BANCI | Interviu

Legea privind darea in plata se dovedeste o masura stupida, adoptata de politicieni populisti, spune seful Erste Bank, Andreas Treichl

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-08-05 11:23

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, banca-mama din Austria a BCR, a declarat astazi ca legea privind darea in plata se dovedeste, dupa cum se anticipa inainte de a fi adoptata, o masura "stupida", care nu ajuta clientii bancilor ci, dimpotriva, are efecte negative asupra economiei, prin reducerea volumului de credite imobiliare pe care le pot obtine, in special tinerii, ca urmare a cresterii avansului pentru credite, piata imobiliara fiind implicit afectata.

Intrebat de catre un analist financiar, in cadrul conferintei sustinuta cu putine momente in urma, in care Erste Bank a anuntat un profit istoric, ce efecte a avut asupra BCR legea privind darea in plata, Treichl a spus: “Nu ne-am schimbat opinia fata de estimarile initiale, suntem putin afectati ca banca, daca ne uitam la numarul de chei de la case care ne-au fost predate pana acum, in schimb efectele negative sunt cele asupra economiei si creditarii. Este una dintre acele masuri stupide, populiste, luate de politicieni care cred ca astfel vor deveni mai populari, dar care afecteaza economia, prin restrictionarea accesului tinerilor la credite. Sper ca acesti politicieni sa dispara curand."

Seful Erste Bank a precizat ca o astfel de lege privind darea in plata mai exista in California, dar in conditii total diferite si nu este retroactiva.

El a admis, pe de alta parte, ca “am putea avea unele surprize in urmatoarea perioada din cauza legii privind darea in plata, in ceea ce priveste costurile cu riscul, dar nu cred ca impactul va fi substantial”.

Treichl a avertizat in februarie, inainte ca legea privind darea in plata sa fie adoptata de Parlament, cu privire la consecintele acesteia: “este complet absurd si stupid ceea ce doreste sa faca Parlamentul, pentru ca desi intentia este de a se lovi in banci, de fapt cei afectati vor fi tinerii. Impactul major al legii este ca va afecta cresterea creditarii imobiliare si cresterea economica a tarii”. (vezi aici detalii)

Intre timp, legea a fost adoptata, iar previziunile lui Treichl, dar si ale altor bancheri, precum si ai oficialilor BNR, s-au adeverit. Sunt putine solicitari de dare in plata, mult mai putine decat estimarile initiale, in jur de 4.000, conform declaratiilor lui Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, bancile au majorat avansul la creditele imobiliare de la 15% la 20% (dar numai in anumite conditii), 25%, 30%, 35% sau chiar 40% in unele cazuri.

Intre timp insa, garantiile Prima Casa s-au epuizat in urma cererilor mari din partea clientilor, prima afectata fiind chiar BCR, care s-a plans ca nu mai are fonduri chiar din luna martie. Ulterior i s-au redistribuit garantii de la alte banci si din suplimentarea plafonului aprobat de Ministerul Finantelor, dar care au acoperit doar cererile vechi de credite, banca avand in prezent epuizate in continuare garantiile Prima Casa.

In aceste conditii, BCR a fost prima care a decis in aceasta saptamana sa scada avansul la creditele imobiliare standard, de la 35% la cat a fost majorat dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata la 25%, insa doar pentru locuintele din orasele mari.

Ulterior si Piraeus Bank a redus avansul de la 40% la 20%, pentru toate tipurile de imobile.

Taguri: lege darea in plata  credite ipotecare  TBI Bank  Banca Comerciala Romana (BCR)  TBI Credit IFN  BT Capital Partners  Erste Bank  Criza COVID-19  darea in plata  credite Prima Casa  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Erste Group  

Comentarii

Cosmin
OK
Stimate domn, atunci o intrebare la fel de stupida : De ce nu plecati din Romania cu business-ul daca nu va convine ?

Maxim
Alooo, domnul Treichl
Trezirea! Nu mai suntem pe vremea imperiului de asuprire austro-ungar! Reveniti-va si incercati sa va abtineti sa ne puneti la colt! Daca nu va convine, carati-va! Fata de ce profituri uriase scot acesti camatari legali pe spinarea clientilor, ar trebui triplate impozitele pe care sa le suporte bancile. Bancile straine au avut intotdeauna alergie la risc! Au pasat riscul numai in carca clientilor. Nu se poate asa mister! La voi acolo la Viena, tot asa distribuiti riscul cu clientul austriac?Tot asa il asupriti cu dobanzi aberante, pentru care nu aveti nicio explicatie de bun simt, si cu comisioane peste comisioane inventate?? Asa ca abtineti-va si multumiti-va cu ce obtineti aici si incetati cu atitudinea de mosier pe plantatie!

gerula
hai sa plecam toti
omule, dobinda la lei in piata (cu tot cu marja) este 3,25%, despre ce dobinzi aberante vorbesti?

King Rocker
DE ACORD, DAR
DAR... cand a fost vorba de legea falimentului personal, existenta la dl. Andreas acasa, bancile s-au opus... acum s-au trezit cu acest cacat de masura luata ca sa peticeasca ce nu s-a facut... asa le trebuie...Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: InterviuRevolut si ING mi-au blocat conturile din cauza unor transferuri considerate fraude. Ce pot sa fac?

"Buna ziua. Mi-a fost blocat contul Revolut, din cauza a doua transferuri din strainatate considerate fraude, precum si contul ING, in urma solicitarii Revolut. Numai ca nu este vorba de nicio frauda, sunt bani primiti de la un prieten, iar o parte sunt si bani castigati din detalii

Idea Bank va fi o entitate separata, de tip banca digitala, in cadrul Grupului Banca Transilvania

Idea Bank, banca poloneza preluata de Banca Transilvania (BT), nu va fuziona cu banca-mama ci va ramane o entitate separata, care va fi transformata intr-o banda digitala, "un hub de digital banking, depasind sfera bancilor tranditionale", conform informatiilor furnizate de banca din Cluj, cea detalii

Acord pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene prin PNDR intre Eximbank si AFIR

EximBank și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au semnat un acord de colaborare cu scopul de a sprijini – prin finanțarea companiilor eligibile – accelerarea procesului de absorbție a fondurilor europene alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală detalii

CSALB: incep sa apara cazuri de solutionare amiabila a cererilor de dare in plata

"Încep să apară și cazuri de soluționare amiabilă a cererilor de dare în plată... Ținând cont de clarificările termenului de impreviziune acceptate de CCR ca fiind constituționale, recomandăm băncilor să fie mai deschise față de solicitările de detalii

  

Ultimele Comentarii