BANCI | Stirea Zilei

CEC Bank a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de creditele neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-01 00:02

CEC Bank, banca detinuta integral de statul roman, prin Ministerul Finantelor, si condusa de Radu Ghetea, a reusit sa-si majoreze profitul cu 30% in 2015, la 11 milioane lei, in ciuda problemelor cu curatarea bilantului de credite neperformante.

Activele CEC Bank au scazut usor, cu 1,69% (473 milioane lei) in 2015, la 27,507 miliarde lei, de la 27,980 miliarde lei in 2014, insa banca si-a majorat stocul de credite cu 12,47%, echivalentul a 1,487 miliarde lei net, la un total de 13,415 miliarde lei la valoarea neta (fara provizioane).

Soldul brut al creditelor a crescut de la 13 la 14,6 miliarde lei, cresterea importanta, de 13,6%, fiind in segmentul persoanelor juridice (de la 8,8 la 10 miliarde lei). Creditele pentru IMM-uri au fost majorate cu 765 milioane lei iar pentru autoritatile publice locale (AAPL-uri) cu 596 milioane lei.

Soldul brut al creditelor pentru populatie a avansat cu 10%. CEC Bank a acordat in 2015 un numar de 29.090 credite noi, in valoare de 1,210 miliarde lei, dintre care 4.516 credite Prima Casa, in valoare de 741 milioane lei. CEC Bank are o cota de piata de 15% la creditele Prima Casa.

Atat stocul de credite, cat mai ales profitul bancii, sunt afectate insa destul de serios de problemele pe care le are banca in procesul de curatare a bilantului de creditele neperformante, volumul de provizioane pentru acestea fiind destul de ridicat.

Intrucat CEC Bank nu face parte dintr-un grup financiar-bancar, neavand astfel posibilitatea transferurilor expunerilor neperformante la alte entitati din cadrul grupului specializate in gestionarea unor astfel de creante, asa cum s-a intamplat in cazul bancilor concurente, dupa cum precizeaza banca in raportul anual, procesul de curatare a bilantului este mai anevoios si in consecinta si indicatorii de neperformanta sunt mai ridicati.

Astfel, rata creditelor neperformante (rata expunerilor neperformante, conform definitiei ABE) a ajuns in decembrie 2014 la 25,41%, fata de 20,71% media sistemului bancar, insa a scazut la 17,5% in 2015, fata de media sistemului bancar de 13,61%, datorita scoaterii din bilant (write-off) a neperformantelor si vanzarii unei parti a acestora.

Curatenia bilantului inseamna si majorarea provizioanelor, care s-au ridicat la 458 milioane lei in 2015, aproape de nivelul profitului operational al bancii, de 474 milioane lei.

Administrarea riscului si curatenia bilantului, alaturi de problema de recapitalizare, ar putea fi asadar principalele provocari ale CEC Bank si in acest an.

In acelasi timp, banca de stat are un rol tot mai important in creditarea persoanelor fizice dar mai ales a firmelor din zona rurala agricola, unde CEC Bank detine o retea de peste 500 de unitati care pot fi o infrastructura esentiala pentru cresterea bancarizarii si accesarii fondurilor europene.

Vezi aici alte amanunte despre bilantul CEC Bank in 2015

Taguri: credite ipotecare  Prima Casa  credite firme  CEC Bank  credite neperformante  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCand mergi in alta tara, nu folosi cardul ING si nu scoate euro de la bancomatele Euronet!

Cardurile ING Bank au un curs de schimb valutar foarte dezavantajos pentru platile in euro din alte tari, iar unele bancomate, precum cele ale Euronet, au un serviciu de schimb valutar care poate fi considerat un jaf la adresa utilizatorilor de carduri si ar trebui interzis. ING continua detalii

Raiffeisen majoreaza substantial comisioanele la conturile si cardurile in lei, pentru a compensa reducerea tarifului la platile in euro, si devine cea mai scumpa banca din Romania

Raiffeisen Bank a majorat substantial comisioanele aferente conturilor si cardurilor in lei pentru clientii persoane fizice, pentru a compensa scaderea de 10 ori a tarifului pentru o plata in euro, de la minim 10 euro (50 de lei) cat era pana acum, la doar 4,51 lei, ca pentru o plata in lei, detalii

ING Bank se mentine pe locul 3, dupa Alior Bank si CEC Bank, in topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont cu card si online banking (actualizat)

ING Bank se mentine pe locul trei, dupa Alior Bank si CEC Bank, in topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont curent standard in lei al unei persoane fizice, cu card de debit si serviciile de online banking (internet/mobile banking), desi banca olandeza a majorat comisioanele in detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la un credit imobiliar?

Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, variaza la creditele ipotecare intre 5,84% si 11% pe an, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro, pe baza unui numar de 24 de oferte de credite imobiliare acordate de 17 banci romanesti, comparate pe portalul detalii

Ultimele Comentarii