BNR explica de ce a mentinut dobanda si a redus rezervele minime obligatorii
Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 17:18
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din 30 octombrie 2008, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât:
Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 10,25 la sută pe an;
Gestionarea lichidităţii în vederea asigurării unei funcţionări adecvate a pieţei interbancare;
Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit de la 20 la sută la 18 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2008, precum şi menţinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale acestora.
Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare. Raportul va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 3 noiembrie 2008.
Analiza celor mai recente evoluţii macroeconomice relevă continuarea procesului de dezinflaţie şi menţinerea pentru anul 2008 a unui ritm înalt al creşterii economice, susţinut atât de expansiunea investiţiilor cât şi de cea a consumului. În acelaşi timp, intensificarea crizei financiare de pe pieţele internaţionale a determinat accentuarea incertitudinilor privind perspectivele economiei mondiale şi implicaţiile acestora asupra economiei României.
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la nivelul de 7,3 la sută în luna septembrie a.c. faţă de 8,02 la sută în luna august, după vârful de 9,04 la sută atins în luna iulie. Rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat calculată prin eliminarea impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili), precum şi al taxei pe viciu a coborât de asemenea la 6,7 la sută în luna septembrie faţă de 7,4 la sută în august. Aceste evoluţii au avut loc în contextul creşterii restrictivităţii condiţiilor monetare reale, precum şi prin manifestarea unui efect de bază favorabil în privinţa preţurilor unor produse agroalimentare.
Ritmul de creştere a salariilor a continuat să fie superior dinamicii productivităţii muncii.
Creşterea în termeni reali a creditului acordat sectorului privat şi-a menţinut însă tendinţa de moderare, în condiţiile unei decelerări mai însemnate la nivelul creditului în valută. Aceasta a avut loc ca efect al constrângerilor exercitate de majorarea costului finanţărilor externe în condiţiile volatilităţii accentuate de pe pieţele financiare internaţionale, ale continuării tendinţei de restrângere graduală a excedentului de lichiditate din sistemul bancar şi de trecere a băncii centrale în poziţia de creditor faţă de instituţiile de credit.
Creşterile succesive anterioare ale ratei dobânzii de politică monetară şi măsurile prudenţiale adoptate de-a lungul timpului de către BNR au asigurat condiţiile pentru o moderare ordonată a dinamicii creditului neguvernamental.
Cu toate acestea, rata anuală a inflaţiei va rămâne în următoarea perioadă peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei pentru anul 2008.
Riscurile macroeconomice la adresa dezinflaţiei, în special a celor legate de politica de venituri şi de majorarea cheltuielilor bugetare se menţin ridicate, în condiţiile unui grad sporit de incertitudine referitoare la efectele crizei financiare globale. În acest context, sunt necesare păstrarea unei conduite ferme a politicii monetare dar şi un sprijin consistent din partea celorlalte componente ale mixului de politici macroeconomice.
Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 10,25 la sută pe an, măsură de natură să asigure consolidarea nivelului real pozitiv al acesteia, fiind compatibilă cu atingerea în mod sustenabil a obiectivelor de dezinflaţie pe termen mediu.
CA al BNR a decis totodată reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit de la 20 la sută la 18 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2008, precum şi menţinerea nivelului actual al ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută.
Aceasta decizie vizează în principal îmbunătăţirea gestiunii lichidităţii de pe piaţa monetară interbancară, inclusiv în condiţiile amplificării turbulenţelor de pe piaţa financiară internaţională, în scopul asigurării unei finanţări sustenabile a economiei. BNR va continua gestionarea lichidităţii în vederea asigurării unei funcţionări adecvate a pieţei interbancare.
Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care politica monetară se va confrunta în perioada următoare. Raportul va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 3 noiembrie 2008.
CA al BNR monitorizează în continuare cu atenţie sporită evoluţiile interne şi ale mediului economic global în contextul desfăşurării procesului de dezintermediere financiară la nivel internaţional, al creşterii aversiunii faţă de risc a investitorilor şi în condiţiile în care evaluarea duratei şi efectelor crizei financiare internaţionale este dificil de realizat.
BNR reiterează faptul că va continua şi pe viitor să manifeste maximă vigilenţă în îndeplinirea obiectivelor sale, atât în ceea ce priveşte stabilitatea preţurilor cât şi în privinţa asigurării stabilităţii financiare.
Următoarea şedinţă a Consiliului de administraţie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 ianuarie 2009.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Stirea Zilei
CSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite
Recomandarea CSALB cÄtre consumatori este sÄ apeleze doar în ultimÄ instanČÄ la amânarea plÄČii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugÄ imprevizibilitatea situaČiei economice din momentul reluÄrii detalii
Topul bÄncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele ĂŽn lei pentru populatie
Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank Či Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele Čase detalii
Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor
Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) Či Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bÄnci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii
Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?
Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le gÄsim la Banca Transilvania, BCR, Banca RomâneascÄ, Garanti BBVA Či CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un numÄr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei
- Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)
- Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?
- Banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia cand ploua este o zicala care nu se mai aplica in Romania, spune Roxana Maria Hidan, OTP Bank
- Virginia Otel, Garanti BBVA: este in interesul bancii sa gaseasca solutii pentru consumatorii cu probleme
- Kalinov, Raiffeisen Bank: âRecomand dobanzile fixe. Chiar daca rata variabila va scadea, clientii nu pierd, ci castiga siguranta!â
- Dana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)
- Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi
- Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim
- Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
- Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la contul curent cu card si online banking
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- ContribuČia sistemului bancar ĂŽn economie ĂŽn ultimii 30 de ani este de douÄ ori cât PIB-ul României
- Concursul de educatie financiara European Money Quiz si-a stabilit castigatorii
- Club online de educatie financiara pentru liceeni
- Creditele acordate de banci, record al ultimilor 12 ani
- Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?
ROBOR
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
- ROBOR 3 luni (date statistice pe perioada 1995-2019, conform BNR)
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, in crestere cu peste 70% dupa primele trei luni ale anului
- Deficitul contului curent a crescut cu 56% in primele doua luni ale anului
- Deficitul contului curent - 815 milioane euro, dupa prima luna a anului
- Deficitul contului curent la 11 luni a depasit nivelul prognozat pentru intregul an
- Finantarea verde in Romania reprezinta doar 4% din totalul creditarii, arata o analiza a BNR
Legislatie
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind datele personale
- REGULAMENT (UE) nr. 679 din 2016 privind prelucrarea datelor cu caracter personal
- Normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite, publicate in Monitorul Oficial din 29 iulie 2022
- Din 2023 se schimba plata CASS pentru cei cu venituri extrasalariale
- Normele de aplicare a OUG 90/2022 privind amanarea ratelor la credite (proiect de Hotarare de Guvern)
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Reclamatii Credit Europe Bank - solutionarea alternativa a litigiilor
- Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult
- Cardurile BCR sunt din material reciclat
- Unicredit: schimburile valutare la bancomate nu pot fi procesate
- Cum fac o reclamatie la BCR?
Analize economice
- âInflaČia industrialÄâ, din nou ĂŽn creČtere Či peste pragul de 60% la intern
- Deficit bugetar de 1,71% din PIB, dupÄ prima jumÄtate a anului 2022
- CreČterea PIB 2022, majoratÄ ĂŽn prognoza de varÄ. Salariul real va scÄdea anul acesta
- Deficitul contului curent, ĂŽn creČtere cu 80% dupÄ primele cinci luni ale anului
- InflaČia anualÄ a atins 15%. TotuČi, creČterea lunarÄ a preČurilor e pe trend descrescÄtor
Ministerul Finantelor
- Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?
- Declaratia unica se depune pana la 25 mai, inclusiv
- Datoria publica, trecuta de 50% din PIB pe date operative: care sunt consecintele
- Noi programe de finantare: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation
- Programul Noua casa 2022: care sunt conditiile de creditare
Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
- Legalitatea prelucrarii datelor personale de catre Biroul de Credit
- Care sunt bancile si IFN-urile care-si raporteaza clientii la Biroul de Credit?
Procese
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
- Taxa de reziliere a abonamentului Vodafone inainte de termen este ilegala (decizia definitiva a judecatorilor)
- ANAF trebuie sa plateasca BCR Leasing dobanzi fiscale de 6,7 milioane lei, pentru obligatii suplimentare de plata a TVA anulate de justitie
- Clauzele abuzive din contractele de credit nu au termen de prescriptie, deci pot fi constatate oricand, chiar si dupa plata creditelor, a decis CJUE
Stiri economice
- Dobânda pe termen lung pentru România a coborât sub cea pentru Ungaria
- România, pe locul 7 ĂŽn UE la creČterea anualÄ a preČurilor
- ProducČia industrialÄ pe primele cinci luni, mai micÄ decât ĂŽn aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- Deficitul comercial lunar, stabilizat la peste 1% din PIB in luna mai 2022
- ConstrucČiile, avans minim Či trend descrescÄtor dupÄ prima treime a anului
Statistici
- INS: Veniturile romanilor au crescut anul trecut cu 10%. Banii de mancare, redistribuiti cu precadere spre locuinta, transport si haine
- Inflatia anuala - 13,76% in aprilie 2022 si va ramane cu doua cifre pana la mijlocul anului viitor
- Deficitul bugetar, deja 0,72% din PIB in februarie 2022
- Datoria publica, majorata la 48,9% din PIB in 2021
- Dobanda pe termen lung a obligatiunilor romanesti a crescut la 5,60% in februarie 2022
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
- BCE recomanda bancilor sa nu plateasca dividende
- Modul de functionare a relaxarii cantitative (quantitative easing â QE)
- Dobanda la euro nu va creste pana in iunie 2020
- BCE trebuie sa fie consultata inainte de adoptarea de legi care afecteaza bancile nationale
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
- FGDB explica modul de aplicare a procedurii de recapitalizare interna a unei banci cu depozitele negarantate ale clientilor (bail-in)
CSALB
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
- Rolul Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) in sustinerea stabilitatii financiare
- CSALB recomanda bancilor sa nu mai claseze cererile incomplet documentate pentru solutionarea amiabila a litigiilor
- CSALB: bancile s-au impacat in acest an cu 445 de clienti nemultumiti, care au primit concesii in valoare de 1,2 milioane euro
- In ce conditii te poate ajuta banca, atunci cand ai o problema cu creditul - sfaturi de la CSALB
First Bank
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
- Cetatenii americani din Romania pot incasa cecurile de asistenta financiara pentru COVID-19 doar la First Bank
- First Bank finalizeaza achizitia Bank Leumi Romania
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
- Banca Transilvania and EBRD become majority shareholders of Victoriabank in Moldova
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
- Council of the European Union statement on Bulgaria path towards ERM II participation
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- ProducČia agricolÄ 2021, ĂŽn creČtere semnificativÄ, dar rÄmasÄ sub nivelul din 2019
- PIB T1 2022 - recalculat marginal ĂŽn jos. IT-ul a egalat comerČul ca efect pe creČterea economicÄ
- Productia industriala din aprilie 2022, sub nivelul din urma cu sase ani
- Inflatia industriala a scazut, dar transmiterea in preturile la consumator continua
- Puterea de cumparare a salariului mediu - pe plus in T1 2022, in pofida inflatiei
Informatii utile asigurari
- Asigurari de viata: crestere de 18% in 2021
- Dosarele de dauna City Insurance se pot depune la FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor)
- Transilvania Broker de Asigurare ofera comsionul digital
- Doar 1,8 milioane de locuinte dintre cele peste 9 milioane sunt asigurate
- Regulile privind incheierea asigurarii auto RCA online
ING Bank
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
- ING Bank anunta rezultatele financiare la 9 luni 2021: creditarea si profitul cresc substantial
Ultimele Comentarii
-
cardul de credit a expirat, cum pot intra in posesia noului card
... detalii
-
Virament pensie pe cont Banca Transilvania
Am primit talonul de pensie la cutia postala pe 02 august, cu plata prin virament pe contul meu la ... detalii
-
Ce bani am an cont
... detalii
-
Schimbarea numÄrului de telefon
De nici un folos ce este scris mai ĂŽn sus pentru ca nu te ajuta cu nimic fiecare ĂŽČi zice nu la ... detalii
-
DiferenČa sold prea mare dupÄ amânare rate
Buna ziua. Am depus o cerere de amânare a ratelor la ING Bank iar dupÄ simularea efectuatÄ ... detalii