BANCI | Profil

Raiffeisen Bank International (RBI) se pregateste pentru al doilea an de pierderi, din cauza problemelor cu creditele in franci elvetieni din Polonia, dar vrea sa cumpere banci grecesti in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-19 14:05

Raiffeisen Bank International (RBI), banca-mama a subsidiarei Raiffeisen din Romania, anunta ca si in acest an va suferi pierderi, in urma procesului de dezintermediere, adica de reducere a volumului de active si de vanzare a unor subsidiare din unele tari precum Polonia, Ungaria, Ucraina si Slovenia, cu scopul de a-si majora indicatorul de adecvare a capitalului conform noilor norme europene mai restrictive.

In 2014, grupul austriac, al doilea ca marime din Europa de Est, a suferit prima pierdere anuala din istorie, de 493 milioane euro.

Deocamdata insa, in al doilea trimestru al acestui an, RBI a raportat un profit de 204 milioane euro, cu 11,5% mai ridicat decat anul precedent si mult mai mare decat etimarile analistilor chestionati de banca, de 133 milioane euro.

De asemenea, profitul a crescut substantial, cu 145%, si fata de primul trimestru, cand castigul a fost de doar 83 milioane euro. Cumulat in primul semestru, profitul RBI a fost insa mai mic cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut: 288 milioane euro in S1 2015, fata de 344 milioane euro in S1 2014.

Profitul peste asteptari din trimestrul doi se datoreaza majorarii castigurilor aduse de subsidiara din Rusia, care are cea mai mare contributie la profitul grupului austriac (85 milioane euro), precum si revenirii pe profit a subsidiarei din Ucraina.

RBI mentioneaza intr-un comunicat ca in a doua parte a anului va inregistra costuri aferente restructurarii activelor in valoare de 550 milioane euro, care i-ar putea provoca pierderi pentru al doilea an consecutiv.

Seful RBI, Karl Sevelda, a precizat ca majoritatea acestor costuri sunt provocate de reducerea activelor din Slovenia, Ucraina si Rusia, mai putin din Polonia, unde procesul de restructurare va fi amanat pentru anul viitor, din cauza legii de conversie a creditelor in CHF.

Reducere a activelor de 16 miliarde euro

Pana la sfarsitul lui 2017, RBI vrea sa-si reduca volumul brut de active ponderate la risc cu 16 miliarde de euro, fata de nivelul de 68,7 miliarde euro inregistrat la finalul lui 2014. Banca mentioneaza ca va balansa o parte din aceasta reducere cu cresteri de active in alte sectoare.

Dupa finalizarea procesului de dezintermediere, RBI estimeaza o reducere de 20% a costurilor de administrare, care se ridicau la 3,024 miliarde euro la finalul lui 2014.

Banca vrea de asemenea sa ajunga la un raport costuri/venituri intre 50% si 55% pe termen mediu.

In acelasi timp, RBI vrea sa atinga un nivel de profitabilitate (ROE – return on equity, respectiv raportul dintre profitul net si capitaluri proprii) de 14% inainte de taxe si de 11% net pe termen mediu. La jumatatea acestui an, indicatorul ROE net consolidat al RBI era de 7,2%.

Un alt efect al procesului de restructurare este majorarea ratei de capitalizare (CET 1 ratio) de la 107% in iunie 2015 la 12% la finalul lui 2017.

Creditele in franci elvetieni intarzie procesul de restructurare al Raiffeisen

Deocamdata insa, procesul de restructurare ar putea fi intarziat, in principal din cauza noului proiect de lege din Polonia privind conversia in zloti a creditelor in franci elvetieni (CHF).

Raiffeisen Polonia, care a fost scoasa la vanzare, are credite in CHF de o valoare importanta (3,21 miliarde euro), iar proiectul de lege prevede ca bancile trebuie sa suporte o parte din pierderile rezultate in urma conversiei.

Raiffeisen Bank Romania are credite in CHF de 366 milioane euro, iar noua lege din Polonia ar putea avea efect de domino si in parlamentul romanesc, unde exista un proiect de lege asemanator, deocamdata suspendat din dezbateri.

RBI negociaza si vanzarea subsidiarei din Slovenia, alaturi de cea din Polonia.

In Uncraina au fost inchise deja 100 de unitati al Raiffeisen Aval, proces ce va continua, iar o parte din actiunile bancii vor fi vandute BERD, a precizat seful RBI, Karl Sevelda.

El a mai declarat, in cadrul unei conferinte cu investitorii, ca nu crede ca actuala forma a proiectului de lege din Polonia privind conversia creditelor in CHF va fi adoptat de Parlament in actuala forma.

Deocamdata, subsidiara Raiffeisen Bank din Polonia a avut un profit net de 25 milioane euro in primul semestru din acest an, in crestere cu 5% fata de anul precedent.

Raiffeisen Bank Romania a avut un profit net de 52 milioane euro in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 10,4% fata de aceeasi perioada din 2014.

Interes pentru bancile grecesti din Romania

Karl Sevelda, seful RBI, a mai precizat, in cadrul conferintei cu analistii, ca va analiza si oportunitatea de a prelua una dintre bancile grecesti din Romania, in cazul in care acestea vor fi scoase la vanzare.

El a precizat ca strategia grupului prevede cresterea activelor din Romania, Cehia si Slovacia, pentru a balansa reducerea expunerilor din celelalte tari.

Si reprezentantii Erste Bank, banca-mama a BCR, au spus ca nu refuza sansa de a prelua o banca greceasca, in conditiile in care BCR este intr-un proces de reducere a activelor, ca efect al vanzarilor de credite neperformante.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii