BANCI | Stirea Zilei

Statul austriac face o infuzie de capital de 2,7 miliarde euro in Erste Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 10:15

Statul austriac va cumpăra capital participativ ţn valoare de 2,7 miliarde euro ţn Erste Bank, pentru care va primi o dobÔndă anuală de 8%, dar care nu ţi dă drept de vot şi care va fi rambursat de grupul financiar, a anunţat joi Erste.

Tranzacţia se va ţncheia pÔnă la sfÔrşitul anului, a precizat grupul austriac.

╬n urma infuziei de capital, rata capitalului tier 1 va depăşi 10% la sfÔrşitul anului, faţă de 7% ţn 2007 şi circa 7,5%, nivel estimat pentru acest an fără măsura decisă de statul austriac.

"Pe fondul celui mai bun rezultat la nouă luni obţinut vreodată, ţn pofida unei situaţii de piaţă nefavorabile, şi ţnregistrÔnd ţn acelaşi timp cea mai solidă bază de capital din istoria băncii, dar ţn condiţiile ţn care competiţia internaţională impune niveluri tot mai ridicate de adecvare a capitalului, Republica Austria va achiziţiona capital participativ ţn cadrul Erste Group ţn valoare de 2,7 mld euro", a spus directorul executiv al Erste Group, Andreas Treichl, la prezentarea rezultatelor pe trimestrul al treilea.

Capitalul participativ al statului austriac va fi răscumpărat cel devreme peste cinci ani la 100% din valoarea nominală, nu va fi cotat la bursă, nu dă drept de vot şi nici nu este transferabil, precizează Erste.

Astfel, infuzia de capital a statului austriac nu va determina o diluare a poziţiei acţionarilor actuali, ţnsă capitalul participativ este eligibil la calculul capitalului propriu de rang I, ţn conformitate cu legislaţia austriacă. Statul va primi o dobÔndă fixă anuală de 8% pentru capitalul pe care ţl pune la dispoziţie.

"Pe baza modelului de afaceri al Erste Group şi al Băncilor de Economii, şi avÔnd ţn vedere focus-ul acestora pe retail şi IMM ţn această regiune, achiziţia de către Republica Austria a acestui capital participativ nu depinde de alte oferte contingente", se mai spune ţn comunicatul Erste.

Erste a luat şi alte măsuri ţn contextul economic dificil, membrii Consiliului Director şi o serie de senior-manageri renunţÔnd la bonusurile aferente acestui an.

╬n prima parte a lunii octombrie, Erste a anunţat că are expuneri de 300 milioane euro faţă de Islanda, ţmpărţite ţntre cele mai mari bănci ale ţării, analiştii avÔnd diferite estimări ţn legătură cu nivelul deprecierilor de active pe care banca austriacă le va suferi din cauza expunerii islandeze, dar cele mai optimiste calcule dau un nivel de 50% din valoarea expunerii.

Statul austriac a anunţat, ţn 13 octombrie, că va acorda garanţii de 85 miliarde euro şi 15 miliarde euro pentru recapitalizare, ca să susţină sectorul bancar, ţn contextul actualei crize financiare.

Decizia autorităţilor austriece a venit după ce reprezentanţii ţărilor din zona euro, reuniţi ţn summit la Paris, au adoptat un plan de acţiuni care cuprinde o garanţie pentru ţmprumuturile interbancare şi un posibil recurs la recapitalizarea băncilor, pentru a restabili ţncrederea ţn pieţele debusolate de criza mondială.

Statele membre Eurogrup vor garanta creditele interbancare pe o perioadă limitată, pÔnă la 31 decembrie 2009. Aceste garanţii de stat vor costa băncile, ţn funţie de dobÔnzile pieţei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB c─âtre consumatori este s─â apeleze doar în ultim─â instan╚Ť─â la amânarea pl─â╚Ťii ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaug─â imprevizibilitatea situa╚Ťiei economice din momentul relu─ârii detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele în lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank ╚Öi Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele ╚Öase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) ╚Öi Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 b─ânci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le g─âsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Româneasc─â, Garanti BBVA ╚Öi CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un num─âr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii