de ivaliditate de 400lei .Acum 3zile am fost instiintati ca firma KruCKcareia baca i acesionat creditul ne executa silit .Ceea ce m-asurprins pe mine este data creditului pe care acestia o scriu si anume aprilie 2008 adica in perioada cand eu nu mai figuram ca angajat la firma respectiva si deci banca n u avea cum sa mi acorde acest credit .o alta emultumire a mea estesi faptul ca datoria de 4200lei a devenit 11300lei dobanzi si cheltuieli ptr executarea silita .Ce se poate face ?

Anonim
Prescriptie
Buna la toata lumea. Am fost in situatia in care nu am mai avut posibilitatea de a achita creditele (3 la numar) si timp de 3 ani nu am primit nimic acasa, dupa care mi-a sosit in plic direct cu executare silita si popriri pe conturi. Am contestat in instant si am castigat, s-a constatat dreptul de a mai cere executarea silita de catre banca. Asa ca luati legatura cu in avocet bun ca datoriile se prescriu dupa 3 ani la banci!

Marin
Datoroi la bancă
Sunt rezident la soacramea si nu am plarit creditul da nevoi personale de 7 ani.Întrebarea mea este .I se poate intampla ceva e din cauza ca nu am plarit ratele

Soare Elena
Prescriptia in caz de deces a debitorului
Daca au trecut 10 ani decand datoria unui client care a ramas cu o restanta de plata la banca nu a mai putu fi achitata din motiv ca a decedat in 2007 mai poate fi prescrisa aceasta creanta? Mentionez ca banca in tot acesti ani nu a facut nici un demers (notificari) pana acum in 2017 cand a cesionat creanta la un recuperator de creanta. In acest caz mai pot mostenitori sa invoce prescrptia dreptului de a cere executare silita?

Anonim
Credit bancar
Am si eu o intrebare daca se poate. Eu in timpul casatoriei am fost codebitoare la un credit facut pe numele fostului meu sot. Acest credit nu este achitat nici dupa 10 ani. In urma divortului eu as avea consecinte de pe urma acestui credit bancar pe care el nu la achitat. Mentionez ca nu mai convietuim de 4 ani impreuna dar divortul imi doresc sa il finalizez in decursul anului viitor.

catana elvira
codebitor
Buna seara as dori sa va intreb daca eu sant codebitor alaturi de sot la un credit de nevoi personale pot lua in nume propriu un credit si de la ce banca?

lucica
card de credit
Buna ziua, Baiatul meu in varsa de 31 ani a decedat , era bonav psihic de 8 ani ,avea pensie de boala , cred ca cu acel cupon a facut cardul acum un an si ceva fara sa se consulte cu mine , card de credit la Cetelem -Flanco acum are o restanta cred ca de vre-o 1100 ,ce pozitie sa iau fata de cei de la Cetelem ?

Ana
Executare silita după 4 ani de neplata
Buna seara,nu am plătit rata la banca de 4 ani de când au refuzat sa îmi dea banii de asigurare de viață ca eram si sunt bolnavă.Acum sunt pensionar de boala si sunt amenințata cu executarea silita.eu am luat legătură cu banca in acești ani,nu au vrut sa facă nimic.înștiințări nu am primit.Știucă se prescriu total după 3 ani dar nu stiu legea,nr.articolul din lege.Sunt pensionar de boala din 2015 și înainte am fost in medical cu operatiiadataun an și apoi 173 zile după care pensionarea.Momentan am și cancer.Aștept răspuns urgent.Va multumesc

Daniel
CREDIT C.A.R.
Buna ziua,intrebarea mea este legata de un credit luat de la c.a.r. de catre mama mea care era pensionara si decedata intre timp,doresc sa stiu daca creditele acordate de c.a.r. sunt asigurate,ei sustin ca nu exista asigurare,am avut ocazia sa citesc contractul si nu am vazut nici o mentionare despre adaugarea unui garant,nu ar trebui specificat in contract?acum au inceput sa trimita plicuri cum ca tatal meu care este in viata este trecut ca garant prin simpla prezenta a unei fotocopiii de c.i.,fara nici o semnatura pe contractul original ,care este adevarul despre asigurarea creditului si ce pot face impotriva tatalui meu in aceste conditii,va mutumesc anticipat

Elena Claudia Neamtu
Credit
Buna ziua eu am facut doua credite de consum in anul 2007 mai exact la altex si flanco si nu am avut posibilitatea de a plati in august 2017 mi a venit o scrisore cu executarea silita e posibil sa cavdupa 10 ani sa imi trimita execurare silita ce pot face acum multumesc

ionut
credit
Am depus o cerere la bt pt un credit refinantare nevoi personale practic bt si am primit sms ca s-a aprobat,dar scrie ca e credit nevoi cu cesiune.ce inseamna asta.ar trebui sa stiu ceva si banca nu mi spune.multumesc

Alina
Credite
D-le John lasa-ti vrajelile, si eu am apelat la asemenea persoane si mi sa cerut sa platesc o taxa si dupa ce platesti nu mai raspund la tel... Excroci.... Aveti mare grija nu apelati la asemenea persoane k sant tepe mari...

Elena
Cesiune creanță
Bună! Zilele trecute. mama a fost contactată de o firmă de recuperare creante pretinzând recuperarea unui debit (restanță )la o bancă, în baza unui contract din 2005..A primit si o notificare în care i se comunică suma de plată datorata bancii.. fără nici un fel de alte detalii(nr . Contract împrumut, dată contract, data preluării contract cesiune.. s. a)..Mentionez că nici la vechea adresa (până în 2010) și nici la actuala adresă nu s-a primit nicio notificare...Mai menționez faptul că am făcut o cerere către bancă pentru a cere lămuriri ...mi s-a comunicat că voi primi răspuns în 30 de zile, dar firma de recuperare amenință cu executare silită... Ce pot să fac??? In eventualitatea existenței pretinsului debit.. și a lipsei notificarilor în ce condiții se poate prescrie..??? Mama are 79 de ani.. Și nu își amintește de un pretins împrumut!!!

Costea
Prescriptie credit bancar
Buna ziua! Am un credit bancar din anul 2005 neachitat. Am fost contactat telefonic de o firma de recuperare pentru recuperarea datoriei la aceea banca. Firma de recuperare creanțe ma va da în judecata pentru executare silita? Doresc sa știu dacă voi fi executat silit sau se prescrie datoria.Ce șanse de câștig am?Va mulțumesc!

Ancuta
Buna am si eu o nelamurire sunt plecata se 5 ni din tara in primele luni am platit rata pe care o aveam la cetelem prin posta dupa care copii miau spus ca nu se mai plateste prin posta si te sa merg prin banci sa vad cum fac unde trebuie sa apelez sa pot primi informatii in legatura cu aceasta problema


Monica
Credit
Buna z iua, Am doua credite banca la care nu am plătit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

Monica
Credit
Buna ziua, Am doua credite banca la care nu am plătit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

MioARA
CAR
Am girat in 2013 la car o persoana care in 2014 a decedat. Sotul decedatei a preluat creditul semnand un angajament de plata (si el era girant), dar dupa 4 luni a decedat si el. In 2015 am primit-o la locul de munca executare silita pentru suma neachitata. Am mers la CAR si am contestat. Mi-au fost deblocate conturile. In urma sotilor a ramas o masina si un apartament. Acum, in 2018, din nou am primit executare silita. Intre timp fiul raposatilor a facut succesiunea si apartamentul si masina I-au revenit de drept. Cum pot contesta executarea silita sa nu mai fiu deranjata? In 2015, executorul judecatoresc a spus ca pune sechestru pe bunurile debitoarei pana la lichidarea creditului. Va rog sa ma ajutati.

Carmen
Recupere dobanda de la banca
Buna ziua In anul 2006 am contractat un credit ipotecar. In 2010 cand ne-a scazut salarul, am facut o refinantare la alta banca cu conditii mai avantajoase. Totusi in cei 4 ani noi am platit 60 % dobanda din fiecare rata. Au trecut ceva ani. Putem recupera o parte din dobanda pe care am dat-o.

Mada
Buna ziua
Am si eu o problema la kruk. In decembrie am snat cu ei un angajament cum ca in 6 luni platesc suma de 1200 lei . Prima rata am platito...iar din luna febr anul acesta am ramas fara loc de munca si nu mai ppt platii. Ma pot da in judecata pentru neplata sau ce se poate intampla mai exact? Vin la mn acasa si lasa mereu carti de vizita ca la gazeta...suna de pe 100 de nr de tel diferite...sunt foarte agasanti. Pot sa ma dea jn judecata pt 1200 lei ?

Vasile Coman - Bancherul.ro
datoria la Kruk
Mada, Kruk poate sa va dea in judecata, adica sa va execute silit si sa va puna poprire pe salariu, caz in care veti avea de platit si taxele executorului judecatoresc. De aceea, solutia este sa discutati cu Kruk si sa ajungeti la o intelegere privind rambursarea datoriei, de exemplu sa platiti o rata mai mica, daca nu aveti aveti loc de munca in prezent. Fiti atenta insa sa nu vi se ceara mai multi bani decat ar trebui, de exemplu din dobanzi penalizatoare. Nu au voie sa puna niciun fel de dobanzi, conform legii. Contactati-ma prin e-mail: vasile.coman@bancherul.ro, daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei.

Elena
Credit
Buna ziua, Am si eu o intrebare: in anul 2007 eu impreuna cu fostul sot am luat un credit in valoare de 22.000 CHF,eu fiind girant la acest credit.Am platit timp de 3 ani rata iar dupa nu am mai putut plati.Intre timp am divortat,am fost dati in judecata pt executare silita,in anul 2014 ni s.a pus poprire pe salariu.In 2017 eu am plecat din tara,dar pe fostul meu sot nu il intereseaza cum putem rezolva aceasta situatie tinand cont ca cei de la Kruk au vrut sa ne preia creditul si sa ne propuna o rata pt a plati acest credit.Ce as putea face in cazul acesta? Va rog,astept un raspuns!

Antita
A onament
Buna ziua!am avut abiname t la vodafone si. U am .ai putut plati iar ei mi.au reziliat contractul fara ca eu sa le cer.acum mi.au trimis o solutie de plata.eu numai am servici si nu pot plati asa cum cer ei.dak nu ma vor executa silit.ce pot face?

Antita
A onament
Buna ziua!am avut abiname t la vodafone si. U am .ai putut plati iar ei mi.au reziliat contractul fara ca eu sa le cer.acum mi.au trimis o solutie de plata.eu numai am servici si nu pot plati asa cum cer ei.dak nu ma vor executa silit.ce pot face?

rodica
rugaminte
Buna ziua, Tatal meu este decedat din 2009. In 2008 a contractat un credit la Banca Romaneasca.. Am fost binevoitori si dupa decesul lui a mai achitat rate insa din imposibilitatea de a mai plati nu am mai putut continua. In prima faza am mers personal la banca sa cer o micsorare a ratei insa nu au fost deacord. Am mers la un avocat , am facut o scrisoare (pe care am trimis-o la banca) prin care solicitam sa ne ajute cu scaderea ratei ..Din 2010 pana in 2018 nu am primit niciun raspuns..(si altfel de instiintari cu privire la aceasta datorie)...in luna mai 2018 am primit o notificare de la o firma de recuperare..(oare aceasta datorie nu s-a prescris dupa atatia ani).. Acum intentionam sa facem succesiunea credeti ca aceasta datorie poate fi trecuta pe umerii mostenitorilor daca ea este prescrisa? va multumesc

FLORIN
Buna seara
am primit azi o notificare de somatie imobiliara de la executorul judecatoresc. prin care sunt anuntat ca am de plata suna de 9000 lei creditoarei investcapital malta ltd prin kruk romania in calitate de cesionar al creantei de la ralfi ifn sa. intrebarea si rugamintea mea este urmatoarea:1 DACA ACHIT SUMA LA EXECUTOR ( DEOARECE DOAR CONTUL ACESTUIA IL AM IN NOTIFICARE) INCHEI EXECUTAREA? SI 2. CE DOCUMENT TREBUIE SA EMITA EXECUTORUL PENTRU A DEMONSTRA CA AM INCHEIAT LITIGUL SI NU DATORIILE? VA MULTUMESC ... RAMAN RECUNOSCATOR DACA M ATI PUTEA AJUTA. VA ROG

Alecu Silvia
executare silita
Daca un credit de nevoi personale este dat in executare silita la un executor judecatoresc, banca mai are dreptul de a percepe dobabda si dobanda penalizatoare? Care este actul legislativ care reglementeaza acest aspect?

Radu Labontu
Executat de Kruk
Buna ziua, de un an sunt executat de firma de recuperari creante kruk care reprezinta o alta firma de recuperatori, as vrea sa stiu daca mai pot face ceva cu privire la anularea executarii, suma executata este exorbitanta, ar trebui sa platesc 10 ani cate 1200 de lei pe luna...Se mai poate face ceva pentru a anula aceasta executare? Va multumesc!

Gabriela
Recuperare datorie aferenta credit neplatit
Buna ziua, In 2007 am luat un credit de nevoi personale pe 10 ani de la Raiffeisen pe care nu l_am mai platit din 2014. Din 2009 nu am mai locuit la adresa pe care a fost luat creditul. Astazi, 4.10.2018 m_au contactat cei de la Kruk propunandu_mi sa gasim o solutie amiabila ptr plata datoriei aferenta creditului neplatit de la Raiffeisen. Mi_au spus ca din 2014 pana in prezent mi_au fost trimise 24 de scrisori la adresa pe care a fost luat creditul. In aceasta situatie, mai este posibilia actionarea in instanta pentru anularea datoriei? Sau trebuie sa ma rezum doar la gasirea solutiei amiabile de plata? Multumesc

Baciu Tudor
Pentru refinantare credite
Va rog ajutatima cu o refinantare să achit datoria la alte banci să rămân cu o singură rata nu sunt sume mari dar as dori o refinantare de 30000 lei ca am probleme am o fata bolnavă grav și vreau să o ajut va multumesc și va rog ajutatima

Mylyjohny
Despre tepe
Salut, vreau sa va spun ca dc nu ai nimicpe numele tau esta greu sa te execute, de fapt ce sa iti execute. Ideea este ca dc tot iei ia mai multi bani de la mai multe banci cum am procedat eu (11miliarde) ca sa poti plati un avocat bun si nu au ce sa iti faca cu tot cu executori. O parte s-au sters dar o parte au ramas cu executari dar ce sa execute ca toate bunurile si afacerile mele sunt pe alt nume. Asa ca problema este sa luati cat mai mult si nu ascultati la astia ca sunt multi care lucreaza la firme de recuperare si ce vreti sa zica ca doar din comisioane traiesc. Teapa este buna dar sa fie mare sa poti plati un avocat bun.

Alina
parasirea tarii
Am si eu o intrebare oameni buni, daca voi face un credit de nevoi personale ( 12000 Euro) si nu voi plati nimic din prima luna cand voi si parasi tara, ce imi pot face ???? Este cineva afara din tara si cu creante ( datorii la banci ) ? Mentionez ca figurez la adresa parintilor , nu am nici o proprietate personala , nu casa, nu masina, nu am copii, nu sunt casatorita. Ce imi pot face ? De exemplu cand voi avea nevoie sa schimb pasaportul , vor avea cum sa afle acest lucru de undeva ? Eu personal am lucrat la o firma de recuperare creante in tara si va spun ca cei ce va suna ( cum am fos si eu) sunt niste tineri din call center ( birou cu multe birouri de unde se dau si primesc telefoane) si ei isi fac doar treaba pe care o invata . Va suna. Apoi alti colegi merg pe teren si va vin la usa si incearca tot felul de tactici sa vaameninte si sa va sperie. Eu personal am at muuuulte telefoane si am dat peste rude ce imi spuneau ca cei ce au datorii nu mai sunt in tara sau au decedat. In acest caz noi nu puteam face nimic. Nu imi amintesc sa fi dat firma in judecata pe cineva sau sa execute silit rudele sau pe cei ce au ramas in tara pentru ca nu era creditul pe numele lor ! Dar nu stiu mai multe, pentru ca nu am lucrat mult timp in acea firma . Intentionez sa fac un imprumut sa pot merge sa fac o facultate inafara tarii si sa raman acolo definitiv. Ce imi mai pot face ? As dori un raspuns daca cineva ma poate ajuta sa stiu. Multumiri !

Jony
Înghetarea cursului chf
La ce suma se calculeaza cursul obtinut...la totalu ce vrea banca sau la suma obtinuta în instanta daca sunt clauze si dobânzi abuzive?

Radu
nu plaresc
Buna tuturor nu platiti ca ne insala bancile in iltimul hal sunt niste excroci care curma vietile oameniloe nu mai scoateti bani de la camatarri cu acte deoarece eu am avut o cunostinta apropiata care si-a luat zilele din cauza ca nu a.mai putut plati din cauza ca banca BANCPOST a marit CHF dublu si de aia n-a mai putut plati ratele mancaiar moartea si pe ei nu inteleg de ce atatea ilegalitati in tara asta asa sa dea Dumnezeu ca acesti inselatori cu bancile sa nu mai aibe la cine sa dea credite ca deja oameni s-au lamurit cine sunt ei si eu am fost la o banca si am vrut sa scot 10000 de lei pe o perioda de 10 ani si trebuia sa dau inapoi undeva la 48000 va dati srama ce gunoaie ordinare cum pot distruge viata unui om nu le ajungra sa dai undeva inapoi cu 50 %mai mult ei vor si viata mancaiar moartea .

Claudiu
Executare silita dupa 11 ani
Buna! Cand aveam 18 ani si 5 luni, pe 14 MAI 2008, am facut un card de nevoi personale la Credit Europe Banck in valoare de 5920 de lei pentru cineva. Nu s-au achitat banutii si anul asta am primit plic cu executare silita de la Kruk incepand cu 4 februarie 2019. Au trimis scrisoare de retinere la BRD unde am avut cardul de salariul acum 2 ani ca sa-mi retina veniturile in procent de 33% pe orice suma care intra pe cont, sa-mi blocheze conturile. Eu in momentul de fata am aflat ca lucrez la negru de aproape 2 ani ca-mi dau salariul in plic si bonurile pe card de bonuri. Intrebarea mea este urmatoarea: Daca eu voi lucra tot aici pe viitor, cati ani o sa fiu urmarit financiar? Adica dupa ce s-a inceput procesul de executare silita (4 februrie 2019), pentru un card de acum 11 ani care s-a ridicat la suma de 17800 de lei, in cati ani se va prescrie aceasta urmarire? E adevarat daca ma MARIT, sa trec pe numele sotiei, scap de urmarire? Auzisem ca dupa 7 ani de cautari financiare daca nu ma gasesc cu conturi si carduri se va prescrie si executarea silita. Sau daca plec din tara, in Anglia, voi fi urmarit financiar chiar si de acolo? Este adevarat? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc, Claudiu 10-03-2019

Ispas anca cristina
Împrumut provident
Buna ziua! Am și eu o nelămurire in anul 2012 am facut un împrumut provident ,am achitat câteva rate după care nu am mai putut,acum am primit acasă de la firma DEBT COLLECTION AGENCY ca trebuie sa plătesc urgent,în caz de neplata se va începe aplicarea prevederilor legale privind executarea silită..va rog sa ma ajutati cu un raspuns

Aurelia
Banca Cec Banc
Am deschis o firma și mi-a trebuit și un cont bancar.. mi-am făcut cont la cec.. după 3 ani de zile eu sunt datoare la banca doar pe taxele lunare. Cam 1000 de lei. Întrebarea este...se poate închide contul automat fără sa plătesc?? Sau sunt nevoita sa plătesc și apoi sa inchid.. cum sa procedez?? Eu nu am fost activa pe cont deloc. Aproape ca uitasem de el.. sI nici nu au anunțat ca sunt în debit. Nu știu ce sa fac.. sunt bani aruncați aiurea..

Burtel Constantin
Preluare grafic de rambursare de la debitor pentru un imobil într-o executare silita
Bună ziua, Sunt creditor într-un dosar de executare silită. Am declanșat procedura urmând că în scurt timp sa se desfășoare licitația. Debitorul are un imobil obținut printr-un contract de împrumut la bancă care a depus creanta pe care o are de recuperat. In cazul in care voi fi declarat câștigător exista vreo posibilitate de preluare a graficului de rambursare pe numele meu, în condițiile debitorului? Care sunt limitele executorului judecătoresc in medierea acestei probleme? Va mulțumesc anticipat

Catalina
Buna ziua..am o intrebare va rog..am datorii im Spania la banca..niste carduri neplatite..si un credit la o masina..intrebarea este: ma poate afecta in rom ? Am un apartament pe numele meu..


Durla Soare Adrian
Neplata credite
Buna ziua! Am 3 credite de nevoi personale luate de la 3 banci diferite. Deocamdata sunt la zi cu ele, dar din motive personale nu voi mai plati in continuare pt ca va trebui sa acopar o interventie chirurgicala pt sora mea. Mentionez ca nu am bunuri pe numele meu, iar salariul este virat in cont din strainatate si il voi trimite catre contul altei persoane. Care sunt riscurile? Banii vor putea fi urmariti, nefiind virati pe numele meu? Pot sa opreasca cei 33% altcuiva, neaparand numele meu nicaieri?

Pop
Credit
Am 3 credite si nu le mai pot plati ce pot face

Dobrean Alexandru
Credit restant provident
Buna ziua, in 2010 am avut un credit la provident pe care nu l-am mai plătit. Acum de vreo luna am inceput sa tot primesc scrisori de la o firmă de recuperare, care imi Tot spun ca vor începe verificări a situației conturilor pentru poprire pentru creditul de la provident. Va rog sa imi spuneti mai pot după 9 ani sa faca executare silită?

Vasile Coman - Bancherul.ro
prescriere datorie
Stimate domn, Dupa 9 ani nu se mai poate face executarea silita, daca Provident sau firma de recuperare nu v-a trimis pana acum notificari privind plata datoriei. Legea, mai exact Codul Civil, spune ca datoriile la un credit se pot anula (prescrie) daca firma creditoare (banca sau IFN-ul) nu incearca, timp de trei ani, sa recupereze datoriile de la client (debitor), prin executare silita. Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra nu ati primit, timp de trei ani, nicio notificare de executare silita de la banca sau de la o firma de recuperare creante, exista posibilitatea ca datoria sa se anuleze. Sunati-ma la tel 0723292899 sau trimiteti-mi un e-mail la: vasile.coman@bancherul.ro, daca vreti sa va ajut sa rezolvati problema.

Ionut Lincan
Card Credit Europe Bank
Buna ziua! In 2015 mi-am facut un card de credit la Credit Europe Bank. Am cumparat cateva obiecte de mobilier cu el si de atunci tot platesc. In ultimii doi ani platesc cate 150 de lei pe luna la acest card si de-abia imi scade minimul de plata. Ce pot face? Multumesc!

Emilia R.
Executat silit de 2 ori, odata de Bancpost in 2013 si in 2019 de Secapital
Buna ziua, V -am trimis si pe mail speta mea. Sunt executată silit de 2 ori,prin poprire, odata de Bancpost in 2013 si in 2019 de Secapital. Am achitat primul in 2016 si incepind din august 2019 platesc si a doua ora la recuperator. va rog ce solutii imi sugerati? Multumesc

MUTICI CRISTINEL
Credit nevoi personale luat de soție.
Bună ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez că la data împrumutului aflase cu trei săptămîni înainte că are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți să plătească ei creditul.Vă mulțumesc anticipat.

MUTICI CRISTINEL
Credit nevoi personale luat de soție.
Bună ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez că la data împrumutului aflase cu trei săptămîni înainte că are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți să plătească ei creditul.Vă mulțumesc anticipat.

MUTICI CRISTINEL
Credit nevoi personale luat de soție.
Bună ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez că la data împrumutului aflase cu trei săptămîni înainte că are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți să plătească ei creditul.Vă mulțumesc anticipat.

MUTICI CRISTINEL
Credit nevoi personale luat de soție.
Bună ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez că la data împrumutului aflase cu trei săptămîni înainte că are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți să plătească ei creditul.Vă mulțumesc anticipat.

MUTICI CRISTINEL
Credit nevoi personale luat de soție.
Bună ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez că la data împrumutului aflase cu trei săptămîni înainte că are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți să plătească ei creditul.Vă mulțumesc anticipat.

Ciurariu valerica
Debit
Buna ziua am o rugaminte la dumneavoastra. Am un debit la o banca de 900 de milioane. Si mi sa pus proprire pe salar din care am platit 180 de milioane si acum mia venit un plic de la banca ca am tot atat de plata. Puteti sa imi dati un raspun va rog din suflet. Si ce am de facut.

Ciurariu valerica
Debit
Buna ziua am o rugaminte la dumneavoastra. Am un debit la o banca de 900 de milioane. Si mi sa pus proprire pe salar din care am platit 180 de milioane si acum mia venit un plic de la banca ca am tot atat de plata. Puteti sa imi dati un raspun va rog din suflet. Si ce am de facut.

costel
credit restanta
buna ziua fiul meu cand era angajat a facut un credit a (nu stiu valoare dar fiind proaspat angajat cred salariu minim nu cred ca a beneficiat de credit mare) a platit cateva rate (cred) apoi nu a mai platit (platea din mana sau erau retinute ratele nu stiu) nici pe acasa nu mai trece am doua instiintari de plata:la un plic (sosit in iunie) datorie 871 lei (din care credit restant 406,24 lei dobanzi restante237,4 asigurare restanta41,43 comisioane 152,62 penalitati33,6) la plicul primit azi(maxim o luna diferenta ca timp)suma datorata e 1903(credit restant 1438,44 dobanzi 237,4 asigurare 41,43 comisioanerestante 152,62 penalitati neplata 33,6) ce se poate intampla? va multumesc!

Petre Puiu
executa silita
Am girat in urma cu 15 ani o persoana la banca.In urma cu 10 ani s-a emis la cerera executorului executarea silita a imprumutantului si a girantilor.Executorul nu a dat curs executarii silite acum 10 ani.Eu nici nu am stiut de o astfel de solutie data de instanta .Nu mi s-a adus la cunostiina.Dupa 10 ani executorul adat cur executarii silite catre imprumutant si giranti(si mie ).Am porire pe contul de pensie.Ce pot face ?

Katalin
Disponibilizare
Care este termenul de a da in judecata o institutie ?

Vasile Coman - Bancherul.ro
termenul de a da in judecata o institutie pentru disponibilizare
Termenul pentru a da in judecata o institutie pentru o decizie de disponibilizare este de 6 luni, conform legii contenciosului administrativ, articolul 11. Iata prevederile legale: Legea contenciosului administrativ nr. 554 din 2 decembrie 2004: Articolul 11 Termenul de introducere a acțiunii (1) Cererile prin care se solicită anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la: a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă; b) data comunicării refuzului nejustificat de soluționare a cererii; c) data expirării termenului de soluționare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluționare a cererii; d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluționarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile; e) Abrogată. (la 02-08-2018, Litera e) din Alineatul (1) , Articolul 11 , Capitolul II a fost abrogată de Punctul 12, Articolul I din LEGEA nr. 212 din 25 iulie 2018, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 30 iulie 2018 ) Notă Prin DECIZIA nr. 12 din 14 ianuarie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 198 din 11 martie 2020, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 11 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 554/2004, în redactarea anterioară modificării prin Legea nr. 212/2018, sunt neconstituționale. (la 02-08-2007, Alin. (1) al art. 11 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) (2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdusă și peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunicării actului, data luării la cunoștință, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, după caz. (la 02-08-2007, Alin. (2) al art. 11 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) Notă Prin DECIZIA nr. 12 din 14 ianuarie 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 198 din 11 martie 2020, Curții Constituționale a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma „data încheierii procesului-verbal de conciliere“ din art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 este neconstituțională. Conform art. 147 alin. (1) din Constituția României, republicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonantele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstițutionale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstițutionale sunt suspendate de drept. Prin urmare, în intervalul 11 martie-24 aprilie 2020, sintagma „data încheierii procesului-verbal de conciliere“ din art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 a fost suspendată de drept, încetându-și efectele juridice incepând cu data de 25 aprilie 2020, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederii atacate. Notă Decizie de admitere: RIL nr. 22/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 853 din 22 octombrie 2019: În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 11 alin. (2) din același act normativ, data la care începe să curgă termenul de prescripție pentru introducerea acțiunii în despăgubire reprezintă momentul la care persoana vătămată printr-un act administrativ nelegal a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască întinderea pagubei, nefiind legat în mod direct și aprioric nici de comunicarea actului administrativ nelegal și nici de momentul rămânerii definitive a hotărârii de anulare a acestuia. Decizie de respingere: HP nr. 61/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 905 din 26 octombrie 2018. (2^1) În cazul suspendării, potrivit legii speciale, a procedurii de soluționare a plângerii prealabile, termenul prevăzut la alin. (1) curge după reluarea procedurii, de la momentul finalizării acesteia sau de la data expirării termenului legal de soluționare, după caz, dacă a expirat termenul prevăzut la alin. (2). (la 02-08-2007, Alin. (2^1) al art. 11 a fost introdus de pct. 17 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) (3) În cazul acțiunilor formulate de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public sau Agenția Națională a Funcționarilor Publici, termenul curge de la data când s-a cunoscut existența actului nelegal, fiind aplicabile în mod corespunzător prevederile alin. (2). (4) Ordonanțele sau dispozițiile din ordonanțe care se consideră a fi neconstituționale, precum și actele administrative cu caracter normativ care se consideră a fi nelegale pot fi atacate oricând. (5) Termenul prevăzut la alin. (1) este termen de prescripție, iar termenul prevăzut la alin. (2) este termen de decădere.

Anonim
Buna ziua
Am o problema .. in 2019 am luat un imprumut de la bt si pe langa acesta si un card de cumparaturi.. imprumutul mare il achit luna de luna dar de cardul de cumparaturi am uitat...acum am ramas fara loc de munca pentru ca am nascut....am primit acasa un plic cum ca in 5 zile de la primirea prezentei daca nu achit suma de 2000 lei se va porni la executare silita ..pe numele meu nu am decat o masina atata...ce pot pati? Ce se poate intampla?

Miriam
Girant pentru un credit ipotecar.
Buna ziua, In anul 2006 soțul meu a făcut un împrumut, credit ipotecar de 40000€ pe firma lui ude era asociat unic, pentru achiziționarea unui tir. Eu eram angajata la firma lui si am girat cu un teren si clădiri pe care le-am cumpărat amândoi in timpul căsătoriei de la tatăl meu. Din anul 2011 el nu a mai plătit rata la banca iar noi am divorțat in 2012 din cauza ca a intervenit o alta femeie in viața lui. Clădirile au ars iar terenul a fost pus in vânzare de executori dar nu s-a vândut la licitație nici pana acum. Eu nu am beneficiat de creditul bancar deoarece firma era pe numele lui si camionul era tot pe firma. Eu nu aveam dreptul sa retrag bani s-au sa știu suma din contul firmei doar putem sa depun bani. După divorț nu am făcut partaj deoarece el nu avea nimic pe numele lui , casa era pe numele părinților lui iar firma o vânduse unor țigani. După 20 de ani de căsnicie am rămas cu un copil de 9 ani si fără nici un ban si intrat in depresie. Apoi scrisorile de somație si amenințare din partea băncii au început sa apăra in fiecare săptămana si pe numele meu, adică amândoi suntem datori la banca suma care a crescut enorm. Am fost la banca si am obținut contractul de credit si am apelat la un avocat ca sa scrie o scrisoare către banca in care sa dovedesc ca eu nu sunt beneficiarul creditului. Nu mi-au mai trimis scrisori de somație dar îmi trimit in continuare scrisori înainte de licitație in care scriu ca ambii suntem datori la banca cu suma respectiva si terenul va fi pus in vânzare la licitație cu nici jumătate din suma împrumutului bancar. Întrebarea mea este următoarea, daca eu as primi o casa moștenire de la mama mea, as avea probleme cu executorii ? Fostul meu soț s-a recăsătorit, la fel si eu si scrisorile pentru licitație îmi vin la domiciliul noului soț. As putea avea un bun pe numele meu? Aștept răspuns si va mulțumesc anticipat!

Șuta Petru
Credit
Bună ziua,am făcut un împrumut în 2011 am platit cîteva rate după care am rămas fără serviciu.în 2014 am primit o înștiințare de la un executor și de atunci nimic.azi am primit o scrisoare de la Banca 2021

Gabriel Lazar
Credit
Buna ziua, am o intrebare vo rog, de 10 ani am un credit cu executare silita, acest credit de cateva mii de € este transferat la o companie re recuperari creeante (kruk Romania. Oare acest credit trebuie s-a il platesc? sau se sterge? Multumesc

Simion floricel
Aș dori un credit
Pentru nevoile personale

Johnny82
Sechestru prima casa
Buna ziua, am avut un accident de munca prin care am avariat un autoturism al firmei la care lucram. Mi-am recunoscut vina si am semnat si un act prin care sunt raspunzator in achitarea daunelor acestuia, deci bun de plata. Am fost dat in judecata de firma si mi se cere mai mult de 10000 euro bani pe care nu am de unde sa-i dau. Actualmente nu lucrez de jumatate de an, nu am nici un venit. Am pe numele meu doar o masina de vreo 500 de euro si casa luata prin programul prima casa unde sunt cu sutia mea, proprietari de fapt pt ca de drept pana la stingerea creditului este banca. Dincredit am platit putin. Plata a facut-o si o face sotia mea. Ce mi se poate intampla? Poate sa ne fie pus sechestru pe casa avand in vedere ca doar sotia mea a platit pana acum?

Vasile Pop Coman - Bancherul.ro
executare silita Prima Casa
Da, vi se poate pune sechestru pe casa iar aceasta poate fi scoasa la licitatie si vanduta pentru achitarea datoriilor. Chiar daca sotia este cea care plateste creditul, dumneavoastra sunteti co-proprietar. Banca la care ati facut creditul Prima Casa are ipoteca de grad 1 asupa locuintei, ceea ce inseamna ca banii rezultati in urma vanzarii casei se vor duce in primul rand la banca, pentru acoperirea creditului ramas de plata, iar restul catre fostul dumneavoastra angajator. Mai trebuie sa stiti ca locuintele cumparate cu credit Prima Casa nu pot fi vandute in primii 5 ani si nici executate silit, decat cu acordul Ministerului Finantelor, care garanteaza jumatate din creditele Prima Casa. Va rog sa reveniti daca aveti probleme cu executarea silita sau cu banca.

Ani
Credit din Irlanda neplatit
Bună ziua am o întrebare cumnatul meu a lucrat în Irlanda de unde a luat un credit de 10.000 eur descoperire de card din cauza pandemiei și a scumirilor a venit în România de unde a mai plătit dobânda câteva luni dar nu a mai putut plati întrebarea mea este dacă poare sa I afecteze bunurile din tara neplata creditului.multumescAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

  

Ultimele Comentarii