BANCI | Revista presei

Prețul apartamentelor noi și vechi scoase la vânzare a scazut în 2013 cu 8,2%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-01-09 19:17

Prețul apartamentelor noi și vechi scoase la vânzare la nivel național s-a depreciat, în 2013, cu 8,2%, reculul fiind cu peste 50% mai mare decât suma scăderilor din cei doi ani anteriori, respectiv 4% în 2011 și 1,3% în 2012, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

Potrivit datelor date miercuri publicității de portalul imobiliare.ro, prețul mediu cerut în prezent de vânzători este de 898 de euro pe metrul pătrat, față de valoarea de 978 de euro pe metrul pătrat valabilă la începutul anului trecut.

În cele mai mari orașe ale țării, inclusiv în Capitală, reducerile din ultimele 12 luni se situează sub media națională. În majoritatea cazurilor, "tonul' ieftinirilor este dat de apartamentele noi, ceea ce contribuie la îngustarea vizibilă a diferenței față de segmentul locuințelor vechi.

Dintre toate marile orașe analizate de portalul imobiliare.ro, Capitala deține supremația la capitolul ieftiniri, prețul mediu cerut diminuându-se cu 6,7% în ultimele 12 luni, de la 1.138 la 1.062 de euro pe metrul pătrat util.

Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 6,1%, situându-se acum sub pragul de 1.000 de euro pe metrul pătrat util, iar prețul cerut în prezent de proprietari este de 982 euro pe metrul pătrat, față de 1.046 de euro pe metrul pătrat, la începutul lui 2012.

O marjă și mai mare de scădere a fost consemnată pe segmentul apartamentelor noi: acestea s-au ieftinit cu 7,4% în 2013, de la 1.278 la 1.184 de euro pe metrul pătrat.

În Brașov, reducerea a fost de 4%, de la 857 de euro pe metrul pătrat, consemnat în urmă cu 12 luni, până la valoarea actuală de 823 de euro pe metrul pătrat. În perioada menționată, unitățile locative vechi s-au devalorizat cu 3,6%, de la o medie de 844 de euro pe metrul pătrat, până la 814 euro pe metrul pătrat. Vânzătorii de locuințe noi au aplicat scăderi cumulate în valoare de 6%, până la 868 de euro pe metrul pătrat (față de 923 de euro pe metrul pătrat).

În Iași, prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente a scăzut anul trecut cu 3%, de la 811 la 787 de euro pe metrul pătrat. Locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 3%, de la 769 la 746 de euro pe metrul pătrat. Pe de altă parte, unitățile locative nou-construite au consemnat un avans de 3,8%, până la 898 de euro pe metrul pătrat (de la o valoare de 865 de euro pe metrul pătrat consemnată la începutul lui 2012).

Iași este singurul mare oraș al țării în care prețurile cerute pentru locuințele noi s-au înscris pe un trend ascendent în 2013.

În Cluj-Napoca, indicele Imobiliare.ro indică 871 euro pe metrul pătrat util, în scădere cu 2,8% față de 896 euro pe metrul pătrat, cu un an în urmă. Prețul apartamentelor vechi s-a majorat cu 0,4% în ultimul an, de la 966 la 970 de euro pe metrul pătrat. Prețurile cerute de vânzătorii de locuințe noi s-au diminuat cu 3,4%, de la o medie de 825 euro pe metrul pătrat, până la 797 euro pe metrul pătrat.

În Constanța, apartamentele s-au ieftinit cu 2% în 2013, de la 856 la 839 de euro pe metrul pătrat. Cel mai mare recul a fost înregistrat la locuințele vechi. În medie, acestea costă 832 de euro pe metrul pătrat, cu 2,6% mai puțin față de valoarea din urmă cu 12 luni (854 de euro pe metrul pătrat). Unitățile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,3% în 2013, de la 864 la 861 de euro pe metrul pătrat.

Timișoara este singurul oraș unde, în 2013, prețurile s-au înscris pe un trend ascendent atât la apartamentele noi, cât și la cele vechi, fiind în prezent cu 1% mai scumpe decât în perioada similară a anului trecut. În aceste condiții, indicele Imobiliare.ro s-a situat la o medie de 793 de euro pe metrul pătrat (față de 785 de euro pe metrul pătrat la începutul lui 2012). Avansul a fost dictat în mod exclusiv de proprietarii locuințelor vechi, care și-au majorat pretențiile cu 2,2%, până la 786 de euro pe metrul pătrat (de la 769 de euro pe metrul pătrat). La polul opus, unitățile locative nou-construite au consemnat un declin substanțial, de 5,3%, de la 879 la 832 de euro pe metrul pătrat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii