TEHNOLOGII BANCARE | Ultima Ora

Cum se fac platile cu noul iPhone 6 si Apple Watch: o singura atingere pe ecranul cu amprenta digitala Touch ID, fara ca macar sa deschizi telefonul!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-09-10 13:26

Platile in magazine la POS-urile contactless sau in magazinele online cu noile telefoane mobile iPhone 6 si ceasurile Apple Watch se fac foarte simplu, o caracteristica a Apple, dar si foarte sigur, datorita tehnologiei cu amprenta digitala Touch ID, dar si a codurilor unice si dinamice de securitate pentru fiecare plata si fiecare telefon mobil.

Sa vedem insa concret cum se efectueaza platile cu noul telefon iPhone 6: dupa ce ai dus cumparaturile la casa de marcat si acestea au fost inregistrate, pentru a plati cu telefonul nu trebuie nici macar sa-l deschizi sau sa intri in aplicatia de plati Apple Pay. Doar il apropii de POS-ul contactless si apesi cu buricul degetului pe ecranul telefonului, la Touch ID, care inseamna identificarea cu amprenta digitala.

Nici macar nu trebuie sa deschizi telefonul ca sa vezi daca s-a efectuat plata, intrucat vei stii asta dupa vibratia si bip-ul emis de telefon dupa confirmarea platii. Elegant si impresionant, nu-i asa?

Dublu click pe ceas

Cu ceasul Apple Watch se poate plati la fel de simplu, dar e nevoie e un dublu click pe acesta dupa ce l-ai apropiat de POS, pentru ca el nu are amprenta digitala. Confirmarea platii se face, la fel, tot cu un puls usor si un beep.

Pentru platile in magazinele online si in aplicatii, trebuie sa intri in Apple Pay, unde ai un buton pentru efectuarea platii, procesul fiind la fel de simplu, dintr-o singura atingere, intrucat datele cardului si ale cumparaturilor apar automat in telefon.

Cum e posibil? Datorita tehnologiei NFC

Daca va intrebati cum este posibil ca plata cu un telefon mobil sa se poata face atat de simplu, iata explicatia: de fapt, procedura e identica cu cea a platii cu un card contactless, ba chiar are un pas in plus, amprenta digitala.

Sa nu uitam ca putem plati in prezent, de exemplu la Cora, cu un card contactless, doar prin simpla apropiere a acestuia de POS, fara sa introducem PIN-ul sau sa semnam chitanta, pentru cumparaturi de maxim 100 de lei.

Cum se poate face asta? Datorita tehnologiei NFC (near-fild communication), care permite transferul datelor cardului incorporate in chip-ul cardului catre POS si mai departe catre procesatorul de carduri si bancile implicate in tranzactie (una face plata, alta accepta tranzactia).

Pentru a se putea plati cu iPhone-ul, datele din chip-ul cardului sunt introduse in chip-ul NFC din telefonul mobil. Cu alte cuvinte, chip-ul de pe card este si in telefonul mobil, iar plata se face la fel de simplu. In plus insa, iPhone-ul 6 are doua elemente de siguranta suplimentare in comparatie cu cardul.

Elementele de siguranta

Odata introduse datele unui card in telefon, Apple atribuie fiecarui card un numar de siguranta unic, special pentru a fi folosit doar cu acel telefon, denumit Device Account Number. Ceea ce inseamna ca datele cardului nu sunt transmise nici magazinului unde se face plata, si nici macar in serverele Apple. Doar in telefon.

Astfel ca, in cazul in care pierdeti telefonul, nu trebuie sa anulati cardul ale carui date au fost introduse in telefon. Iar cine gaseste telefonul nu poate face oricum plati, intrucat e nevoie de amprenta digitala unica a detinatorului de telefon. Oricum, utilizatorii de iPhone pot bloca telefonul sau sterge datele din acesta dupa ce a fost pierdut sau furat, prin aplicatia online Find my iPhone.

In plus, la fiecare plata se aloca un cod de securitate dinamic, astfel incat nu se pot face plati nici macar cu acel unic Device Account Number.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraFirst Bank a fost scoasa la vanzare

First Bank, fosta Piraeus Bank, a fost scoasa la vanzare de proprietarul sau, fondul american de investitii JC Flowers. Tranzactia este estimata la 150 de milioane de euro, iar Unicredit s-a aratat interesata de a cumpara banca, dar a renuntat dupa discutiile preliminare, conform unui detalii

Aplicatia YOU BRD nu functioneaza

Aplicatia de mobile banking YOU BRD nu functioneaza in prezent, din cauza unor probleme tehnice, a anuntat banca franceza. "Aplicatia YOU intampina actualmente unele dificultati tehnice. Ne cerem scuze pentru acest lucru, facem toate detalii

Raiffeisen are probleme cu functionarea cardurilor si aplicatiilor

Cardurile si aplicatiile de mobile banking ale Raiffeisen Bank au probleme de functionare, incepand cu ora 13, conform reclamatiilor clientilor. „Noi nu putem folosi de la ora 13:00 cardul absolut deloc!”, conform unei postari de pe pagina detalii

Banca Romaneasca va fi integrata in Eximbank, care devine banca universala

EximBank intră pe atractiva piață de retail din România din 31 decembrie 2022, devenind o bancă universală cu servicii complete, asumându-și misiunea de a susține creșterea prosperității în România și de a construi parteneriate durabile pentru bunăstarea detalii

  

Ultimele Comentarii