BANCI | Stirea Zilei

Sistemul bancar si-a dublat profitul in prima jumatate a anului, la 2,4 miliarde lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-19 00:06

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de banci (28 de institutii de credit cu statut de persoane juridice romane, dintre care doua banci de economisire si creditare in domeniul locativ, plus 7 sucursale ale bancilor din alte state membre, carora li se adauga banca centrala cooperatista Creditcoop), a inregistrat un profit net de 2,413 miliarde lei in primul semestru din acest an, dublu comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele agregate publicate de BNR.

La finalul primului trimestru din acest an, castigul bancilor romanesti se ridica la 1,169 miliarde lei, in crestere cu 42%. (vezi aici detalii)

Primele sase banci romanesti au obtinut cumulat un profit net de 2,1 miliarde lei, aproape cat tot profitul sistemului bancar.

Cel mai mare castig l-a realizat BCR (636 milioane lei), urmat de Banca Transilvania (458 milioane lei), BRD (381 milioane lei), ING (278 milioane lei), UniCredit (226 milioane lei) si Raiffeisen Bank (160 milioane lei).

Bancile romanesti si-a mentinut asadar o profitabilitate ridicata si in trimestrul doi din acest an, la nivelul celor doua trimestre anterioare (ultimul din 2015 si primul din acest an), dubla in comparatie cu trimestrul doi al anului trecut.

Astfel, indicatorul ROA (Return on Assets), adica rentabilitatea activelor, a fost de 1,27% la finalul lunii iunie, apropiat de nivelul din martie (1,26%) si decembrie 2015 (1,24%), dar dublu comparativ cu iunie 2015 (0,66%).

Rentabilitatea capitalului (ROE – Return on Equity) a crescut la 12,8% in iunie, de la 11,69% in martie si doar 6,44% in iunie 2015.

Rata rentabilitatii activitatii de baza, respectiv raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, excluzand provizioanele pentru credite neperformante si alte provizioane, a crescut de asemenea la 197%, de la 169% in martie si 165% in iunie 2015.

Castigurile mari ale sistemului bancar se datoreza, in primul rand, costurilor cu riscul mult mai mici decat in anii precedenti, dupa ce bancile si-au facut curatenie in bilanturi, prin vanzarea creditelor neperformante catre firme de recuperare sau scoaterea acestora in afara bilanturilor.

De asemenea, bancile au mai putine restante, intr-un mediu de crestere economica puternica, de 6% pe an, si salarii tot mai mari.

Astfel ca rata creditelor neperformante a coborat in iunie 2016 la 11,3%, cu peste doua puncte fata de nivelul din martie, de 13,52%, si cu aproape cinci puncte sub nivelul din iunie 2015, cand era 16,20%.

Solvabilitatea s-a mentinut ridicata, la 19,10% in iunie, in scadere insa fata de 19,52% cat era in martie, dar cu un punct mai mare decat in iunie 2015, cand era 18,07%.

Un alt element care a contribuit la cresterea profiturilor bancilor a fost volumul tot mai mare de credite noi acordate, in contextul cresterii economice, a consumului si salariilor.

Bancile si-au majorat, astfel, substantial, cu aproape 10 miliarde lei, activele in trimestul doi al acestui an, pana la 380,1 miliarde lei, de la 370,2 miliarde lei in martie.

Raportul credite/depozite a coborat in continuare la 83,66% in iunie, de la 87,02% in martie si 93,56% in iunie 2015.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  statistici BNR  credite neperformante  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii