BANCI | Ultima Ora

Un oficial al FMI se intalneste cu guvernatorul Isarescu, presedintele Iohannis si premierul Ciolos; vom avea un nou acord cu fondul?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-04 17:29

Poul Thomsen (foto), directorul FMI responsabil de departamentul european, efectueaza astazi o vizita in Romania, unde se intalneste, printre altii, cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Ciolos si cu guvernatorul Mugur Isarescu. FMI precizeaza intr-un comunicat ca este vorba de o vizita uzuala a oficialului fondului, in care vor fi discutate evolutiile economiei romanesti si politicile care urmeaza a fi adoptate.

Presedintia a emis un comunicat dupa intalnirea cu Thomsen, in care se arata urmatoarele:

"În cadrul întrevederii, au fost discutate perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluții de la nivel european. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea continuării reformelor economice, în special în privința guvernanței corporatiste și a calității actului administrativ, într-un context de predictibilitate fiscal-bugetară și financiară.

Totodată, întrevederea a reprezentat și un bun prilej pentru a reafirma importanța consolidării încrederii în politicile guvernului din partea mediului economic și a partenerilor externi."

Vizita oficialului FMI se desfasoara in conditiile in care fostul guvern PSD condus de Victor Ponta a sfidat recomandarile fondului de a nu adopta masuri excesive de relaxare fiscala, pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica, astfel ca ultimul acord al Romaniei cu FMI a expirat in septembrie, fara sa se fi incheiat cu succes, la fel cum s-a intamplat, cu cateva luni mai devreme, si cu acordul cu Comisia Europeana.

BNR a reusit in aceasta vara sa tina locul FMI, opunandu-se vehement adoptarii tuturor masurilor de relaxare fiscala din noul cod fiscal promovat de fostul guvern Ponta, reusind, cu ajutorul presedintelui Iohannis, sa amane o parte din masurile avute initial in vedere si sa diminueze cu un punct scaderea TVA-ului, la 20%, fata de 19% cum era stabilit initial.

Se pune intrebarea, in aceste conditii, daca noul guvern tehnocrat de la Bucuresti, impreuna cu BNR si presedintele Iohannis, se gandesc sa propuna FMI incheierea unui nou acord.

Guvernatorul Isarescu ar putea avea cuvantul decisiv in aceasta chestiune, insa nu se stie exact care este opinia acestuia cu privire la oportunitaea unui nou acord, in conditiile in care el si-a exprimat de cateva ori opinia ca este timpul ca Romania sa inceapa sa invete sa se conduca singura, mai ales acum, ca a atins o stabilitate macroeconomica solida.

Miza este ca guvernul sa incerce sa negocieze cu FMI un acord mai flexibil, de tipul celui din Polonia, insa pentru asta Romania ar trebui sa se angajeze la un plan de reforme structurale importante, ceea ce nu s-a reusit pana acum.

FMI preciza la finalizarea misiunii din perioada 13-21 octombrie 2015 ca "România a înregistrat în ultimii ani o îmbunătăţire considerabilă a indicatorilor săi macroeconomici, fiind susţinută de trei acorduri succesive cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Protejarea acestor realizări, în contextul escaladării riscurilor de evoluţii sub aşteptări la nivel global, şi mai ales în economiile emergente, este aşadar crucială."

Printre politicile prioritare principale se numără menţinerea disciplinei fiscale în vederea consolidării finanţelor publice, precum şi reînnoirea momentumului pentru reformele structurale – mai ales în zona companiilor de stat–pentru a susţine nivelul de încredere şi a îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraING Bank va emite carduri din plastic reciclat

Începând cu luna septembrie a acestui an, ING Bank va începe tranziția portofoliului de carduri către o alternativă sustenabilă și prietenoasă cu mediul, din plastic reciclat. Astfel, banca va reduce amprenta de carbon a cardurilor nou-emise cu 75%, dar și energia detalii

Aplicatiile Raiffeisen nu functioneaza (actualizat)

Nu functioneaza aplicatiile de mobile banking si internet banking Raiffeisen Smart Mobile pentru clienți persoane fizice, Raiffeisen Online pentru clienți persoane fizice și Raiffeisen Smart Business, a anuntat Raiffeisen Bank, in jurul orei 18,20, pe detalii

ROBOR: 5,5%, EURIBOR: - 0,4%. Ce bine ca am credit in euro!

"Ce bine ca am credit in euro! Daca-l aveam in lei, acum as fi avut probleme, cu ROBOR-ul la peste 5%, in timp ce Euribor-ul este -0,4%", se bucura un cititor. L-am intrebat daca nu este afectat, in schimb, de cursul valutar leu/euro. "Deloc, a raspuns el. Am aceeasi rata de ani detalii

First Bank si-a sporit semnificativ profitul

First Bank raportează un profit de 57,1 milioane de lei pentru anul 2021, o creștere semnificativă față de perioada similară precentă, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Veniturile operaționale nete ale băncii au crescut cu 7% față detalii

  

Ultimele Comentarii