BANCI | Stirea Zilei

Comisia Europeana este de acord cu impartirea poverii creditelor in franci elvetieni intre banci si clienti, dar sa fie echilibrata, nu la cursul din data acordarii imprumuturilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-14 09:05

Comisarul european Jonathan Hill despre conversia creditelor in CHF: Avem nevoie de o solutie care sa ofere un echilibru potrivit, in acord cu legislatia UE, care sa protejeze consumatorii, investitiile si piata unica.

Comisia Europeana, prin vocea comisarului Jonathan Hill, (foto) este de acord cu conversia creditelor in franci elvetieni (CHF), chiar si aplicata retroactiv creditelor vechi in prezent in derulare, nu doar celor noi, cum prevede Directiva nr.17 privind creditele ipotecare, insa povara cursului de schimb trebuie impartita in mod echilibrat intre banci si clienti.

Noua abordare europeana in problema creditelor in franci este in acord cu proiectul de lege privind conversia creditelor in CHF initiat de deputata PSD Ana Birchall, care a propus o conversie in lei la un curs mediu intre data acordarii si cel din prezent, spre deosebire de intentia altor parlamentari, care au declarat ca intentioneaza sa sustina conversia la cursul istoric, din data acordarii. (vezi aici detalii)

Lordul Hill a raspuns, saptamana trecuta, in Parlamentul European, la intrebarile privind problema creditelor in CHF si masurile adoptate in acest sens de Comisia Europeana.

“Pentru viitor, a explicat el, am actionat pentru a ne asigura ca riscurile asociate creditelor in valuta sunt mai bine administrate, prin mai multe masuri de protectie a consumatorilor, incluse in Directiva privind creditele ipotecare. Insa aceasta nu rezolva problema creditelor existente. Aici, colaboram indeaproape cu guvernele pentru gasirea celei mai bune solutii. Fireste ca este nevoie de protectia consumatorilor. Dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca masurile luate corespund in totalitate cu normele pietei unice si ca ele nu restrictioneaza in mod disproportionat libertatea miscarii capitalurilor sau libertatea companiilor europene de a face afaceri oriunde in cadrul UE. Mai trebuie sa luam in calcul faptul ca ar putea fi compromisa si increderea investitorilor, prin afectarea stabilitatii legislative”, a spus lordul Hill.

El a dat exemplul Croatiei, care a adoptat o lege prin care impune conversia in euro a creditelor in franci la cursul din data acordarii acestora, eliminand astfel riscul valutar. Bancile au fost obligate sa suporte in intregime costul conversiei, estimat la un miliard de euro.

Comisia Europeana a analizat aceasta lege daca este compatibila cu principiile pietei unice, iar concluziile initiale sunt urmatoarele, conform lordului Hill:

“Este clar ca masurile de protectie a debitorilor, pentru evitarea unei crize a indatorarii, poate justifica restrictii in privinta miscarilor de capitaluri sau a libertatii de derulare a afacerilor. Dar in opinia noastra, conversia creditelor in franci la un curs de schimb artificial si plasarea costurilor aproape exclusiv asupra bancilor depaseste obiectivul de protectie a consumatorilor si evitarea unei crize a indatorarii. Este o problema ce trebuie rezolvata, in mod clar. De aceea trebuie sa gasim o solutie de echilibru, conform libertatilor stabilite in Tratat, care sa mentina increderea investitorilor in Croatia”, a adaugat comisarul european Hill.

El a mai precizat ca problema s-a discutat si in cadrul consiliului ECOFIN iar Comisia supravegheaza cu atentie situatia din Croatia, precum si din alte tari.

“Avem in vedere toate optiunile, incluzand, fireste, initierea procedurii de infringement, daca va fi necesar. Tinem legatura cu guvernul croat, care ne-a spus ca vrea sa gaseasca o solutie si discuta cu bancile in vederea ajungerii la o abordare mai echilibrata, care sa imparta povara ajustarii mai corect. Sustin aceasta abordare, insa este clar ca trebuie sa se faca rapid progrese in acest sens, altfel va trebui sa adoptam masurile necesare. Avem nevoie de o solutie care sa ofere un echilibru potrivit, in acord cu legislatia UE, care sa protejeze consumatorii, investitiile si piata unica. Aceasta este solutia pe care o voi sustine si care ar trebui sa existe in toate statele”, a adaugat comisiarul european Hill. (vezi aici declaratia)

Taguri: curs BNR  Easy Credit  probleme functionare carduri  Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala (CNSM)  Libra Internet Banking  credite online IFN-uri  

Comentarii

Jules
Las-o
Nu ne intereseaza frate parerea voastra. Ce parere ati avut 8 ani cat a crescut chf? Singurul curs este cel istoric din ziua tragerii creditului. Am facut credite intr-o moneda "stabila"

Echelibrata
Interesant
Ce inseamna echilibrata domnule comisar atata timp cat pana in prezent toate costurile devalorizarii au fost suportate de clienti nu de banci si acum veniti sa ziceti ca sunteti de acord sa fie echilibrata impartirea poverii.

Sorin Dinu
Credite in CHF
Cursul istoric pentru ca bancile sa isi invete lectia: daca minti clientii care vin sa ia un credit, ca CHF-ul este o moneda sigura, tu ca profesionist, atunci profesionistule, banca, sa tragi ponoasele cu procese si pierderea credibilitatii.

Maria
minciuna si furtul se platesc
daca ne-ati inselat spunindu-ne ca CHF este cea mai stabila moneda,acum este momentul sa platiti ! dl Hill crede ca daca ne-ar fi spus adevarul. noi am mai fi facut imprumuturile? bancile trebuie sa-si asume urmarile INSELATORIEI si sa faca covversia in lei la cursul istoric !!!!!

Fane
jegurilor
pai mai jegule oamenii au platit o gramada de ani rate dublate deci acum e randul bancilor sa suporte dublura ratelor, e simplu convertiti la cursul istoric si restul de dublura de rate o va plati banca si atunci este echitabil. Ce nemernici odinari sunt si deontologii astia din UE. Ma pis pe ea de UE sper sa faca implozie cat mai curandAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii