ASIGURARI | Ultima Ora

ASF infiinteaza opt grupuri de lucru pentru cele trei piete supravegheate: asigurari, piata de capital si pensii private

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-01-13 19:51

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constituit opt grupuri de lucru în vederea identificării și adoptării de măsuri, pe termen scurt, mediu și lung pentru atingerea obiectivelor pe anul 2016, dar și pentru modernizarea și dezvoltarea piețelor financiare non-bancare, anunta ASF intr-un comunicat, in care se mai precizeaza urmatoarele:

Grupurile de lucru vor elabora propuneri de modificare a prevederilor legislative și vor identifica soluții pe mai multe paliere care includ toate cele trei sectoare reglementate și supravegheate de către ASF (asigurări, piața de capital și pensii private).

După întâlnirile cu reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, au fost constituite două grupuri de lucru în vederea soluționării problemelor identificate pe piața asigurărilor auto. Astfel, primul grup de lucru, coordonat de către domnul Marius Vorniceanu, Vicepreședinte ASF, va fi constituit din reprezentanți ai Autorității, ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Transporturilor și ai patronatelor din domeniul transporturilor. Principalele direcții de acțiune ale grupului de lucru vor fi axate pe realizarea de propuneri pentru actualizarea Legii nr.136/1995 și pentru revizuirea normelor privind polița de răspundere civilă auto (RCA), precum și pe identificarea de soluții privind reglementarea despăgubirilor pentru daunele morale și vătămările corporale.

Cel de al doilea grup de lucru, coordonat de către Președintele ASF, domnul Mișu Negrițoiu, și format din reprezentanți ai Autorității, ai UNSAR, ai UNSICAR și ai Ministerului Afacerilor Interne va propune mai multe măsuri pentru creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp. De asemenea, membrii grupului vor face propuneri pentru creșterea calitativă și cantitativă a informațiilor furnizate de entitățile supravegheate de ASF, precum și pentru eficientizarea mijloacelor de colectare, analiză și diseminare de informații privind piețele financiare nebancare utilizate de ASF, inclusiv a bazelor de date CEDAM și MiFID.

Celelalte șase grupuri de lucru vor efectua analize și vor propune soluții cu privire la domenii-cheie din piețele supravegheate, după cum urmează:

Asigurări de locuințe

Obiective: propuneri pentru creșterea gradului de cuprindere în asigurare; soluții privind completarea eficientă a asigurărilor obligatorii de locuințe cu cele facultative.

Componență: Coordonator – dl. Marius Vorniceanu, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR și ai PAID.

Asigurări de sănătate și agricole

Obiective: elaborarea unui pachet de măsuri pentru creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei asigurărilor de sănătate și a celor agricole; stimularea produselor de asigurare de sănătate și a celor agricole cu utilitate maximă pentru consumatori; elaborarea cadrului de reglementare aferent fondurilor mutuale pentru agricultură; promovarea modificării legislaţiei specifice sau incidente, primare şi secundare.
Componență: Coordonator - dl. Cornel Coca Constantinescu, Prim - Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Consiliului Investitorilor Străini.

Distribuția produselor de asigurări și pensii private

Obiective: elaborarea legislației secundare aplicabile intermediarilor în asigurări și/sau reasigurări, în conformitate cu directiva privind distribuția produselor de asigurări (Directiva IDD), precum și distribuția online a produselor de asigurare; simplificarea distribuției produselor de asigurare și de pensii private prin diversificarea canalelor de distribuție, inclusiv prin creșterea anvergurii implicării instituțiilor de credit în lanțul de distribuție.

Componență: Coordonator – dl. Mișu Negrițoiu, Președinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai UNSICAR, ai ARB și ai patronatului bancar.

Pensii facultative și ocupaționale

Obiective - stimularea economisirii pe termen lung în cadrul fondurilor de pensii facultative; măsuri pentru promovarea înființării sistemului de pensii ocupaționale.

Componență: Coordonator - dl. Ion Giurescu, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai Ministerului Muncii și ai APAPR.

Reglementarea FIA, MiFID și actualizarea normelor din piața de capital
Obiective: elaborarea proiectelor de reglementări privind fondurile de investiții alternative și a propunerilor de modificare a legislației specifice; inventarierea și revizuirea corpului activ al legislației primare și secundare și, după caz, consolidarea, republicarea sau eliminarea/abrogarea acelor norme care nu mai sunt necesare; înlăturarea paralelismelor existente în reglementările sectoriale prin concentrarea și integrarea acestora în norme unice.

Componență: Coordonator - dl. Mircea Ursache, Vicepreședinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai AAF și ai Asociației Brokerilor.

Formarea profesională și educația financiară

Obiective - propuneri pentru eficientizarea cadrului de formare profesională; măsuri pentru îmbunătățirea gradului de educație şi cultură financiară a populației; sporirea gradul de implicare a Institutului de Studii Financiare în creșterea nivelului educației financiare a consumatorilor.

Componență: Coordonator - dl. Mișu Negrițoiu, Președinte ASF, reprezentanți ai ASF, ai UNSAR, ai UNSICAR, ai Asociației Brokerilor, ai APAPR și ai AAF.

Grupurile de lucru au fost transmise şi Comisiilor de buget, finanţe şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor, cu invitaţia de a participa. Propunerile concrete rezultate din activitatea celor 8 grupuri de lucru vor fi aduse la cunoștința opiniei publice pe măsură ce vor fi elaborate.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

Crestere importanta a litigiilor cu bancile solutionate prin CSALB: atentie la fraude!

În lunile de vară consumatorii au trimis către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) cu 50% mai multe cereri decât în perioada similară din anul anterior, iar numărul negocierilor dintre consumatori și bănci este cu 60% mai detalii

Promotie la creditele ipotecare de la CEC Bank

CEC Bank oferă credite ipotecare imobiliare cu dobândă fixă de 5,55%, în primii 5 ani, ulterior variabilă, pentru cei care își încasează veniturile prin Bancă, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:  “CEC Bank vine în sprijinul detalii

 



 

Ultimele Comentarii