BANCI | Stirea Zilei

Polonia renunta la conversia obligatorie a creditelor in franci elvetieni (CHF), dar obliga bancile sa ramburseze clientilor marja de schimb valutar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-11 21:35

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, care a castigat alegerile de anul trecut promitand sa reduca povara celor o jumatate de milion de persoane cu credite in franci elvetieni (CHF), echivalentul a 150 de miliarde de zloti, prin conversia acestora in zloti la cursul din data acordarii, promisiune materializata printr-un proiect de lege in acest sens prezentat la inceputul acestui an, a facut acum un pas inapoi, oferind bancilor sansa de a ajunge la o intelegere amiabila cu clientii, la fel cum s-a intamplat si la noi.

In Romania, doar 110.000 de persoane fizice aveau credite in CHF, in valoare de 12 miliarde lei, la finalul lui 2008, numar care s-a redus constant pe parcursul ultimilor ani, ajungand la doar 50.000 de persoane, cu credite in franci in valoare de 6,4 miliarde lei, in martie 2016.

Cei care au luat inainte de criza din 2008 credite in franci elvetieni platesc in prezent rate aproape dublate, din cauza aprecierii monedei elvetiene atat fata de zlot, cat si fata de leu sau forintul maghiar.

Iar cum bancile nu s-au aratat incantate sa imparta cu clientii povara cursului valutar, politicienii au profitat de protestele clientilor pentru a adopta masuri populiste, de conversie fortata a creditelor, cu suportarea pierderilor integral sau partial de catre banci, cum s-a intamplat deja in Ungaria si Croatia, si cum se intentiona in Polonia.

Deocamdata, insa, presedintele polonez incearca o solutie de compromis, descrisa de cei cu crdite in CHF drept o cedare in fata lobby-ului bancherilor.

Ce prevede noua lege

Saptamana trecuta, noul guvernator al bancii nationale a Poloniei, Adam Glapinski, a prezentat un amendament la legea initiala, care prevedea conversia obligatorie la cursul istoric, oferind bancilor un ragaz un an, perioada in care se amana obligativitatea de a se converti creditele in CHF in moneda nationala, zlotul.

Intre timp, bancile vor fi nevoite sa ramburseze clientilor o parte din marja de curs valutar perceputa la incasarea ratelor, adica diferenta dintre cursul oficial si cel de vanzare afisat de banci.

Bancile vor putea pastra o diferenta de maxim 0,5% din cursul practicat pentru vanzarea francelor fata de cotatia oficiala, adica jumatate din marja perceputa initial, in jur de 1%.

Bancile romanesti practica o marja de curs asemanatoare. De exemplu, Raiffeisen Bank, una dintre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni, vinde aceasta moneda la un curs de 4,1420 lei, cu aproape 1% mai mult decat cotatia BNR: 4,1026 lei.

Oficialii polonezi au dat si un exemplu: pentru un credit de 105.000 CHF obtinut in 2007, detinatorul acestuia ar putea primi de la banca o despagubire reprezentand 6% din valoarea acestuia, adica 6.300 de franci.

Pierderile totale ce vor fi suportate de banci s-ar putea ridica la 4 miliarde de zloti, mult mai putin decat cele 70 de miliarde de zloti pe care bancile ar fi trebuit sa le suporte daca legea s-ar fi aplicat in prima forma, cu conversia la cursul istoric.

Oficialii polonezi au indemnat bancile sa converteasca in mod voluntar creditele in CHF, iar daca rezultatele nu vor fi satisfacatoare, atunci ar putea reveni la masura impunerii conversiei in anumite conditii mai avantajoase pentru clienti.

Bancile au fost amenintate, de asemenea, ca daca nu vor converti creditele in CHF, vor trebui sa se recapitalizeze pentru a acoperi riscurile mai mari aferente creditelor in valuta.

Autoritatile poloneze au amanat planurile initiale de conversie obligatorie a creditelor in franci dupa ce autoritatea de supraveghere a bancilor, KNF, o institutie distincta de banca centrala, spre deosebire de situatia din Romania, unde BNR supravegheaza bancile, a avertizat ca o astfel de masura ar putea afecta stabilitatea sistemului bancar polonez.

Si oficialii BNR au avertizat Parlamentul, la inceputul anului trecut, ca daca va adopta o lege privind conversia creditelor in franci la cursul istoric, unele banci ar putea intra in faliment, provocand astfel un risc sistemic.

Parlamentul a amanat, pana acum, adoptarea unei legi privind conversia creditelor in CHF, inclusiv la recomandarile oficialilor FMI.

Taguri: curs BNR  Easy Credit  curs de schimb valutar  BT Pay  

Comentarii

alex
ce surpriza
Pai si normal o trecut alegerile omu o iesit presedinte, fraierii lor votat, fraierii or ramas tot fraieri, dar sunt buni la alegerile urmatoare - oare la noi cum o sa fie? ca ai nostri cand promit ceva apai e 'lege' adica Legea darii in Speranta.... desartaAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii