BANCI | Stirea Zilei

CEC Bank a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-01 00:02

CEC Bank, banca detinuta integral de statul roman, prin Ministerul Finantelor, si condusa de Radu Ghetea, a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de credite neperformante.

Activele CEC Bank au scazut usor, cu 1,69% (473 milioane lei) in 2015, la 27,507 miliarde lei, de la 27,980 miliarde lei in 2014, insa banca si-a majorat stocul de credite cu 12,47%, echivalentul a 1,487 miliarde lei net, la un total de 13,415 miliarde lei la valoarea neta (fara provizioane).

Soldul brut al creditelor a crescut de la 13 la 14,6 miliarde lei, cresterea importanta, de 13,6%, fiind in segmentul persoanelor juridice (de la 8,8 la 10 miliarde lei). Creditele pentru IMM-uri au fost majorate cu 765 milioane lei iar pentru autoritatile publice locale (AAPL-uri) cu 596 milioane lei.

Soldul brut al creditelor pentru populatie a avansat cu 10%. CEC Bank a acordat in 2015 un numar de 29.090 credite noi, in valoare de 1,210 miliarde lei, dintre care 4.516 credite Prima Casa, in valoare de 741 milioane lei. CEC Bank are o cota de piata de 15% la creditele Prima Casa.

Atat stocul de credite, cat mai ales profitul bancii, sunt afectate insa destul de serios de problemele pe care le are banca in procesul de curatare a bilantului de creditele neperformante, volumul de provizioane pentru acestea fiind destul de ridicat.

Intrucat CEC Bank nu face parte dintr-un grup financiar-bancar, neavand astfel posibilitatea transferurilor expunerilor neperformante la alte entitati din cadrul grupului specializate in gestionarea unor astfel de creante, asa cum s-a intamplat in cazul bancilor concurente, dupa cum precizeaza banca in raportul anual, procesul de curatare a bilantului este mai anevoios si in consecinta si indicatorii de neperformanta sunt mai ridicati.

Astfel, rata creditelor neperformante (rata expunerilor neperformante, conform definitiei ABE) a ajuns in decembrie 2014 la 25,41%, fata de 20,71% media sistemului bancar, insa a scazut la 17,5% in 2015, fata de media sistemului bancar de 13,61%, datorita scoaterii din bilant (write-off) a neperformantelor si vanzarii unei parti a acestora.

Curatenia bilantului inseamna si majorarea provizioanelor, care s-au ridicat la 458 milioane lei in 2015, aproape de nivelul profitului operational al bancii, de 474 milioane lei.

Administrarea riscului si curatenia bilantului, alaturi de problema de recapitalizare, ar putea fi asadar principalele provocari ale CEC Bank si in acest an.

In acelasi timp, banca de stat are un rol tot mai important in creditarea persoanelor fizice dar mai ales a firmelor din zona rurala agricola, unde CEC Bank detine o retea de peste 500 de unitati care pot fi o infrastructura esentiala pentru cresterea bancarizarii si accesarii fondurilor europene.

Vezi aici alte amanunte despre bilantul CEC Bank in 2015

Taguri: credite ipotecare  Prima Casa  credite firme  CEC Bank  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe reclamatii primesc bancile

Executarile silite, poprirea conturilor, raportarea la Biroul de Credit, restantele la credite sau amanarea ratelor sunt printre cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor transmise de clientii acestora, care se confrunta tot mai mult cu criza COVID-19, conform intrebarilor detalii

BCR emite online un card de credit cu una dintre cele mai mari dobanzi in comparatie cu alte banci

Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca poate emite si online, nu doar in sucursale, cardurile sale de credit, care au una dintre cele mai mari dobanzi din piata bancara, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cardurile de credit ale celor mai mari 15 banci detalii

Raiffeisen pierde definitiv procesul cu Curtea de Conturi in cazul bancii pentru locuinte

Si Raiffeisen Bank, la fel ca BCR, a pierdut definitiv, la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), procesul impotriva Curtii de Conturi, care a acuzat-o ca a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor detalii

La ce banca refinantam un credit ipotecar, pentru a obtine o rata mai mica?

Creditele ipotecare, spre deosebire de creditele de consum, au dobanzi mult mai reduse si mai uniform distribuite intre banci: cele mai mici sunt la CEC Bank si la Banca Transilvania, cu DAE de 5,3%, iar cele mai mari la OTP Bank (DAE de 6,5%) si BRD (DAE de 6,7%), conform clasamentului intocmit detalii

Ultimele Comentarii