BANCI | Ultima Ora

Cursul de schimb suporta Brexit-ul mai bine decat forintul si zlotul: leul s-a depreciat cu doar doi bani fata de euro, fapt subliniat si de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-24 16:01

Leul s-a depreciat astazi cu doar doi bani (0,41%) fata de moneda euro, de la 4,5179 lei cat era ieri la 4,5366 lei cotatia anuntata pentru astazi de BNR, in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare provocate de iesirea Angliei din Uniunea Europeana.

Leul s-a depreciat mult mai mult insa fata de dolarul american: cu 2,69%, echivalentul a 10 bani, de la 3,9699 lei cat era ieri la 4,0766 lei astazi.

In schimb, leul s-a apreciat cu aproape 20 de bani (3,7%) fata de lira sterlina, de la 5,8884 lei cat era cotat ieri la 5,6686 lei astazi.

Forintul maghiar s-a depreciat cu 0,6% (1,85 forinti) fata de euro, de la 314,70 la 316,55 forinti, iar fata de dolar cu numai 0,2%, de la 282,32 la 283,14 forinti pentru un USD.

Fata de lira sterlina, forintul s-a apreciat astazi cu 0,4%, conform cursului oficial publicat de Banca Nationala a Ungariei.

Zlotul polonez s-a depreciat fata de euro cu 1,6%, adica 7 grosz (subdiviziunea zlotului), de la 4,3806 zloti pentru un euro cat era cotat ieri la 4,4526 zloti astazi, conform cursului oficial publicat de Banca Nationala a Poloniei.

Fata de dolarul american, zlotul s-a depreciat cu 3,6%, de la 3,8593 zloti pentru un USD la 3,9994 zloti.

In schimb, zlotul s-a apreciat cu 2,4% fata de lira sterlina.

BNR subliniaza, intr-o declaratie a purtatorului de cuvant, Dan Suciu, pe tema iesirii Anglei din Uniunea Europeana, ca moneda nationala s-a depreciat mai putin decat altele din regiune.

Trebuie sa tinem cont insa si de faptul ca pietele valutare din Romania si Ungaria sunt mult mai mici decat cea din Polonia, in consecinta si tranzactiile si speculatiile sunt mai putine, permitand bancilor centrale din cele doua tari sa controleze mult mai usor fluctuatiile cursului.

Politica BNR in privinta cursului de schimb este denumita "flotare controlata" (managed floating), ceea ce inseamna ca banca nationala intervine pe piata valutara doar cand, in cazul unor crize, precum cea din prezent prilejuita de Brexit, cursul are fluctuatii puternice. Ceea ce se pare ca nu prea a fost cazul astazi.

In acelasi timp, pentru a contracara speculatiile pe curs, BNR controleaza si dobanzile pe termen scurt de pe piata interbancara, prin restrangerea lichiditatilor, dupa cum s-a vazut si astazi: ROBOR overnight a sarit de la 0,42% cat era ieri la 0,57% astazi.

Dobanzile pietei bancare, ca si cursul, ar urma sa revina la nivelurile dinaintea crizei daca valurile acesteia se vor sparge sau vor ramane la niveluri mai ridicate daca Brexit-ul va afecta semnificativ economia europeana si implicit pe cea a Romaniei.

Si BVB a scazut mai putin decat bursele din regiune

Ca si piata valutara, piata bursiera din Romania este, de asemenea, mult mai mica decat cele din Ungaria si Polonia, astfel ca este valabil acelasi principiu: socurile sunt mai mici.

Astfel, bursa din Varsovia (indicele WIG 20) a scazut astazi cu 5,3%, fata de o corectie de doar 3,16% a indicelui BET de la Bursa din Bucuresti.

Bursa din Budapesta (BUX index) este in scadere cu 4,47% la aceasta ora.

Declarația purtătorului de cuvânt al BNR

BNR monitorizează atent evoluția piețelor financiare.

Piețele financiare internaționale au înregistrat fluctuații ample ca urmare a referendumului din Marea Britanie.

Aceste mișcări s-au reflectat și asupra evoluțiilor din regiune, inclusiv asupra leului românesc ale cărui fluctuații au fost însă mai puțin ample decât ale celorlalte monede din regiune.

BNR monitorizează atent aceste evoluţii fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite. Totodată, BNR, membru al Sistemului European al Băncilor Centrale, este în permanent contact cu alte bănci centrale.

BNR va continua să acționeze pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  curs de schimb valutar  Ferratum  curs EURO/RON  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraScaderea costului creditului este principala doleanta a celor care apeleaza la CSALB

Ultimii doi ani de criză au adus modificări importante în profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Analiza celor detalii

CEC Bank plateste dividende de 634 milioane lei statului roman

- Dividendele sunt aferente profitului din 2019 și 2020 - Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019 CEC detalii

Garanti BBVA finanteaza proiectul imobiliar The Ivy

Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din România, a semnat un nou acord de finanțare cu Garanti BBVA, pentru construirea celei de-a doua clădiri din proiectul THE IVY, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata: Valoarea totală a detalii

Atac phishing la utilizatorii aplicatiei YOU BRD

Utilizatorii aplicatiei de internet/mobile banking YOU BRD sunt vizati de un atac tip phishing, o tentativa de frauda online prin care se incearca furtul datelor personale si a parolelor/PIN-urile cardurilor si aplicatiilor bancare. Atacul se deruleaza printr-un email care apare a veni detalii

  

Ultimele Comentarii