BANCI | Opinie

OTP Bank: Unele banci ar putea inchide sucursale din orasele mici, din cauza crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 08:27

Unele bănci din România ar putea închide din sucursalele din oraşele mici anul viitor, pe fondul crizei financiare internaţionale, ce ar putea aduce însă şi creşterea interesului pentru achiziţii, OTP Bank vizând, în acest sens, 5 sau 6 bănci, a declarat preşedintele OTP Bank România, Laszlo Diosi.

"În ultimul an, au fost deschise multe unităţi, ce au necesitat costuri foarte ridicate. Băncile vor trebui să taie din costuri, iar în aceste condiţii, văd unităţi închise, mai ales în oraşele mici. Este imposibil ca într-un oraş cu 10.000 de locuitori să existe cinci sau şase bănci", a spus Diosi.

O reţea mare reprezintă, în opinia preşedintelui OTP Bank, "un imens risc operaţional" asumat de banca respectivă.

El a menţionat că, pentru a fi profitabilă, o unitate necesită "aproximativ 1.500 de clienţi pe partea de retail, între 100 şi 200 pe segmentul de întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) şi 5-6 angajaţi".

Cu toate acestea, OTP Bank România nu intenţionează să îşi reducă reţeaua de unităţi, însă banca are în plan să deschidă cel mult două sucursale în 2009, bazându-se pe stabilitate, a mai spus Diosi.

Totodată, băncile româneşti vor fi nevoite anul următor să îşi reducă o parte din costuri, crede preşedintele OTP Bank România. "Probabil vom renunţa la unele cheltuieli legate de marketing, consultanţă sau călătorii", a spus Diosi.

Pe de altă parte, 2009 ar putea aduce unele achiziţii pe piaţa bancară din România, a mai spus preşedintele OTP.

"Nu aş exclude unele achiziţii. Suntem interesaţi de cinci sau şase bănci, cu un profil asemănător OTP Bank. În momentul în care cumperi o bancă, trebuie să iei însă în considerare că vei cumpăra şi finanţarea necesară băncii respective", a mai spus Diosi.

În opinia sa, anul 2007 a fost "un moment prielnic pentru achiziţiile unor bănci care acum sunt de vânzare".

Referitor la impactul crizei financiare internaţionale asupra sistemului bancar românesc, Diosi a precizat că "avem un avantaj faţă de alte ţări pentru că avem fonduri europene, însă întrebarea este dacă băncile vor avea acces la aceste fonduri".

Cu toate acestea, în contextul turbulenţelor financiare, preşedintele OTP consideră că "băncile vor trebuie să se uite de trei ori înainte să bage banii în ceva în 2009".

În opinia lui Diosi, criza de încredere prezentă pe piaţa interbancară a fost depăşită prin intervenţia băncii centrale, motiv pentru care nu este nevoie în prezent de un fond de garantare pe piaţa interbancară.

"Cred că a fost o criză de încredere, corelată cu una de lichiditate. Băncile nu au mai fost la fel de active, dar după intervenţia BNR, vedem o creştere a încrederii", a menţionat preşedintele OTP Bank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii