BANCI | Ultima Ora

Seful Raiffeisen Bank spune ca legea darii in plata si cea de conversie a creditelor in CHF ar putea avea un impact semnificativ asupra activitatii bancii in acest an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-16 15:56

Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank, spune ca proiectele de lege care se dezbat in Parlament, precum darea in plata si conversia creditelor in franci elvetieni, ar putea avea un impact semnificativ asupra activitatii si a rezultatelor bancii in 2016.

Raiffeisen Bank este printre bancile care ar avea cel mai mult de suferit de pe urma celor doua legi, intrucat este una dintre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), moneda care s-a apreciat fata de leu in medie cu 80% dupa izbucnirea crizei din 2008, provocand majorarea substantiala a datoriilor detinatorilor acestor credite.

Banca austriaca nu s-a aratat dispusa sa imparta povara cursului valutar cu clientii sai, dupa cum a recomandat BNR la inceputul anului trecut. Abia in decembrie 2015 banca a anuntat un program de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount de 10% initial, valabil insa doar pentru cei care au restante la Biroul de Credit sau o rata la credit de peste 65% din salariu (vezi aici detalii).

Acum insa, conform noilor declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu, Raiffeisen si restul bancilor ar putea fi obligate, prin noile legi ce urmeaza a fi adoptate, sa usureze povara clientilor, in vederea "umanizarii creditarii".

Declaratia lui Groningen a fost facuta in comunicatul de presa al Raiffeisen prin care s-a anuntat ca banca a obtinut anul trecut un profit net de 98 milioane euro, al patrulea ca marime din sectorul bancar dupa Banca Transilvania, BCR si BRD.

„Suntem multumiti de rezultatele obtinute in 2015 si ramanem preocupati de construirea unor relatii pe termen lung cu clientii nostri. Asta inseamna ca vom continua sa ne concentram pe imbunatatirea interactiunii cu banca, in sensul simplificarii si transparentei costurilor si a rapiditatii tranzactiilor. Ne propunem sa fim cat mai buni in ceea ce facem si nu ma indoiesc ca vom reusi ca si pana acum, sa crestem profitabil si echilibrat. Raman o problema schimbarile legislative cu care ne confruntam in prezent si care pot avea un impact semnificativ asupra activitatii si a rezultatelor noastre in 2016”, a spus Steven van Groningen, Presedinte&CEO Raiffeisen Bank, conform unui comunicat al bancii.

El a adaugat urmatoarele: "In 2015 am reusit sa compensam partial impactul ratelor de dobanda scazute din piata, care au afectat veniturile noastre. Cresterea activitatii de creditare si a altor operatiuni bancare au facut ca scaderea veniturilor sa fie doar de 1%, pana la 449 milioane euro.

Economia romaneasca are nevoie de finantare, asadar putem sa cream premizele cresterii creditarii, a parteneriatelor si a unor relatii pe termen lung cu clientii nostri. In 2015 am finantat economia, prin credite noi acordate, in valoare de peste 2 miliarde de euro”.

Rezultatele Raiffeisen Bank in 2015

In comunicatul Raiffeisen se mai arata urmatoarele:

Raiffeisen Bank a realizat un profit net de 98 de milioane euro in 2015, fata de 113 de milioane euro, cat inregistra in 2014, influentat in principal de o usoara scadere a veniturilor si anumite cheltuieli nerecurente ale anului 2015.

Valoarea totala a activelor Raiffeisen Bank a ajuns la 6,95 miliarde euro, in crestere cu 8% fata de 6,41 miliarde euro, cat erau la finele lui 2014. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, creditele nete acordate au crescut cu 5%. Cifra raportata de crestere a creditelor este de12%, evolutie influentata de o tranzactie incheiata cu o companie parte a Grupului RBI, care a insemnat preluarea unui portofoliu de credite in valoare de aproximativ 240 milioane euro. In ceea ce priveste soldul depozitelor atrase de la clienti, desi ratele dobanzilor din piata s-au aflat la niveluri reduse, acesta au crescut constant in 2015, cu 12% fata de anul precedent (depasind cu peste 30% cresterea inregistrata la nivelul sistemului bancar). In consecinta, raportul credite/depozite a inregistrat o valoarea de 81%, similara cu cea din 2014. Capitalizarea bancii este solida, cu o rata de adecvare a capitalului de 18,6%.

Cheltuielile nete cu provizioanele au scazut la 65 de milioane euro comparativ cu 2014, cand erau 71 de milioane de euro. S-a confirmat imbunatatirea semnificativa a indicatorilor de risc aferenti persoanelor fizice, observata si de-a lungul anului precedent, iar in 2015 aceasi tendinta pozitiva se poate observa si la clientii IMM si companii mari si medii. Implementarea unei strategii prudente de risc isi arata rezultatele in evolutia ratei creditelor neperformante, care a inregistrat o scadere semnificativa, pana la 6,7%, in 2015 fata de 7,5% cat era in 2014.

Am reusit sa generam economii prin reducerea si eliminarea unor procese ineficiente din activitatea bancii, iar baza de costuri a ramas la acelasi nivel in 2015 fata 2014. Cheltuielile totale raportate arata o crestere de 5% in 2015 fata de anul precedent, pe fondul unor evenimente nerecurente ce au avut loc in ambele perioade.
 
O tendinta imbucuratoare si confirmata de prima jumatate a anului 2015 este aceea ca tot mai multi clienti folosesc canalele electronice pentru a face operatiuni – cu efecte deopotriva in eficientizarea activitatii si in satisfactia clientilor. Numarul utilizatorilor activi Raiffeisen Online a depasit 83.000, in timp ce numarul utilizatorilor Smart Mobile aproape s-a dublat, ajungand la 28.000.

Raiffeisen Bank deserveste aproximativ 2 milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri si 8.200 de companii mari si medii. Reteaua Raiffeisen Bank numara peste 500 de unitati, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri si 40 de MFM (masini multifuctionale ”selfbanking”)

Banca avea 5.349 angajati la sfarsitul anului 2015, fata de 5.409 in decembrie 2014.

Toate cifrele din acest comunicat de presa sunt in concordanta cu standardele de contabilitate internationale (IFRS) si sunt auditate. Cifrele se refera exclusiv la rezultatele Raiffeisen Bank S.A. si pot fi diferite fata de cele pe care le va anunta Raiffeisen Bank International AG (RBI) pentru operatiunile din Romania, in raportul pe 2015, publicat tot astazi, 16 martie 2016.

Comentarii

Scientolog
Adrian
Nu-l mai promoveaza astia la Wien, oare ?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraAplicatiile Raiffeisen nu functioneaza (actualizat)

Nu functioneaza aplicatiile de mobile banking si internet banking Raiffeisen Smart Mobile pentru clienți persoane fizice, Raiffeisen Online pentru clienți persoane fizice și Raiffeisen Smart Business, a anuntat Raiffeisen Bank, in jurul orei 18,20, pe detalii

ROBOR: 5,5%, EURIBOR: - 0,4%. Ce bine ca am credit in euro!

"Ce bine ca am credit in euro! Daca-l aveam in lei, acum as fi avut probleme, cu ROBOR-ul la peste 5%, in timp ce Euribor-ul este -0,4%", se bucura un cititor. L-am intrebat daca nu este afectat, in schimb, de cursul valutar leu/euro. "Deloc, a raspuns el. Am aceeasi rata de ani detalii

First Bank si-a sporit semnificativ profitul

First Bank raportează un profit de 57,1 milioane de lei pentru anul 2021, o creștere semnificativă față de perioada similară precentă, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Veniturile operaționale nete ale băncii au crescut cu 7% față detalii

BNR a majorat dobanda la 3,75%, peste estimarile analistilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte, la 3,75%, mai mult decat estimarile analistilor, care asteptau o crestere de o jumatate de punct. Decizia a fost determinata de majorarea inflatiei, precum si de deciziile de detalii

  

Ultimele Comentarii