BANCI | Stirea Zilei

Analisti: majorarea salariilor va duce la explozia inflatiei si la deprecierea leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-16 09:18

Euro va ajunge în scurt timp la 4 lei, inflaţia va fi anul viitor de trei ori mai mare faţă de ţinta băncii centrale, iar deficitul bugetar al României va creşte la 7-8% din produsul intern brut (PIB) în 2009, în urma deciziilor de miercuri a Curţii Constituţionale, susţin analiştii economici.

"Dacă majorările salariale se vor întide şi în rândul celorlalţi bugetari, efectele deciziilor CCR asupra inflaţiei ar putea fi catastrofale. Aceasta ar creşte într-un timp foarte scurt la 10%, iar anul viitor vom avea o inflaţie de 8-9%. Un alt efect negativ este devalorizarea puternică a leului, urmând ca în mai puţin de o lună cursul euro/leu să ajunga la 4 lei. În plus, deficitul bugetar va fi de 7-8% din PIB în 2009", a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Acesta a ţinut să atragă atenţia că, în contextul economic internaţional actual, majorările salariale din România vor fi percepute foarte prost de agenţiile de rating şi de către investotorii străini, care vor penaliza "extravaganţa şi risipa de bani de la Bucureşti".

"Majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 50% ar arăta inconştienţă la nivel naţional", a precizat Baltazar.

La rândul său economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că decizia de miercuri a Curţii Constituţionale va afecta şi deficitul bugetar din 2009, care ar putea ajunge la 7% din PIB, aşa cum estima ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"Aşa se întâmplă când nişte non-economişti iau decizii fără a înţelege implicaţia financiară", a comentat Lazea, pentru NewsIn.

Economistul şef al BNR, Lucian Anghel, consideră că un alt efect al creşterilor cheltuielilor bugetare este menţinerea dobânzilor la un nivel ridicat şi atrage atenţia că este posibil ca BNR să întârzie data la care ar putea hotărî reducerea dobânzii de referinţă de la 10,25%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, deşi se aştepta această măsură pentru prima parte a anului viitor.

În 2 octombrie, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declara, în faţa valului de solicitări de creşteri salariale, că majorarea salariilor funcţionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar până la 7% din PIB în 2009, ceea ce ar înseamna încălcarea, de către România, a prevederilor Tratatului de la Maastricht şi chiar punerea în discuţie a statului de membru UE.

"Dacă se aprobă majorarea salariilor bugetarilor cu 50%, iar România ajunge la un deficit de 7% din PIB în 2009, se încalcă tratul de aderare la UE, Tratatul de la Maastricht, programul de convergenţă şi se pune în discuţie statutul României de membru al UE", spunea Vosganian.

Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste două ori mai mare ca plafonul de 3% impus de UE, ca o condiţie pentru aderarea la zona euro.

"Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o creştere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acestă decizie ar însemna fie eliminarea investiţiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) în 2009", declara Vosganian.

El mai preciza că aceeaşi măsură ar avea drept consecinţă, în acest an, "creşterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale în ultimul trimestru", în condiţiile în care, după primele nouă luni, acesta se plasa la 1,3 - 1,4% din PIB, iar Guvernul intenţionează să păstreze acest nivel şi în octombrie.

"O astfel de măsură ar antrena creşterea fără precedent a inflaţiei, iar banca centrală ar fi nevoită să modifice din nou dobânda de referinţă", mai spunea Vosganian.

Banca centrală ţinteşte o inflaţie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfârşitul acestui an, dar anticipează o inflaţie de 6,6%, în vreme ce pentru finalul lui 2009 ţinteşte o inflaţie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Marţi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în faţa Parlamentului că bugetul României trebuie să aibă în perioada următoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regândire a veniturilor şi cheltuielilor, iar politica monetară trebuie să rămână prudentă şi adecvată.

"Dacă problema nivelului de trai ar fi rezolvată prin decizii politice, toate ţările din lume ar fi bogate. Exact acolo unde nu a fost respectată legătura între salarii şi productivitate, ţările au intrat în declin agresiv", spunea Isărescu, dând exemplul Argentinei, care a intrat în colaps în 2001.

Curtea Constitutuţională a decis, miercuri, că nu se încalcă legea fundamentală prin modificările privind legea Curţii de Conturi, mărirea salariilor cu 50% pentru profesori şi creşterea punctului de pensie pentru categoriile grele de muncă.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCSALB nu recomanda amanarea ratelor la credite

Recomandarea CSALB către consumatori este să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Amânarea vine cu costuri suplimentare, la care se adaugă imprevizibilitatea situației economice din momentul reluării detalii

Topul băncilor cu cele mai mari dobânzi la depozitele În lei pentru populatie

Bancile cu cele mai ridicate dobânzi pentru depozitele la termen în lei pentru persoanele fizice sunt Patria Bank, Libra Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, Alpha Bank și Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele șase detalii

Credite ipotecare cu dobânzi fixe: topul bancilor

Bancile cu cele mai mici dobânzi fixe la creditele ipotecare în lei sunt BCR, Banca Transilvania (BT) și Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Doar 10 bănci au în oferta credite ipotecare cu dobânzi fixe în primii detalii

Care sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  OlĂĄ a todos, aqui estĂĄ uma oferta de emprĂŠstimo acessĂ­vel que mudarĂĄ sua vida para sempre, ... detalii

 • Defectiune atm braila

  Reclama faptul că atm-ul de pe str.Galati in Brăila este un dezastru Întrucât atunci când este ... detalii

 • Cont și acte

  Solicit programare personal pentru actualizare cont și ... detalii

 • Nr tel

  Va rog mult mi am pierdut nr de teldeclarat la banca .cu as putea sa atașez noul nr ... detalii

 • Credet

  ... detalii