BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: “Vreau sa transmit un sentiment de incredere ca inflatia va scadea din nou din luna martie”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-02-07 21:27

Mugur Isarescu s-a dovedit extrem de jovial si relaxat la conferinta de presa de azi, in ciuda faptului ca BNR luase cu cateva zile inainte o decizie surprinzatoare pentru multa lume, si anume o majorare cu un punct a dobanzii de politica monetara si a restrictionat din nou creditele.

La aceasta se adauga sentimentul general destul de tensionat, in care se vorbeste despre indicatori macroeconomici alarmanti, mai ales in privinta deficitului extern, devalorizarea accentuata a leului, ba chiar scaderea perspectivei de rating a Romaniei.

Isarescu a precizat ca banca centrala a fost nevoita sa majoreze atat de mult dobanda nu neaparat pentru ca inflatia a crescut foarte mult iar leul a avut o devalorizare accentuata in prima luna a anului, ci mai ales sub presiunea sentimentului public (anticipatii inflationiste, in jargonul financiar) privind cresteri foarte mari ale preturilor.

BNR tine sa transmita publicului sentimentul de incredere ca inflatia nu va mai creste

Acesta este motivul pentru care Isarescu a spus ca cel mai important mesaj pe care vrea sa-l transmita publicului este cel de incredere in revenirea inflatiei pe o curba descendenta, intrucat actuala inflmare a preturilor este doar una temporara.

“Acum avem o inflamare temporara a inflatiei, cauzata in principal de factori exogeni (in principal seceta din vara anului trecut care a dus la scumpirea alimentelor, precum si cresterile preturilor alimentelor importate). Trebuie insa sa avem grija sa ancoram anticipatiile inflationiste, altfel riscam ca inflatia sa devina permanenta si sa stricam tot ce am castigat anul trecut”, a precizat guvernatorul.

“Avem sansa sa dam inflatia jos. Vreau sa transmit nu doar un sentiment de incredere, ci si unul realist, transparent, sa aratam ca Banca Nationala este determinata sa se bata cu inflatia, sa o readucem pe o tendinta de scadere, apoi sa-i asiguram sustenabilitatea”, a spus Isarescu.

El a precizat ca inflatia va mai creste doar pana in martie, depasind opt procente, dar dupa aceea se va inscrie pe un trend descendent.

BNR a rata tinta anul trecut, insa si alte tari au facut-o

Cu privire la esecul BNR in atingerea tintei de inflatie anul trecut, care era de 4% cu o marja de un punct in minus sau in plus, Isarescu a spus ca trebuie sa privim situatia in contextul european si de durata.

El a prezentat un clasament potrivit caruia Romania se afla, in anul 2005, pe ultimul loc dintr-un grup de 10 tari in privinta nivelului inflatiei, pe cand in 2007, dupa ratarea tintei de inflatie, am urcat cinci locuri.

Consumul prea mare a fost o alta cauza importanta a cresterii inflatiei

O alta cauza importanta a cresterii inflatiei a constituit-o excesul de cerere, adica cosumul mult mai mare in comparatie cu productia. Exista un mare decalaj intre cerere si oferta iar excesul de cerere nu s-a reusit sa fie temperat, motiv pentru care deficitul extern a crescut mult, la 14% din PIB. O buna parte din vina pentru acest fenomen il au bancile, care au acordat credite populatiei si firmelor.

Isarescu a tinut sa precizeze ca fenomenul de creditare este unul firesc, asigura dezvoltarea economica si BNR il sprijina. Problema este ritmul prea rapid al creditarii, care dezechilibreaza indicatorii economici, vezi deficitul extern, motiv pentru care apar semnale ingrijoratoare, inclusiv de la investitorii straini, care percep cresterea riscurilor, si astfel isi retrag investitiile.

Isarescu: tinem in frau si deficitul extern

Guvernatorul a tinut insa sa dea si un semnal de incredere cu privire la tinerea sub control a deficitului extern.

“Corectia deficitului extern a inceput, insa vom adopta o politica de reducere lenta si progresiva. De ce? Pentru ca o reducere brusca a deficitului e extrem de dureroasa, mai ales pentru populatie si mai ales intr-un an electoral. O reducere de numai un procent din PIB este o valoare foarte mare, iar romanii trebuie sa stranga serios cureaua pentru acest lucru”, a precizat Isarescu.

Guvernatorul a tinut insa sa mentioneze ca actualul deficit extern al tarii nu este cu adevarat ingrijorator, mai ales pentru observatorii externi, in ceea ce priveste valoarea nominala a acestuia ci a perceptiei negative cu privire la incapacitatea Romaniei de a-l tine sub control.

“Bulgaria are un deficit de 20% si nu este perceput ca un semnal de alarma”, a spus Isarescu.

Vezi alte amanunte in prezentarea guvernatorului si raportul BNR asupra inflatiei, in documentele atasate

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii