BANCI | Stirea Zilei

Bancherii cer BNR norme de creditare mai relaxate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-18 15:30

Preşedintele Asociaţiei Romne a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că bancherii vor solicita băncii centrale revizuirea regulamentului privind creditarea populaţiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecară.

"Vom propune băncii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 (din 19.08.2008 n.r.), pentru reluarea creditării n domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit n condiţiile actuale, de teamă şi nencredere. După ce am făcut ajustările impuse de regulament, am observat că foarte puţine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a spus Gheţea, la Forumul Bancar Romn.

El a precizat că, n momentul discutării regulamentului, condiţiile din piaţă erau diferite şi că nimeni nu anticipa nrăutăţirea actuală.

Preşedintele ARB a precizat că revizuirea nu vizează creditul de consum şi că, n principal, modificările vor viza testele de stres aplicate portofoliilor băncilor.

"Modificarea se dovedeşte a fi deosebit de dăunătoare pentru continuarea creditării n domeniul imobiliar", a adăugat Gheţea.

Potrivit preşedintelui ARB, noul regulament de creditare a populaţiei a redus, n medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de ndatorare, nsă acesta variază n funcţie de diferitele titpuri de credit.

Regulamentul nr. 11 impune cerinţa ca băncile să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de ndatorare.

Astfel, băncile vor analiza capacitatea de rambursare a clienţilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către mprumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arată n regulament.

Băncile vor fi obligate, de asemenea, să stabilească gradul maxim de ndatorare a clienţilor n mod diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (n funcţie de valută, indexare, tipul dobnzii, perioada de acordare, comportamentul clienţilor şi garanţii) şi lund n considerare riscuri precum cel valutar, de rată a dobnzii şi de majorare a costului creditului.

Banca centrală mai cere băncilor, la calculul gradului maxim de ndatorare, să ţină cont de cea mai mare majorare a ratei dobnzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei n care se acordă creditul faţă de leu şi de cea mai mare creştere a comisioanelor.

Banca Naţională a Romniei (BNR) a anunţat băncile, n momentul aplicării noului regulament de creditare a populaţiei, că va reanaliza normele după trei luni, a declarat marţi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat şi completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la mprumuturile destinate persoanelor fizice - a fost publicat n Monitorul Oficial n 22 august şi a nceput să fie aplicat de toate băncile de la nceputul lunii octombrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

 



 

Ultimele Comentarii