BANCI | Analiza

Preturile alimentelor au reinceput sa creasca in septembrie, dupa trei luni de scaderi in urma reducerii TVA la 9%; inflatia anuala a urcat la -1,7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-12 14:03

Preturile si-au reluat cresterea in luna septembrie, dupa trei luni de scaderi datorita diminuarii TVA-ului la alimente de la 24% la doar 9% incepand din luna iunie, determinand scufundarea indicelui anual al inflatiei la -1,6% in acea luna, de la +1,2% in mai.

In luna iunie, preturile au scazut in total cu aproape 3% fata de luna precedenta, datorita ieftinirii alimentelor cu peste 8%.

Reducerea abrupta a inflatiei pe teritoriu negativ in iunie a luat prin surprindere pe toata lumea, analisti si BNR, care asteptau ca inflatia sa scada la doar -0,9%, presupunand ca magazinele vor transpune in preturi doar o parte din efectul diminuarii TVA-ului. (vezi aici detalii)

Preturile au continuat sa se reduca, intr-un ritm moderat, si in urmatoarele trei luni de vara, dar in septembrie au avansat cu 0,26% fata de august, din cauza scumpirii produselor alimentare cu 0,9%, acestea reprezentand 37,5% din cosul de consum, dupa cum precizeaza analistii Bancii Transilvania intr-un raport.

Vina pentru scumpirea alimentelor o poarta legumele, ale caror preturi au crescut cu aproape 8%, cartofii fiind cei care s-au scumpit cel mai mult, cu 21%. La restul legumelor preturile au crescut cu 5% iar la citrice cu 4%. Ouale s-au scumpit si ele cu 4% in septembrie.

Preturile la paine, faina, carne, zahar, ulei, cafea sau bauturi alcoolice au ramas stabile in luna septembrie.

Preturile la marfuri ne-alimentare (44.05% din cosul de consum) au scazut cu 0.15% in septembrie, evolutie determinata de scaderea preturilor la carburanti, cu un ritm lunar de 1.36%.

Tarifele la servicii (18.47% din cosul de consum) au crescut cu 0.13%, evidentiindu-se scumpirea componentelor apa/canal/salubritate, chirii, transport urban si alte servicii (cu ritmuri lunare de 0.21%, 0.30%, 0.32%, respectiv 0.93%), se mai arata in raportul BT.

In aceste conditii inflatia anuala a inceput sa creasca la -1,7% in septembrie, putin mai mult deca prognozele analistilor, de -1,8% sau chiar de -1,9%.

Prognozele analistilor privind inflatia si dobanda BNR

Sa vedem acum care sunt prognozele economistilor bancari din Romania cu privire la inflatia si dobanda de referinta.

Dumitru Dulgheru, analist senior la BCR, spune urmatoarele, intr-un raport:

"Având în vedere evoluția recentă a prețurilor, am redus ușor estimarea privind inflația anuală pentru luna decembrie 2015 la -0,4% de la -0,2% anterior. Inflația ar putea rămâne în zona negativă până la finele celui de al doilea trimestru din 2016, deoarece guvernul este hotărât să continue reducerea de TVA la 20% de la 24% pentru produsele nealimentare și servicii. Este destul de puțin probabil ca banca centrală să reacționeze până la mijlocul anului viitor, deoarece deflația va fi generată în mare măsură de ofertă.

Vorbind despre perspectiva inflației în cadrul conferinței de presă care a urmat ultimei decizii de politică monetară, banca centrală remarca faptul că un nivel scăzut al prețurilor la alimente în prezent ar putea crea premisele pentru un reviriment al inflației pe termen mediu. Având în vedere această declarație care este în concordanță cu așteptările noastre pe termen mai lung, nu excludem o majorare a dobânzii cheie în ultima partea a anului viitor, când semnele de accelerare a inflației ar putea deveni mai evidente.“

Potrivit economistilor BT, “prin incorporarea dinamicii preturilor de consum din luna septembrie in modelul macro-econometric am actualizat scenariul central de previziune pe termen mediu. Conform noilor previziuni preturile de consum (pe Indicele Armonizat) se vor reduce in medie, cu 0.33% an/an in 2015, respectiv cu 0.67% an/an in 2016. Pentru 2017 ne asteptam la o dinamica medie anuala a preturilor de consum de 0.57%. Acest scenariu ia in considerare masurile prevazute in Noul Cod Fiscal. Practic, in scenariul central ne asteptam la o dinamica anuala negativa a preturilor de consum pana la finele anului 2016.”

Analistii ING anticipeaza ca in ciuda revenirii inflatiei, BNR va continua sa relaxeze politica monetara prin reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), pentru a mentine la nivel scazut dobanzile pe termen scurt, dar cu conditia ca majorarile de salarii din domeniul public sa nu scape de sub control.

ING anticipeaza ca BNR va incepe sa majoreze dobanda abia in 2017, cu 1 procent pana la finalul acelui an, pana la 2,75%.

Prognoza de inflatie a ING ramane neschimbata: -0,5% in 2015, 1,4% in 2016 si 2,1% in 2017.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat in cadrul briefingului de presa din 30 septembrie ca urmeaza inca "o perioada bunicica, de peste un an," cu dobanzi scazute si relaxarea politicii monetare, prin reducerea rezervelor minime obligatorii. (vezi aici detalii)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii