BANCI | Revista presei

Sondaj: Increderea romanilor in banci este in scadere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-06-02 15:11

O treime dintre românii din mediul urban preferă să își țină economiile acasă pentru că nu au încredere în bănci, în timp ce în 2006 doar 25% aveau această percepție, și tot o treime susțin că își țin banii în bănci pentru că au încredere, procentul acestora fiind, însă, în scădere de la 43% în 2006, reiese din Studiul Național de Audiență (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT).

'Un procent de 35% dintre intervievați afirmă că preferă să-și țină economiile acasă, pentru că nu au încredere în bănci, comparativ cu 25% care erau de acord cu această afirmație în 2006. Un procent de 34% dintre românii de la oraș afirmă că folosesc băncile pentru depozite, pentru că au încredere, în scădere față de 2006, când 43% făceau această afirmație', se arată în studiul citat.

Aproximativ 55% dintre români au astăzi încredere doar în băncile mari, arată studiul menționat, față de 71% cât era procentul în anul 2006.

În același timp, peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienți. Potrivit studiului, 37% declară că apelează la împrumuturile de la bănci dacă nu reușesc să facă rost de bani și 24% afirmă că banca îi ajută în ceea ce vor să facă.

'În perioada măsurată, percepția românilor a rămas constantă în ceea ce privește economisirea banilor: 60% cred că este important să economisești bani în fiecare lună, în timp ce doar 28% reușesc să facă acest lucru', se mai arată în documentul citat.

Studiul SNA mai relevă că, la nivel de tendință de piață, numărul deținătorilor de credite pentru bunuri de consum și pentru cumpărarea de mașini a scăzut. În 2011, 12% dintre români dețineau cel puțin un credit de consum, iar acum procentul a scăzut la 9%.

'De asemenea, românii rămân circumspecți în achiziționarea de noi credite. Intenția de achiziție pentru acest an este la o treime față de 2006, în special în cazul creditelor pentru achiziționarea unei mașini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale', mai reiese din studiu. Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul intenție de a lua un credit pentru mașină, 1,5% față de 5,1% în 2006.

În plus, românii au devenit mai atenți la comisioanele bancare.

'Comparativ cu 2006, când 7% dintre români acordau atenție acestui aspect, astăzi 11% dintre români îl consideră important', potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezintă al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmează să-și deschidă un depozit, iar primul rămâne dobânda. 22% din populație consideră acum că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante, comparativ cu 33% în 2006.

Din studiu mai reiese că numărul creditelor deținute de populație a scăzut accelerat, însă o creștere se remarcă în zona conturilor curente și a numărului de persoane care primesc salariul pe card.

'În prezent, 29,8% dintre români dețin un cont curent în lei, iar 25,5% își încasează salariul pe card', potrivit studiului.

Tendințele acoperă perioada 2006-2013, participanții la studiu fiind locuitori din mediul urban cu vârsta cuprinsă între 14 și 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii