BANCI | Stirea Zilei

Jerome Kerviel, traderul acuzat de fraudarea Societe Generale, un mister

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-02-09 20:28

Numai semne de intrebare s-au ridicat pana acum in afacerea celei mai mari fraude bancare din istorie, cea produsa de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel, bancii pentru care lucra, in valoare de aproape cinci miliarde de euro.

Goana dupa profituri cat mai mari pare sa fi fost unul dintre factorii care au permis inexplicabila, chiar si pentru guvernatorul bancii centrale a Frantei, pierdere de aproape 5 miliarde de euro pricinuita de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel.

Acesta a declarat politiei, scrie Le Monde, ca investitiile ascunse facute de el in contracte futures, in numele Societe Generale, au adus bancii franceze un profit de 1,4 miliarde de euro la finalul anului trecut. Abia la inceputul acestui an respectivele investitii riscante au inceput sa produca pierderi si s-a descoperit grozavia. De ce?

De ce a facut Jerom profituri uriase iar apoi a incercat sa scape de ele

Problema a fost ca si aceste castiguri, la fel ca valoarea contractelor semnate de el, care se ridicau la 50 de miliarde de euro, peste valoarea de piata a Societe Generale, erau prea mari ca sa nu bata la ochi.

Asa incat Jerome, un tanar de 31 de ani plin de ambitia de a-si depasi colegii proveniti din familii bune si absolventi de scoli celebre, nu a avut altceva de facut decat sa le ascunda si pe acestea, insa nu prin metode sofisticate, precum deschiderea unor false pozitii, cum a procedat atunci cand a deschis pozitii mai mare decat era permis, ci pur si simplu prin producerea de pierderi.

Sau cel putin asa crede avocatul Societe Generale, Franois Martineau, citat de Finacial Times.

Cata vreme facem un profit care sa nu bata la ochi, nimeni nu te intreaba nimic, ar fi declarat Jerome Kerviel politiei, explicand cum de n-a fost prins.

El contrazice astfel declaratiile reprezentantilor bancii, care spuneau ca s-a folosit de cunostinte din interiorul departamentului de control al bancii pentru a scapa de supraveghere.

Ministra de finante franceza critica aspru Societe Generale

Explicatiile presedintelui Societe Generale, Daniel Bouton, sunt puse la zid si de un raport al ministei de finante al Frantei, Christine Lagarde. Pe de o parte aceasta apreciaza reprezentantii bancii pentru modul profesionist in care au actionat dupa descoperirea pierderilor. Pozitiile nesecurizate deschise de Kerviel, in valoare de 50 de miliarde, au fost lichidate intr-o perioada de cadere a bursei, intre 21 si 23 ianuarie, fapt care nu a condus la o scadere si mai accentuata a pietei.

In schimb, raportul Lagarde critica aspru sistemul de control al angajatilor bancii Societe Generale. Daniel Bouton afirmase ca traderul a reusit sa-si ascunda valoarea mare a pozitiilor deschise pe piata futures pentru ca era familiar cu procedurile de verificarea din cadrul bancii.

Aceasta nu este insa o explicatie inghitita de ministra de finante: controlul intern al bancii nu a functionat cum trebuie iar atunci cand a functionat nu a fost urmarit adecvat.

Raportul arata ca in noiembrie 2007, Eurex, casa de compensatie a pietei futures, a avertizat cu privire la contractele lui Jerome. Mai mult s-a confirmat faptul ca acesta a inceput sa joace la bursa fara aprobarea superiorilor inca din 2005.

Cel mai grav, Kerviel ar fi declarat politiei ca este sigur ca superiorii sai stiau ce face, intrucat primise cateva intrebari prin e-mail de la acestia pe parcursul anului trecut.

Intrebari fara raspuns

Intrebarile care raman fara raspuns sunt urmatoarele: Kerviel a facut ce a facut doar pentru a demonstra ca este mai bun decat colegii lui cu scoli inalte?

Apoi, daca a declarat ca era constient ca superiorii lui stiau ce face, de ce a continuat sa joace in acest fel?

Raspunsurile le vom afla, probabil, abia dupa incheirea anchetei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii