BANCI | Ultima Ora

BCR scade la 15% avansul pentru creditele ipotecare, dar numai pe perioade de maxim 20 ani, in 42 de localitati mari si medii; reitereaza ca legea darii in plata are efecte negative

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-30 13:34

BCR anunta ca a decis sa acorde credite ipotecare cu avans redus la 25% sau chiar 15%, pe perioade de maxim 20 de ani si doar in 42 de localitati mari din tara, fata de avansul standard ridicat la 35% dupa adoptarea legii privind darea in plata.

BCR reitereaza faptul ca legea darii in plata este susceptibil neconstitutionala si are efecte negative, care vor produce inegalitati sociale.

BCR a identificat solutii pentru scaderea avansurilor la creditele ipotecare, in pofida riscurilor create de Legea Darea in Plata; in anumite conditii avansul scade pana la 15% (comunicat de presa):

- In 42 de localitati medii si mari din Romania, BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25%, in urma calibrarii riscurilor de creditare; avansul scade la 15%, daca perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.

- Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail BCR: „Avem o responsabilitate fata de accesibilitatea creditului ipotecar. Ne straduim sa oferim solutii reale la problema calitatii scazute a fondului locativ din Romania”.

- BCR reitereaza estimarile conform carora legea Darea in Plata creeaza premise negative, care vor genera inegalitati sociale.

Bucuresti, 30 august - In conditiile de risc de creditare create de legea Darea in Plata, BCR a identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudentiala si calibrarea riscului de creditare, in functie de evolutiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localitati (vezi Anexa 1) lista oraselor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%, in baza urmatoarelor argumente:

1. piata imobiliara din orasele medii si mari cunoaste o dinamica accelerata, dar si un grad de lichiditate crescut.

2. solutia vine in sprijinul clientilor care sunt obligati sa detina un avans considerabil avand in vedere nivelul de pret mai ridicat al locuintelor din orasele medii si mari.

3. marea majoritate a solicitarilor de credit ipotecar se concentreaza in centrele urbane de marime mijlocie si mare.

In acelasi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investitii imobiliare sa scada la 15% pentru creditele imobiliare acordate in oricare dintre cele 42 de localitati, daca perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.

Exemplu de calcul valabil în luna august 2016 pentru un credit Casa Mea în valoare totală de 160.000 lei, pe 25 de ani:

DAE = 4,53%; dobândă fixă 5 ani 4.95% ulterior variabilă: 4,04%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiză ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totală plătibilă: 262.886,53 lei, cost total credit: 102.886,53 lei (detalii complete in Anexa 2)

Exemplu de calcul valabil în luna august 2016 pentru un credit Casa Mea în valoare totală de 160.000 lei, pe 20 de ani:

DAE = 4,60%; dobândă fixă 5 ani 4.95% ulterior variabilă: 4,04%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiză ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totală plătibilă: 241.567,87 lei, cost total credit: 81.567,87 lei (detalii complete in Anexa 2)

Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail BCR:

BCR s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania. Am identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, in pofida riscurilor create de Legea Darea in Plata, deoarece avem o responsabilitate fata de accesibilitatea creditului ipotecar in Romania. Ne straduim sa oferim o solutie reala la problema calitatii scazute a fondului locativ din Romania: locuinte vechi, aglomerate si inghesuite, cu nevoie de modernizări si reabilitări si chiar cu risc seismic ridicat.

In acest context, Banca Comerciala Romana reconfirma estimarile conform carora legea Darea in Plata creeaza premise negative care vor genera inegalitati sociale, in pofida faptului ca institutiile bancare vor gasi solutii de reducere a avansurilor la creditele de locuinta pentru categorii specifice de clienti.

La doua luni de aplicare a legii Darea in Plata, BCR a dat publicitatii o analiza conform careia institutiile bancare din Romania nu vor putea ignora riscul general creat de legea Darea in Plata, ci vor putea identifica doar solutii particulare, in functie de profilul clientilor si lichiditatea pietelor imobiliare regionale. Conform acestei analize, avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt inseamna pentru clienti o perioada mult mai redusa de creditare ori criterii de venit mult mai stricte.

BCR reitereaza faptul ca Legea Darea in Plata a fost elaborata intr-o paradigma eronata (si susceptibil neconstitutionala), constituindu-se ca un risc de instabilitate financiara si reducand credibilitatea mediului de investitii local.

Lista localitatilor unde BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25% 

Judet

Localitati

Judet

Localitati

-

Bucuresti

Constanta

Constanta, Mangalia, Navodari

Alba

Alba Iulia

Dolj

Craiova

Arad

Arad

Galati

Galati

Arges

Mioveni, Pitesti

Iasi

Iasi

Ilfov

Bragadiru, Chiajna, Chitila, Magurele, Otopeni, Popesti Leordeni, Stefanestii de Jos, Voluntari

Bacau

Bacau

Bihor

Oradea

Botosani

Botosani

Maramures

Baia Mare

Braila

Braila

Mures

Targu Mures

Brasov

Brasov, Sacele, Sanpetru

Prahova

Campina, Ploiesti, Sinaia

Satu Mare

Satu Mare

Buzau

Buzau

Sibiu

Cisnadie, Selimbar, Sibiu

Cluj

Cluj-Napoca, Floresti

Timis

Timisoara, Dumbravita, Giroc, Mosnita Noua

Exemple de calcul pentru variante de credit ipotecar BCR

CREDIT

CASA MEA BCR – credit pentru cumpărare/construire/modernizare imobil/refinanţare

Valoare credit

160.000 RON

Perioadă

Maxim 25 ani

Dobânda

Standard

5,45%/an fixă10 ani

ulterior variabilă

4,04%/an

(ROBOR 6M + 3%)

4,95%/anfixă 5 ani

ulterior variabilă

4,04%/an

(ROBOR 6M + 3%)

Comision analiză

0 RON

Cost evaluare

370 RON inclusiv TVA (apartament)

DAE*

5,18%

4,53%

Valoare totală plătibilă

 

277.981,70 RON

 

 

262.886,53 RON

 

Rata lunară

 

977,77 RON

in primii 10 ani ,

ulterior 890,44 RON

 

930,69 RON

în primii 5 ani,

ulterior 861,15 RON

CREDIT

CASA MEA BCR – credit pentru cumpărare/construire/modernizare imobil/refinanţare

Valoare credit

160.000 RON

Perioadă

Maxim 20 ani

Dobânda

Standard

5,45%/an fixă10 ani

ulterior variabilă

4,04%/an

(ROBOR 6M + 3%)

4,95%/anfixă 5 ani

ulterior variabilă

4,04%/an

(ROBOR 6M + 3%)

Comision analiză

0 RON

Cost evaluare

370 RON inclusiv TVA (apartament)

DAE*

5,31%

4,60%

Valoare totală plătibilă

 

255.122,46 RON

 

 

241.567,87 RON

 

Rata lunară

 

1096,11 RON

in primii 10 ani ,

ulterior 1026,83 RON

 

1051,51 RON

în primii 5 ani,

ulterior 989,48 RON

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  ROBOR  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  BT Capital Partners  comisioane cont bancar  darea in plata  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraEximbank isi schimba numele in Exim Banca Romaneasca

Banca de Export Import a Romaniei – EximBank SA va deveni Exim Banca Romaneasca din 10 mai 2023, modificarea denumirii bancii si schimbarea emblemei bancii fiind aprobate astazi de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor EximBank, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

ING Bank devine a 10-a banca prin care se pot face plati instant

Începând de astăzi, 20 martie 2023, ING Bank România își îmbogățește portofoliul de servicii de plată inovatoare cu serviciul Plăți Instant, dezvoltat de TRANSFOND, care asigură transferul banilor din contul bancar al plătitorului ȋn cel al detalii

Banca elvetiana Credit Suisse, cu o vechime de 167 de ani, a devenit brusc istorie

Credit Suisse, banca mondiala de importanta sistemica, a 17-a ca marime din Europa, cu o istorie de 167 de ani, a fost preluata UBS, cea mai mare institutie de credit din Elvetia, pentru evitarea unei crize bancare in Europa. Credit Suisse si-a pierdut detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A. și constatarea stării de insolvență a detalii

  

Ultimele Comentarii