BANCI | Revista presei

Leul si forintul s-au depreciat cel mai mult din cauza crizei din Grecia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-29 10:25

Un indice al Bloomberg care include cele mai tranzacționate monede emergente a scăzut, luni, cu 0,6% în Hong Kong, aproape de cel mai redus nivel din 19 martie, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Leul din România și forintul din Ungaria s-au depreciat fiecare cu 2%, zlotul din Polonia cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg. Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună.

Față de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni.

Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. în Singapore, a avertizat că "întotdeauna există riscul contagiunii". Potrivit acestuia, monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece există legături economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia. Ele nu beneficiază de 'backstop' complet. (Banca Centrală Europeană a introdus un mecanism de "backstop" comun. Acesta va permite contractarea de împrumuturi de către Fondul unic de rezoluție a băncilor (SRF), care urmează a fi rambursate prin contribuții provenind din sectorul bancar).

Miniștrii de Finanțe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de asistență financiară al Greciei, care expiră marți, în contextul în care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), ce prevede reduceri bugetare în schimbul unui nou ajutor financiar.

Din cauza turbulențelor din Grecia, care este aproape de a intra în incapacitate de plată, activitatea economică a statelor din Europa Centrală și de Est (CEE) situate în imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analiștii de la UBS.

Ei susțin într-un raport că un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea în dolari a monedelor din CEE și va avea efecte negative asupra statelor emergente.

'Într-un scenariu în care Grecia va ieși din zona euro, problemele din zona euro vor afecta încrederea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria și a zlotului din Polonia, unde ne putem aștepta la o depreciere de 5-10% față de euro, ceea ce implică o depreciere de 15 — 20% față de dolar', avertizează analiștii.

Cehia, Ungaria și Polonia, ale căror economii depind semnificativ de exporturile în UE, ar fi cele mai lovite în privința investițiilor și a comerțului, se arată în analiza UBS.

William Jackson de la Capital Economics a explicat că recenta criză din zona euro, din 2011 — 2012, a determinat intrarea în recesiune a multor state din CEE. În timp ce multe state sunt acum într-o poziție mai bună decât erau atunci, încă sunt foarte vulnerabile, avertizează acesta.

'Întreaga Europă Centrală și de Est are legături comerciale și bancare foarte strânse cu zona euro. Un alt canal ce nu este deseori apreciat este încrederea. Dacă există o situație dificilă în Grecia, firmele din CEE vor amâna investițiile și consumatorii își vor reduce cheltuielile', susține William Jackson.

Legăturile directe dintre Grecia și piețele emergente sunt puține, în principal subsidiarele băncilor elene care operează în estul Europei, în țări cum ar fi România și Bulgaria. Chiar și aceste bănci și-au redus în ultimii ani operațiunile din cele două state.

Pesimiștii argumentează că impactul unui Grexit va fi indirect: dificultățile economice din zona euro vor afecta partenerii lor comerciali din statele emergente, dar nu numai în CEE.

Alte piețe emergente cu legături mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud și Turcia, vor suferi de pe urma volatilității piețelor deoarece investitorii nu vor mai fi interesați de activele mai riscante.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii