BANCI | Analiza

Romanii scot zilnic de la ATM-uri 300 milioane lei si fac plati cu cardul in magazine de numai 47 milioane, de 6 ori mai putine

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-05-15 23:11

Diferenta uriasa dintre valoarea sumelor pe care romanii le retrag cu cardul de la ATM-uri si platile la POS-urile din magazine nu se micsoreaza aproape deloc, in ciuda eforturilor facute de banci si organizatiile de carduri Visa si MasterCard.

Ultimele date ale BNR arata ca romanii au retras de la cele 11.000 de ATM-uri din tara nu mai putin de 26,4 miliarde lei in primele trei luni din acest an, adica aproape 300 de milioane de lei sau 68 de milioane de euro zilnic.

In acelasi timp, la cele 125.000 de POS-uri din magazine au avut loc plati cu cardul de numai 4,2 miliarde lei, asadar de 6 ori mai putin decat banii retrasi de la ATM-uri. In martie anul trecut, valoarea platilor la comercianti a fost mai mica, de numai 3,8 miliarde lei, iar in martie 2011 de numai 3 miliarde lei, ceea ce arata o tendinta clara de majorare a platilor cu cardul.

Cu toate acestea, gap-ul urias fata de numerar se pastreaza, intrucat si valoarea sumelor retrase de la ATM-uri creste continuu: de la 21,5 miliarde lei in martie 2011, acestea au crescut la 23,9 miliarde in martie 2012 si la 26,4 miliarde lei la finalul primului trimestru din acest an.

Cel putin doua piedici stau in calea cresterii utilizarii platilor cu cardul: numarul redus de POS-uri, Romania fiind pe ultimele locuri printre tarile europene in privinta retelei de acceptare a platilor cu carduri, dar si comisioanele ridicate practicate de banci la ATM-uri, pentru fiecare retragere de numerar.

Reprezentantii Visa spun ca numarul de POS-uri trebuie sa creasca, in timp ce MasterCard incearca sa convinga bancile sa elimine comisioanele la ATM-uri, in vederea stimularii utilizarii cardului la POS-uri, ceea ce aduce castiguri mai mari atat bancilor cat si utilizatorilor de carduri, dar si comerciantilor.

Primele vor beneficia de o lichiditate mai ridicata, intrucat oamenii vor prefera sa-ti tina banii pe card si sa nu-i retraga pe toti deodata la leafa, clientii vor tine banii in siguranta pe card si vor primii discounturi si premii la plata cu cardul iar comerciantii isi vor spori vanzarile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii