BANCI | Stirea Zilei

Volksbank 2.0 Micuta banca s-a facut mare si tinteste top 5

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-14 20:13

Volksbank se pregateste de o noua era de dezvoltare. Dintr-o banca mica, in doar cativa ani banca a ajuns pe locul opt in ierarhia bancilor si vrea sa ajunga in top 5 pana in 2010, a anuntat astazi presedintele Volksbank, Gerald Schreiner (foto).

“2007 a fost anul in care Volksbank Romania a trecut de la stadiul de banca de marime medie la cel de banca de top, ajungand la sfarsitul anului pe pozitia 8 in ierarhia bancilor, cu active bilantiere de peste 3,5 miliarde de euro si o cota de piata de 5%.

In anul 2008 vom continua trendul dinamic pe care l-am urmat in ultimii ani. In acest sens intentionam sa dezvoltam si mai mult canalele de distributie, in special reteaua care va atinge la sfarsitul anului 340 de unitati (proprii si francize), sa diversificam gama de produse si nu in ultimul rand sa ne concentram din ce in ce mai mult pe imbunatatirea calitatii serviciilor oferite. Dintre produsele si serviciile pe care la vom implementa in acest an amintesc; cardul de credit, un nou Internet Banking cu operatiuni complexe realizate in timp real si serviciul de Private Banking dedicat clientilor cu potential financiar ridicat care doresc sa investeasca pe pietele financiare’’, a declarat Schreiner.

Profit in crestere cu 80% in 2007

Volksbank România a încheiat anul 2007 cu un profit operational de 24,5 milioane euro, cu circa 80% mai mare decât cel din anul anterior, pe fondul cresterii creditelor acordate clientilor si implicit al volumului activelor de mai mult de două ori, au anuntat, joi, reprezentantii băncii. (vezi si documentul atasat)

În 2006, banca afisase un profit operational de 13,7 milioane euro.

Activele băncii au crescut de 2,6 ori în 2007, de la 1,38 miliarde euro la finalul anului 2006 până la 3,5 miliarde euro în decembrie 2007.

Volksbank a acordat cu 170% mai multe credite in 2007

În acelasi timp, portofoliul de credite acordate de bancă a crescut cu 170% la 2,21 miliarde euro la sfârsitul anului trecut, fată de 802 milioane euro în decembrie 2006, iar depozitele atrase de la clienti au sporit cu 70% în 2007 si au ajuns la 530 milioane euro în decembrie.

Rezultatele afisate de bancă o plasează pe locul 8 în sistemul bancar românesc, după criteriul activelor, cu o cotă de piată de 5,06% la sfârsitul anului 2007, fată de 2,71% în decembrie 2006, când se situa pe locul al 11-lea între băncile din România, potrivit calculelor băncii.

Previziuni pentru 2008

Volksbank vizează in 2008 o crestere a activelor bancare la 5,2 miliarde euro de la 3,5 miliarde euro la finalul lui 2007, bazată pe sporirea portofoliului de credite la 3,4 miliarde euro, de la 2,21 miliarde euro la finalul anului trecut.

În acelasi timp, Volksbank mizează si pe o crestere a depozitelor atrase de la clienti la 800 milioane euro de la 530 milioane euro, cât erau la finalul lui 2007.

Mai multe unitati

Rezultatele au fost obtinute si ca urmare a extinderii puternice a retelei. În anul 2007, Volksbank România si-a extins propria retea bancară cu 55 noi unităti si a majorat numărul parteneriatelor în sistem franciză cu 40, ajungând, astfel, la o retea totală de 225 de unităti, din care 135 sunt proprii si 90 în franciză.

Majorare de capital

Volksbank România si-a majorat capitalul social cu 50 milioane euro în februarie pentru extinderea activitătii si speră ca la sfârsitul acestui an să obtină un profit operational de 36 milioane euro, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2007, au anuntat, joi, reprezentantii băncii.

Actionarii Volksbank România au decis în această lună să majoreze capitalul social băncii cu 50 milioane euro la 338 milioane euro "pentru a sustine creditarea si pentru a-si extinde reteaua", a spus vicepresedintele Volksbank, Simona Fătu.


Volksbank si-a externalizat, până la finalul lui 2007, credite echivalente cu o treime din sold

Creditele externalizate către Volksbank Group de afacerile acestuia în România, până la sfârsitul anului trecut, însumau peste 1 miliard euro, în conditiile în care marea parte a acestui volum reprezintă împrumuturi acordate de Volksbank România, a declarat joi presedintele băncii, Gerald Schreiner.

Șeful Volksbank România a mai spus că volumul creditelor externalizate de bancă a ajuns, la sfârsitul anului trecut, la aproape 700 milioane euro, reprezentând aproximativ o treime din soldul creditelor acordate de bancă până la finalul lui 2007.

Volumul împrumuturilor acordate de bancă până la finalul lui 2007 a crescut cu 170%, până la 2,21 milioane euro, fată de 802 milioane euro în decembrie 2006.

Volksbank România este detinută, în proportie de 98,9522% de grupul Volksbank International, subsidiară a Österreichische Volksbanken, care mai controlează, în România, prin diferite subsidiare, afaceri precum Investkredit, Volksbank Leasing România sau Dexia. Potrivit reprezentantilor băncii, creditele externalizate, din România către grupul-mamă, de toate aceste afaceri, a depăsit, până la sfârsitul anului trecut, un miliard de euro.

Multe dintre subsidiarele băncilor străine din România folosesc această metodă pentru a scăpa de o parte din costurile pe care le presupune constituirea rezervelor minime obligatorii, aflate la un nivel foarte ridicat în România fată de alte state din regiune, la 40% din pasivele în valută si la 20% din pasivele în lei.

Schreiner nu este de acord cu rezervele minime obligatorii pentru credite de investitii

Schreiner a explicat că, desi nu critică deciziile băncii centrale, de a mentine rezervele minime obligatorii (RMO) la un nivel ridicat pe partea de consum, tocmai pentru a diminua excesul de cerere din piată, generator de inflatie, el consideră că nivelul acestor rezerve ar trebui să scadă pe partea de credite pentru investitii.

"Nu poti spune că o investitie pe 30 de ani alimentează consumul. Nu critic deciziile BNR, însă văd necesitatea unor RMO-uri ridicate pentru creditele de consum, nu si pentru cele de investitii", a explicat Schreiner.

Provizioanele la creditele in valuta nu afecteaza bancile

Pe de altă parte, el a explicat că decizia de majorare a provizioanelor în valută de către BNR, luată pe 4 februarie, nu afectează Volksbank, din contră, deoarece banca practica, deja, un nivel al provizioanelor peste cel minim cerut de banca centrală, iar măsura scade taxele pe care banca le are de plătit către stat.

Schreiner a apreciat cresterea dobânzilor din piată ca urmare a urcării, cu două puncte procentuale, până la 9%, a dobânzii cheie de la sfârsitul lui octombrie 2007, la 1,8%-1,9% pentru creditele în lei, dar a explicat că banca a transferat numai o parte, respectiv 1,5% din scumpire către clienti, "cu promisiunea de a reveni la nivelurile anterioare în cazul în care dobânda de politică monetară coboară".

Pentru creditele în franci elvetieni, cresterea dobânzilor a fost mai redusă, de aproximativ 1% în aceeasi perioadă, ca urmare a devalorizarii leului, "datorită faptului că băncile au pornit, pe acest segment, cu marje mai ridicate", a mai spus Gerald Schreiner.

O treime din creditele acordate de Volksbank România sunt în franci elvetieni

Aproximativ o treime din creditele acordate de Volksbank România sunt în franci elvetieni, în conditiile în care împrumuturile în lei au o pondere de numai 20% din portofoliul băncii, iar cele în euro reprezintă aproximativ jumătate din sold, a declarat joi presedintele Volksbank România.

Volumul creditelor acordate în 2007 de Volksbank România a crescut cu 1,41 miliarde euro, până la 2,21 miliarde euro. Din total, "20% reprezintă credite în lei, cea mai mare parte, de 80%, fiind credite în valută", a explicat presedintele Volksbank România, Gerald Schreiner. Din împrumuturile în valută, aproximativ 60% au fost acordate în euro si 40% în franci elvetieni, a precizat seful băncii.

Guvernatorul Băncii Nationale a României, Mugur Isărescu, a avertizat în repetate rânduri că avansul creditelor în monede exotice - precum cele în franci elvetieni - implică riscuri valutare foarte ridicate, desi dobânzile sunt mai mici. Schreiner a pmentionat, însă, că nu consideră creditele în franci elvetieni ca fiind foarte riscante si aduce ca argument faptul că dobânzile atasate acestei valute nu au fluctuat semnificativ în ultimii cinci ani.

În functie de clientelă, 75% din creditele acordate de Volksbank au fost de retail, iar 25% au fost credite pentru companii. "Aproape în întregime (99%), creditele pentru populatie acordate de Volksbank sunt ipotecare", a explicat vicepresedintele băncii, Simona Fătu.

Volksbank include în categoria creditelor ipotecare si creditele de nevoi personale cu garantii reale. Banca centrală include însă creditele de nevoi personale garantate cu ipotecă în categoria creditelor de consum. Din creditele noi acordate în 2007, aproximativ un sfert au fost în monede exotice, precum francii elvetieni si yenii japonezi, potrivit datelor afisate de banca centrală.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii