BANCI | Stirea Zilei

Isarescu confirma: A fost un atac speculativ asupra leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-20 16:24

Tensiunile apărute la sfârşitul săptămânii trecute în piaţa monetară, reflectate şi în creşterea dobânzilor până la 30-40% pe an, sunt disfuncţionalităţi temporare care nu necesită crearea de facilităţi speciale de către BNR, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a precizat că dobânzile Robid-Robor din piaţa monetată "nu mai reflectă decât cel mult parţial realităţile pieţei".

"În cursul săptămânii trecute s-au calmat lucrurile pe piaţa valutară şi s-au mutat tensiunile pe piaţa monetară. Este, însă, un atac eşuat asupra leului. S-au format poziţii lungi pe leu, finanţate de regulă prin operaţiuni de tip swap şi, când nu s-au mai putut finanţa, s-au prăbuşit. Ca orice prăbuşire, scoate fum, iar fumul s-a văzut în piaţa monetară", a declarat Isărescu.

Vineri, leul s-a apreciat semnificativ, de la 3,7650 până la 3,67 lei/euro, în contrast cu evoluţia regională, după ce speculatorii au început să închidă poziţiile deschise pe euro/leu şi au avut nevoie să cumpere lei, potrivit unor dealeri din piaţă.

În condiţiile în care dobânzile din piaţa monetară depăşesc dobânda lombard (sau pentru facilitatea de credit, deschisă băncilor la BNR), de 14,25%, piaţa poate fi caracterizată ca fiind disfuncţională, a menţionat Isărescu, care a dat două motive principale pentru această situaţie: fie nu sunt titluri de stat suficiente, fie este o cerere mare de lei.

Guvernatorul a spus că înclină în principal către a a doua cauză pentru tensiunile de vineri din piaţa monetară.

"Cei care au anticipat greşit şi-au primit porţia, iar ceilalţi au început să-i taxeze suplimentar", a spus Isărescu, avertizând că astfel de anomalii pot avea şi consecinţe asupra economiei reale.

El a explicat că dobânzile în piaţă nu vor coborî probabil imediat, în condiţiile în care băncile care dispun de titluri de stat şi pot beneficia de credit lombard vor dori să profite în continuare de avantajul dat de marja de dobândă, însă piaţa va reveni treptat la normalitate.

"Asemenea anomalii nu pot exista foarte mult timp. Băncile vor veni la lombard şi vor lua lichidităţi cu 14,25%, ceea ce este mult mai puţin ca dobânzile de 30-40% de vineri. Băncile care nu au titluri de stat vor lua de la băncile care au titluri de stat", a menţionat Isărescu.

Guvernatorul a mai explicat că în piaţa monetară au existat vineri o parte de cotaţii şi o altă parte de operaţiuni calculate într-un moment tensionat.

"Robid-Robor se calculează la mijlocul zilei pe bază de cotaţii de la marii jucători. Tensiunile pe piaţa monetară au apărut în contextul în care o parte din jucătorii mari erau implicaţi în piaţa valutară direct sau pentru clienţi din exterior", a explicat Isărescu.

"Dobânda medie calculată de noi a fost între 28 şi 32%, pe baza unui volum ridicat, iar dobânda efectivă pentru tot volumul, în condiţiile în care au fost operaţiuni mari pe piaţă, de 1.400 miliarde lei, calculată ca medie efectivă a fost de 22%. Dacă eliminăm extremele, rămâne o valoare mediană 18%", a mai spus Isărescu.

Vineri, BNR afişase, în jurul orei 11, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) - cea mai sensibilă la fluctuaţiile de lichiditate din piaţă - de 19,00% pe an, mult peste cel de 16,53% pe an din şedinţa anterioară, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a sărit la 46,13% pe an, de la 28,31% pe an, cât era joi.

Însă dobânzile s-au menţinut ridicate şi luni, BNR afişând o dobândă ROBID overnight de 15,99% pe an, iar dobânda ROBOR a sărit la 56,05%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele În lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  OlĂĄ a todos, aqui estĂĄ uma oferta de emprĂŠstimo acessĂ­vel que mudarĂĄ sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru Întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont și acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii