BANCI | Stirea Zilei

Bancile au convertit 17.400 de credite din franci elvetieni in lei pe parcursul a patru luni, mai multe decat tot anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-18 18:11

Un numar de 17.400 de credite in franci elvetieni au fost convertite in lei de catre banci in perioada noiembrie 2015-martie 2016, mai multe decat cele 17.100 de conversii efectuate anul trecut, cand s-a derulat oferta Bancii Transilvania pentru creditele Volksbank, arata datele BNR furnizate la solicitarea Bancherul.ro.

Cu toate acestea, numarul romanilor cu credite in franci elvetieni (CHF) s-a redus cu doar 7.218 persoane in aceeasi perioada, de la 61.800 la 54.615 de debitori, soldul acestor credite, atât credite de consum cât și credite imobiliare, scăzand cu 1,6 miliarde lei, de la 8 la 6,4 miliarde lei, conform acelorasi statistici.

Unde este atunci diferenta dintre 17.400 de credite convertite in lei si scaderea numarului total al creditelor in CHF cu doar 7.218 credite? Ramane ca BNR sa clarifice acest mister.

Pana atunci, presupunem ca s-a intamplat acelasi lucru ca anul trecut, cand Banca Nationala preciza ca “scăderea numărului total al debitorilor ar fi fost, deci, mai amplă dacă nu ar fi fost parțial contrabalansată de readucerea în portofoliul băncilor a unor împrumuturi cesionate anterior perioadei analizate (circa 11.700)”.

In noiembrie 2015, OTP Bank a repatriat in jur de 11.000 de credite in CHF, in valoare de 1,4 miliarde lei, externalizate anterior unei entitati din Olanda, in vederea aplicarii ofertei de conversie a acestora in lei. (vezi aici detalii)

Daca acelasi lucru s-a intamplat si in acest an, atunci este vorba de alte aproximativ 10.000 de credite repatriate de catre alta banca in tara, probabil cu acelasi scop, in vederea conversiei in lei.

Doua treimi dintre solicitarile clientilor au fost solutionate prin conversia sau restructurarea creditelor

Banca Nationala mai spune ca “este important de menționat că au fost soluționate circa două treimi din totalul celor aproximativ 46.000 de solicitări (privind conversia sau restructurarea acestor credite) primite de instituțiile de credit de la clienți în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2016.

Aceasta inseamna ca au fost solutionate in jur de 30.000 de credite, dintre care mai mult de jumate (17.400) au fost convertite in lei, restul fiind restructurate.

Un numar de 11.552 de împrumuturi au fost restructurate in perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2016, mai mentioneaza BNR.

In noiembrie 2015, banca centrala preciza ca “din numărul de credite în franci elvețieni aflate în stoc în luna noiembrie 2015 (61.800), 10.651 sunt împrumuturi restructurate, ceea ce sugerează și o anumită preferință pentru menținerea denominării în franci elvețieni în contextul ajustării condițiilor contractuale.”

Peste jumătate din numărul debitorilor cu credite în franci elvețieni au contractat aceste împrumuturi pentru nevoi de consum, negarantate cu ipoteci. În luna martie 2016, debitorii în franci elvețieni cu credite ipotecare reprezentau aproximativ 25 la sută din total, mai arata BNR.

Numarul conversiilor de credite in CHF ar putea incetini insa in aceasta perioada, din cauza adoptarii legii privind darea in plata si a reluarii dezbaterilor la legea initiata de Ana Birchall privind conversia creditelor in franci la un curs mai mic decat cel din prezent sau chiar la cel din data acordarii creditelor. (vezi aici detalii)

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  curs BNR  Easy Credit  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Banca Transilvania  

Comentarii

marius ban
conversie chf in lei
bancpost mi/a refuzat 20 10 2009 conversia si scaderea perioadei de rambursare cind chf era 2,23 pt ca depasam 900 ron dar dupa aceea am avut rata si de1400ron i/am scris la isarescu care pt mine este visinescu chiar mai rau si dl danescu florin cel litigiile banci clienti dar degeaba! toti celor care au inlesnit si promovat imprumuturile ghf si care sint ostili noua sa celor cu credite sa le creasca limba ,dintii in gura si inca ceva.... cum ne/au crescut noua chfAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii