BANCI | Ultima Ora

Cursul de schimb suporta Brexit-ul mai bine decat forintul si zlotul: leul s-a depreciat cu doar doi bani fata de euro, fapt subliniat si de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-24 16:01

Leul s-a depreciat astazi cu doar doi bani (0,41%) fata de moneda euro, de la 4,5179 lei cat era ieri la 4,5366 lei cotatia anuntata pentru astazi de BNR, in ciuda turbulentelor de pe pietele financiare provocate de iesirea Angliei din Uniunea Europeana.

Leul s-a depreciat mult mai mult insa fata de dolarul american: cu 2,69%, echivalentul a 10 bani, de la 3,9699 lei cat era ieri la 4,0766 lei astazi.

In schimb, leul s-a apreciat cu aproape 20 de bani (3,7%) fata de lira sterlina, de la 5,8884 lei cat era cotat ieri la 5,6686 lei astazi.

Forintul maghiar s-a depreciat cu 0,6% (1,85 forinti) fata de euro, de la 314,70 la 316,55 forinti, iar fata de dolar cu numai 0,2%, de la 282,32 la 283,14 forinti pentru un USD.

Fata de lira sterlina, forintul s-a apreciat astazi cu 0,4%, conform cursului oficial publicat de Banca Nationala a Ungariei.

Zlotul polonez s-a depreciat fata de euro cu 1,6%, adica 7 grosz (subdiviziunea zlotului), de la 4,3806 zloti pentru un euro cat era cotat ieri la 4,4526 zloti astazi, conform cursului oficial publicat de Banca Nationala a Poloniei.

Fata de dolarul american, zlotul s-a depreciat cu 3,6%, de la 3,8593 zloti pentru un USD la 3,9994 zloti.

In schimb, zlotul s-a apreciat cu 2,4% fata de lira sterlina.

BNR subliniaza, intr-o declaratie a purtatorului de cuvant, Dan Suciu, pe tema iesirii Anglei din Uniunea Europeana, ca moneda nationala s-a depreciat mai putin decat altele din regiune.

Trebuie sa tinem cont insa si de faptul ca pietele valutare din Romania si Ungaria sunt mult mai mici decat cea din Polonia, in consecinta si tranzactiile si speculatiile sunt mai putine, permitand bancilor centrale din cele doua tari sa controleze mult mai usor fluctuatiile cursului.

Politica BNR in privinta cursului de schimb este denumita "flotare controlata" (managed floating), ceea ce inseamna ca banca nationala intervine pe piata valutara doar cand, in cazul unor crize, precum cea din prezent prilejuita de Brexit, cursul are fluctuatii puternice. Ceea ce se pare ca nu prea a fost cazul astazi.

In acelasi timp, pentru a contracara speculatiile pe curs, BNR controleaza si dobanzile pe termen scurt de pe piata interbancara, prin restrangerea lichiditatilor, dupa cum s-a vazut si astazi: ROBOR overnight a sarit de la 0,42% cat era ieri la 0,57% astazi.

Dobanzile pietei bancare, ca si cursul, ar urma sa revina la nivelurile dinaintea crizei daca valurile acesteia se vor sparge sau vor ramane la niveluri mai ridicate daca Brexit-ul va afecta semnificativ economia europeana si implicit pe cea a Romaniei.

Si BVB a scazut mai putin decat bursele din regiune

Ca si piata valutara, piata bursiera din Romania este, de asemenea, mult mai mica decat cele din Ungaria si Polonia, astfel ca este valabil acelasi principiu: socurile sunt mai mici.

Astfel, bursa din Varsovia (indicele WIG 20) a scazut astazi cu 5,3%, fata de o corectie de doar 3,16% a indicelui BET de la Bursa din Bucuresti.

Bursa din Budapesta (BUX index) este in scadere cu 4,47% la aceasta ora.

Declarația purtătorului de cuvânt al BNR

BNR monitorizează atent evoluția piețelor financiare.

Piețele financiare internaționale au înregistrat fluctuații ample ca urmare a referendumului din Marea Britanie.

Aceste mișcări s-au reflectat și asupra evoluțiilor din regiune, inclusiv asupra leului românesc ale cărui fluctuații au fost însă mai puțin ample decât ale celorlalte monede din regiune.

BNR monitorizează atent aceste evoluţii fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite. Totodată, BNR, membru al Sistemului European al Băncilor Centrale, este în permanent contact cu alte bănci centrale.

BNR va continua să acționeze pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  curs de schimb valutar  Ferratum  curs EURO/RON  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProbleme cu functionarea cardurilor Raiffeisen la POS-urile magazinelor: clientilor li s-au luat banii din conturi de doua ori (actualizat)

Clientii Raiffeisen se plang ca astazi au avut probleme in utilizarea cardurilor de debit la POS-urile magazinelor. "Azi dimineata nu mergea tranzactionarea cu cardul de debit Raiffeisen la POS alte banci", s-a plans un client al bancii, pe Facebook. "S-au facut detalii

Noi comisioane pentru clientii ING Bank

ING Bank a anuntat ca introduce noi comisioane pentru serviciile furnizate clientilor bancii. Astfel, din 1 martie 2021, ING isi va taxa clientii cu cate 18 lei pentru fiecare card livrat la domiciliul acestora. Un comision de 20 de lei va trebui achitat, tot din 1 martie 2021, detalii

Cum a fost jefuita o banca cu un biletel primit de casiera de la hot

O unitate a BRD Groupe Societe Generale din Bucuresti, in apropierea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a fost jefuita cu ajutorul unui biletel transmis de hot casieriei, in care-i cerea sa-i dea banii din sertar. (vezi biletelul in fotografia publicata de detalii

ING Bank va trimite cardurile la domiciliul clientilor, prin curier, cu un comision de 18 lei

ING Bank si-a anuntat clientii ca din 1 martie 2021 "cardurile embosate atașate ING Card Complet sau conturilor curente în EUR, atât cele nou emise cât și cele reînnoite, vor fi livrate la adresa de corespondență sau o altă adresă pe care ne-o vei comunica. Prețul detalii

Ultimele Comentarii